Δίαιτα (συνέλευση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην πολιτική, δίαιτα είναι μια επίσημη διαβουλευτική συνέλευση. Ο όρος χρησιμοποιείται ιστορικά για διαβουλευτικές συνελεύσεις όπως η γερμανική Αυτοκρατορική Δίαιτα (η γενική συνέλευση των Αυτοκρατορικών Κτημάτων της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας), καθώς και μια ονομασία για τα σύγχρονα νομοθετικά σώματα ορισμένων χωρών και κρατών, όπως η Εθνική Δίαιτα της Ιαπωνίας ή το γερμανικό Μπούντεσταγκ, η Ομοσπονδιακή Δίαιτα.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος (επίσης με τη διατροφική έννοια) μπορεί να προέρχεται από τη μεσαιωνική λατινική dieta, που σημαίνει τόσο «κοινοβουλευτική συνέλευση» όσο και «ημερήσια μερίδα φαγητού», από το προηγούμενο λατινικό diaeta, πιθανώς από την ελληνική λέξη διαιτησία[1], ή μεταγραφή από το αρχαίο ελληνικό δίαιτα, που σημαίνει «τρόπος ζωής», και ως εκ τούτου επίσης «διατροφή», «τακτική (καθημερινή) άσκηση».

Μέσα από μια ψεύτικη ετυμολογία, η οποία αντανακλάται στην αλλαγή ορθογραφίας στην αντικατάσταση του ae με e, η λέξη «δίαιτα» συνδέθηκε με το λατινικό dies, «ημερομηνία». Χρησιμοποιήθηκε στη μετά την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Ευρώπη με την έννοια της «συνέλευσης», λόγω της χρήσης της για το έργο μιας συνεδρίασης συνελεύσεων σε καθημερινή βάση ή μια δεδομένη ημέρα της χρονικής περιόδου, και ως εκ τούτου για την ίδια τη συνέλευση. Η συσχέτιση με το dies αντικατοπτρίζεται στη χρήση του Tagung (συνάντηση) στη γερμανική γλώσσα, όπως και του -tag (όχι μόνο σημαίνει «ημέρα», όπως στο Montag (Δευτέρα), αλλά και «κοινοβούλιο», «συμβούλιο» ή άλλη αίθουσα διαβουλεύσεων) όπως στο Μπούντεσταγκ ή στο Ράιχσταγκ).

Ιστορικές χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπό αυτήν την έννοια, αναφέρεται συνήθως στις συνελεύσεις της Αυτοκρατορικής Δίαιτας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας:

Μετά τη Δεύτερη Ειρήνη του Θορν του 1466, μια γερμανόφωνη Πρωσική δίαιτα, Λάνταγκ, πραγματοποιήθηκε στα εδάφη της Βασιλικής Πρωσίας, μιας επαρχίας της Πολωνίας σε προσωπική ένωση με τον βασιλιά της Πολωνίας.

Η κροατική λέξη για μια νομοθετική συνέλευση είναι sabor (από το ρήμα sabrati se, «να συγκεντρώνω»). Σε ιστορικά πλαίσια συχνά μεταφράζεται με ως «δίαιτα», όπως στη «Δίαιτα της Δαλματίας» (Dalmatinski sabor), την «Κροατική Δίαιτα» (Hrvatski sabor), την «Ουγγροκροατική Δίαιτα» (Ugarsko-hrvatski sabor) ή τη Δίαιτα της Βοσνίας (Bosansko-hercegovački sabor).

Η Δίαιτα της Ουγγαρίας, η οποία συνήθως συγκεντρωνόταν κάθε τρία χρόνια στο Σέκεσφεχερβαρ, στη Βούδα ή στη Μπρατισλάβα, ονομαζόταν επίσης «Δίαιτα» στην Αυστριακή Αυτοκρατορία πριν από τις επαναστάσεις του 1848.

Το Ρίκσνταγκ των Κτημάτων ήταν η δίαιτα των τεσσάρων κτημάτων της Σουηδίας, από τον 15ο αιώνα έως το 1866. Η Δίαιτα της Φινλανδίας ήταν ο διάδοχος του Ρίκσνταγκ των Κτημάτων στο Μεγάλο Δουκάτο της Φινλανδίας, από το 1809 έως το 1906.

Το ελβετικό νομοθετικό σώμα ήταν το Τάγκσατζουνγκ (γαλλικά: Diète‎‎), πριν το αντικαταστήσει η Ομοσπονδιακή Συνέλευση στα μέσα του 19ου αιώνα.

Τρέχουσα χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η Εθνική Δίαιτα της Ιαπωνίας, το νομοθετικό όργανο της χώρας
  • Ορισμένα πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία αναφέρονται στην περίοδο επίσημης εξέτασης και στο συμπέρασμα ενός ακαδημαϊκού όρου ως «εξεταστική δίαιτα».

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]