Αλέξανδρος Γ΄ της Ρωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αλέξανδρος Γ΄
Shilder AlexanderIII.jpg
O Αλέξανδρος Γ' της Ρωσίας
Περίοδος 13 Μαρτίου 18811 Νοεμβρίου 1894
Προκάτοχος Αλέξανδρος Β΄
Διάδοχος Νικόλαος Β΄
Γέννηση 10 Μαρτίου 1845
Αγία Πετρούπολη
Θάνατος 1 Νοεμβρίου 1894 (49 ετών)
Κριμαία
Τόπος ταφής Καθεδρικός Ναός Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Αγία Πετρούπολη
Σύζυγος Ντάγκμαρ (Μαρία Φεοντόροβνα)
Επίγονοι Νικόλαος Β' της Ρωσίας
Γεώργιος
Ξένια
Μιχαήλ
Όλγα
Οίκος Γκότορπ-Ρομάνοφ
Πατέρας Αλέξανδρος Β΄ της Ρωσίας
Μητέρα Μαρία Αλεξάντροβνα
Θρησκεία Χριστιανός Ορθοδοξος
Υπογραφή SignatureAlexanderIII.jpg
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αλέξανδρος Αλεξάντροβιτς Ρομάνοφ (ρωσική γλώσσα: Александр Александрович Рома́нов, 10 Μαρτίου 18451 Νοεμβρίου 1894), ιστορικά γνωστός ως Αλέξανδρος Γ΄ ή Αλέξανδρος ο Ειρηνοποιός, ήταν αυτοκράτορας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, από τις 13 Μαρτίου 1881 (παλαιό ημερολόγιο 1 Μαρτίου) έως το θάνατό του την 1η Νοεμβρίου (παλ. ημερ. 20 Οκτωβρίου) 1894.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δευτερότοκος γιος και διάδοχος του Αλεξάνδρου Β΄ σε νεαρή ηλικία είχε ως παιδαγωγό τον υπερεθνικιστή νομομαθή Κωνσταντίν Πομπεντονόστσεφ, που συνέχισε να τον επηρεάζει και μετά την άνοδο του στο θρόνο. Έτσι η βασιλεία του χαρακτηρίζεται από ένα πνεύμα αυταρχικότητας μολονότι στα χρόνια του άρχισε να εφαρμόζεται στη Ρωσία προστατευτική εργατική νομοθεσία.[1] Πρώτη πράξη του, αμέσως μετά την ανάρρησή του στο θρόνο ήταν η ανάκληση του σχεδίου συντάγματος που είχε εγκρίνει ο πατέρας του. Στη συνέχεια εφάρμοσε ένα πρόγραμμα βίαιου εκρωσισμού των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων της πολυεθνικής αυτοκρατορίας του, που σημαντικότερη εκδήλωσή του υπήρξαν οι διωγμοί των Εβραίων «Πογκρόμ» από θρησκόληπτους Ρώσους με την ανοχή των αρχών.

Εξωτερικές σχέσεις και συμμαχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον εξωτερικό τομέα ακολούθησε φιλειρηνική πολιτική. Έτσι, όταν εκδηλώθηκαν οι επεκτατικές φιλοπόλεμες τάσεις του αυτοκράτορα της Γερμανίας Γουλιέλμου Β΄,όταν η περιοχή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης πέρασε σε Αυστριακό έλεγχο το 1908, ο τσάρος αποδεσμεύτηκε σταδιακά από τους συμμαχικούς δεσμούς του με τη Γερμανία και δεν ανανέωσε τη γερμανο-ρωσική συνθήκη μετά την εκπνοή της 1890, αλλά αντίθετα στράφηκε προς την ανάπτυξη στενότερων σχέσεων με τη Γαλλία και Αγγλία. Κύρια αιτία της μεταβολής αυτής ήταν η τάση της Γερμανίας να βοηθήσει την αυστριακή πολιτική στα Βαλκάνια καθώς και η ασυμφωνία της με Ρωσία πάνω σε οικονομικά ζητήματα.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1866 τη Ντάγκμαρ των Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόνντερμπουρκ-Γκλύκσμπουρκ, κόρη του Χριστιανού Θ΄ της Δανίας. Βαπτίσθηκε Ορθόδοξη και μετονομάστηκε σε Μαρία Φεοντόροβνα. Ο Αλέξανδρος Γ΄ είχε τέκνα:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό, σ.157, τόμ. 1, Εκδοτική Αθηνών 1983

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ο Αλέξανδρος Γ΄ στον θρόνο του