Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γκίζελα της Αυστρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκίζελα της Αυστρίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Gisela von Österreich (Γερμανικά)
Γέννηση12  Ιουλίου 1856[1][2]
Λάξενμπουργκ
Θάνατος27  Ιουλίου 1932[1][2]
Μόναχο
Τόπος ταφήςΝαός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (Μόναχο)
Χώρα πολιτογράφησηςΑυστρία
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασύζυγος ηγεμόνα
φιλάνθρωπος
πολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛεοπόλδος της Βαυαρίας (1846-1930) (1873–1930)[3][4]
ΤέκναΑυγούστα της Βαυαρίας
Ελισάβετ Μαρία της Βαυαρίας
Γεώργιος της Βαυαρίας
Κορράδος της Βαυαρίας (1883-1969)
ΓονείςΦραγκίσκος Ιωσήφ Α΄ της Αυστρίας και Ελισάβετ της Αυστρίας
ΑδέλφιαΑρχιδούκισα Σοφία της Αυστρίας
Ροδόλφος της Αυστρίας
Αρχιδούκισα Μαρί Βαλερί της Αυστρίας
ΟικογένειαΟίκος των Αψβούργων-Λωρραίνης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαGrand Mistress of the Order the Starry Cross (1898–1916)
ΒραβεύσειςΤάγμα της Θηρεσίας
Τάγμα της Αγίας Ελισάβετ
Τάγμα της Μαρίας Λουίζας
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Γκίζελα της Αυστρίας (γερμ. Gisela von Österreich, 12 Ιουλίου 1856 - 27 Ιουλίου 1932) ήταν αρχιδούκισσα της Αυστρίας και, αργότερα, πριγκίπισσα της Βαυαρίας.

Η Γκίζελα Λουίζα Μαρία γεννήθηκε στο Λάξενμπουργκ της Κάτω Αυστρίας. Ήταν η δεύτερη κόρη και το μεγαλύτερο επιζήσαν τέκνο του Φραγκίσκου Ιωσήφ Α΄ της Αυστρίας και της Ελισάβετ της Βαυαρίας, κόρης του Μαξιμιλιανού Ιωσήφ, Δούκα εν Βαυαρία. Πήρε το όνομά της από μία Αψβούργα πρόγονή της που έζησε τον 10ο αιώνα. Παρά το γεγονός ότι βαπτίσθηκε "Γκίζελλα" (Gisella, με διπλό L) έγραφε το όνομά της μόνο με ένα L.

Ακριβώς όπως και η μεγαλύτερη αδελφή της, Σοφία, η οποία πέθανε σε ηλικία 2 ετών, και ο μικρότερος αδελφός της, Ροδόλφος, η Γκίζελα ανατράφηκε από την εκ πατρός γιαγιά της, Σοφία της Βαυαρίας, σε αντίθεση με την μικρότερη Μαρία Βαλέρια. Δεν είχε καλή σχέση με τη μητέρα της, αλλά είχε μια πολύ στενή σχέση με τον Ροδόλφο, του οποίου η αυτοκτονία το 1889 στο Μάιερλινγκ τη χτύπησε σκληρά.

Ο πατέρας της συνέλεγε κάποια προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας, όπως το πρώτο ζευγάρι παπούτσια που φορέθηκαν από κάθε ένα από τα παιδιά του. Μεταξύ αυτών των αναμνηστικών ήταν ένα ποίημα που γράφτηκε γι' αυτόν από τη νεαρή Γκίζελα κάποια Χριστούγεννα- το ποίημα λέγεται ότι ήταν το πιο αγαπημένο του στοιχείο αυτής της συλλογής. Ήταν επίσης γνωστό ότι η αρχιδούκισσα Γκίζελα ζωγράφιζε κατά τα ύστερα χρόνια της.

Γάμος & Οικογένεια

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με επιστολή του γραμμένη προς τη μητέρα του το 1872, ο Φραγκίσκος Ιωσήφ ήθελε την ένωση ανάμεσα στην κόρη του και τον Λεοπόλδο της Βαυαρίας, γιο του Λεοπόλδου, Αντιβασιλέα της Βαυαρίας, και της Αυγούστας Φερδινάνδης της Αυστρίας και δεύτερο εξάδελφο της Γκίζελα, καθώς υπήρχαν λίγοι Καθολικοί πρίγκιπες διαθέσιμοι εκείνη την περίοδο. Φαίνεται ότι αισθάνθηκε πως έπρεπε να εξασφαλιστεί ο μόνος βιώσιμος υποψήφιος, στον οποίο θα μπορούσε να εμπιστευτεί τη Γκίζελα.

Στις 20 Απριλίου 1873 η Γκίζελα παντρεύτηκε στη Βιέννη τον Λεοπόλδο της Βαυαρίας. Έλαβε τον τίτλο Πριγκίπισσα της Βαυαρίας (Prinzessin von Bayern).

Η Γκίζελα έγινε ευπρόσδεκτη στο Μόναχο από την οικογένεια του συζύγου της και ζούσαν στο Ανάκτορο Λεοπόλδου στο Σβάμπινγκ. Ο δρόμος απέναντι από το ανάκτορο μετονομάστηκε σε Γκίζελαστρασσε (Giselastraße) προς τιμήν της το 1873. Έναν χρόνο μετά τον γάμο της η Γκίζελα γέννησε το πρώτο της παιδί. Συνολικά απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Φιλανθρωπίες & Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετείχε ενεργά σε ποικιλία κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων και ίδρυσε φιλανθρωπικά ιδρύματα για τη στήριξη των φτωχών, των τυφλών και κωφών, όπου είχε ενεργό ρόλο.

Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου οργάνωσε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο στο ανάκτορο, ενώ ο σύζυγός της ήταν στρατάρχης στο ανατολικό μέτωπο. Όταν ξέσπασε η Επανάσταση το 1918, η υπόλοιπη οικογένειά της εγκατέλειψε την πόλη, αλλά η Γκίζελα παρέμεινε και πήρε μέρος στις εκλογές του 1919 για την Εθνική Συνέλευση της Βαϊμάρης, όπου οι γυναίκες πάνω από την ηλικία των 20 ετών είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Τέτοια ήταν η εκτίμηση για το πρόσωπό της, ώστε έγινε ευρέως γνωστή ως "Ο Καλός Άγγελος από τη Βιέννη" και έγινε ονοματοδότης διαφόρων φορέων, όπως του "Giselabahn" (τρένο της διαδρομής Σάλτσμπουργκ-Τυρόλο), του ατμόπλοιου "Gisela" στη λίμνη Τράουνζεε και του "Γυμνασίου της Γκίζελα" στο Μόναχο.

Η Γκίζελα και ο σύζυγός της γιόρτασαν τη χρυσή επέτειο του γάμου τους το 1923. Ο σύζυγός της πέθανε το 1930 και η Γκίζελα επέζησε αυτού μόνο δύο χρόνια. Πέθανε στην ηλικία των 76 ετών στο Μόναχο στις 27 Ιουλίου 1932 και θάφτηκε δίπλα στον πρίγκιπα Λεοπόλδο στο Colombarium στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ στο Μόναχο.

Η Γκίζελα και ο Λεοπόλδος απέκτησαν συνολικά τέσσερα παιδιά:

  • 12 Ιουλίου 1856 - 20 Απριλίου 1873: Η Αυτής Υψηλότης η Αρχιδούκισσα Γκίζελα της Αυστρίας, Πριγκίπισσα της Βαυαρίας, Βασιλική Πριγκίπισσα της Ουγγαρίας, της Βοημίας και της Κροατίας.
  • 20 Απριλίου 1873 - 27 Ιουλίου 1932: Η Αυτής Υψηλότης η Πριγκίπισσα της Βαυαρίας

Ήταν μέλος των ακόλουθων Ταγμάτων[5]:

  1. 1,0 1,1 1,2 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p11193.htm#i111928. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 2,2 (Γερμανικά) Κατάλογος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γερμανίας. 117420999. Ανακτήθηκε στις 1  Ιουνίου 2020.
  3. p11193.htm#i111928. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  4. I00002326. Ανακτήθηκε στις 26  Μαΐου 2023.
  5. Hof- und Staatshandbuch der Österreichisch-Ungarischen Monarchie (1915), Genealogy p. 1