Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προαστιακός ΟΣΕ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το έμβλημα της Προαστιακός Α.Ε.

Ο Προαστιακός του ΟΣΕ, είναι το όνομα των προαστιακών σιδηροδρόμων που υπάρχουν στην Ελλάδα, και είναι στο όνομα του ΟΣΕ, ενώ τη λειτουργία τους έχει αναλάβει η Hellenic Train.

Σήμερα, υπάρχουν τρία δίκτυα προαστιακού, στις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, στην Αθήνα , την Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά (εξυπηρετείται από τον Προαστιακό Αθήνας) και την Πάτρα, στα οποία υπάρχουν σύγχρονοι προαστιακοί σιδηρόδρομοι, προς τα προάστιά τους ακόμα και άλλες πόλεις που βρίσκονται γύρω τους.

  • Στην Αθήνα, υπάρχουν δύο προαστιακές γραμμές:
* Πειραιάς - Αθήνα - Αεροδρόμιο και
* Άνω Λιόσια - Κάντζα - Αεροδρόμιο

Επίσης υπάρχουν δύο περιφερειακές γραμμές:

* Πειραιάς - Αθήνα - Κιάτο και
* Αθήνα - Χαλκίδα

Η ιδέα νέων δικτύων προαστιακού σιδηροδρόμου στην Ελλάδα ήρθε την δεκαετία του '90 αν και υπήρχε ήδη η γραμμή που συνέδεε την Αθήνα με τη Χαλκίδα, αλλά δεν ήταν σε μορφή προαστιακού σιδηροδρόμου. Η ιδέα πραγματοποιήθηκε διότι υπήρξε ανάγκη για μεγαλύτερη χωρητικότητα στις γραμμές που υπήρχαν ή στις γραμμές που επρόκειτο να κατασκευαστούν. Στο παρελθόν, οι προαστιακοί σιδηρόδρομοι ήταν σπάνιοι και όχι δημοφιλείς.

Η απόφαση για μια καινούργια γραμμή στην Αθήνα που θα πήγαινε από τον Σταθμό Λαρίσης στο Αεροδρόμιο Αθηνών από τα ανατολικά προάστια της Αθήνας αποφασίστηκε το 1992. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής της Αττικής Οδού στα τέλη της δεκαετίας του '90, υπήρξαν κενά ανάμεσα στις λωρίδες κυκλοφορίας για την σιδηροδρομική γραμμή και στις 30 Ιουλίου 2004, εγκαινιάστηκε η προαστιακή γραμμή από τον σταθμό Λαρίσης στο Αεροδρόμιο, όποτε και η γραμμή που συνέδεε την Αθήνα με τη Χαλκίδα, πήρε μορφή προαστιακού σιδηροδρόμου. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2005, η νέα προαστιακή γραμμή έφτασε στην Κόρινθο και τερμάτιζε σε νέο σταθμό, κοντά στα Εξαμίλια, καθώς υπήρχαν ενδιάμεσες στάσεις στη Νέα Πέραμο, στα Μέγαρα, στην Κινέττα και στους Αγίους Θεοδώρους. Στις 18 Ιουλίου 2006, εγκαινιάστηκαν τρεις νέοι σταθμοί: τα Άνω Λιόσια, ο Ασπρόπυργος και η Μαγούλα. Στις 4 Ιουνίου 2007, ο προαστιακός επεκτάθηκε από τον σταθμό Λαρίσης στο λιμάνι του Πειραιά. Στις 9 Ιουλίου 2007, ο προαστιακός έφτασε στο Κιάτο και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010, η γραμμή από το Αεροδρόμιο στο Κιάτο είχε γίνει ηλεκτροκίνητη.

Το 2017, με εκτεταμένη πλέον ηλεκτροκίνηση στο δίκτυο, ο αριθμός των γραμμών αυξήθηκε από 2 σε 4 εξυπηρετώντας συνολικά την Αττική, μέρος της Κορινθίας, της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

Το δίκτυο του Προαστιακού στην Αττική προέβλεπε την δημιουργία δικτύου προς Ξυλόκαστρο, Λουτράκι, Αεροδρόμιο, Χαλκίδα και Θήβα. Έπειτα, εξαγγελίες για επεκτάσεις προς Ραφήνα (μέσω Καλλιτεχνούπολης αρχικά και μετά μέσω Αεροδρομίου) και προς Λαύριο μέσω Κορωπίου αλλά η γραμμή προς Θήβα (έπειτα και Λειβαδιά και Τιθορέα) υποκαταστάθηκε με ένα δρομολόγιο τη μέρα, και η γραμμή προς Λουτράκι ξεκινά να κατασκευάζεται. Η γραμμή μετά το Κιάτο παραδίδεται σύντομα, αλλά τα σχέδια για Λαύριο - Ραφήνα δείχνουν πως μάλλον θα ακυρωθούν λόγω κόστους.

Η απόφαση για μια καινούργια γραμμή στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2007. Μία καινούργια και ηλεκτροκίνητη γραμμή συνέδεε τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης με το Λιτόχωρο. Το 2008, άνοιξε η προαστιακή γραμμή που συνέδεε την Θεσσαλονίκη με την Έδεσσα και η πρώτη γραμμή επεκτάθηκε από το Λιτόχωρο στη Λάρισα. Υπήρχαν σχέδια και για άλλες γραμμές, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε, δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Στις 9 Ιουλίου 2010, άνοιξε μια ολοκαίνουργια γραμμή στην Πάτρα που συνέδεε το κέντρο της πόλης με το Ρίο. Σύντομα η γραμμή θα επεκταθεί νότια.

Κατάλογος δικτύων Προαστιακού

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Προαστιακός ΟΣΕ is located in Greece
Προαστιακός ΟΣΕ
Αθήνα
Αθήνα
Προαστιακός ΟΣΕ
Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Προαστιακός ΟΣΕ
Πάτρα
Πάτρα
Τα δίκτυα του προαστιακού στην Ελλάδα

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ χρησιμοποιεί για τον Προαστιακό τους εξής συρμούς:

Σειρά συρμού Πόλη Εικόνα
460 Πειραιάς

Αθήνα
Θεσσαλονίκη

Λάρισα

Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών

Κιάτο

Πάτρα (σε αρκετά χρόνια)

621 Θεσσαλονίκη

Έδεσσα

Φλώρινα

Λάρισα

Βόλος

Αλεξανδρούπολη

Ορμένιο

4501 Κατάκωλο

Ολυμπία

Άγιος Ανδρέας

Ρίο

Τα ενιαία εισιτήρια του ΟΑΣΑ (€1,20), διαθέσιμα σε αστικά λεωφορεία, τρόλλεϊ, μετρό και τραμ, είναι διαθέσιμα και στον προαστιακό της Αθήνας μεταξύ των σταθμών: Πειραιάς, Σ.Κ.Α., Μαγούλα και Κορωπί. Ωστόσο, απαιτούνται υψηλότερων τιμών εισιτήρια για τα τμήματα του προαστιακού της Αθήνας Σ.Κ.Α.-Χαλκίδα, Μαγούλα-Κιάτο, Κορωπί-Αεροδρόμιο και για ολόκληρο τον προαστιακό Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Ένα απλής μετάβασης εισιτήριο από και προς το Αεροδρόμιο κοστίζει €8 και ένα με επιστροφή κοστίζει €14.

Τα εισιτήρια πρέπει να επικυρώνονται πριν την είσοδο των επιβατών στον συρμό. Τα εισιτήρια με επιστροφή πρέπει να επικυρώνονται ξανά πριν την είσοδο σε συρμό επιστροφής. Δεν υπάρχουν μηχανήματα για επικύρωση εισιτηρίων επάνω στους συρμούς. Ωστόσο, το σύστημα ηλεκτρονικών εισιτηρίων στην αστική ζώνη του ΟΑΣΑ έχει εκσυγχρονίσει τις μεταφορές.