Σιδηροδρομική γραμμή Λαρίσης - Βόλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σιδηροδρομική γραμμή Λαρίσης - Βόλου
Πληροφορίες
ΙδιοκτησίαOΣE
ΠεριοχήΘεσσαλία
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας1960
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Μήκος γραμμής61,2 χλμ
Εύρος γραμμής1.435 χιλιοστά (κανονικό εύρος)
Διαδρομή
Αθήνα - Θεσσαλονίκη
προς Αθήνα
ΛάρισαΠ1
Π1/προς Θεσσαλονίκη
ΠΕΟ Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Α/Δ ΠΑΘΕ
Κυψέλη
Αρμένιο
Στεφανοβίκειο
Α/Δ ΠΑΘΕ
Βελεστίνο - Καλαμπάκα (κλειστή)
Βελεστίνο
Α/Δ ΠΑΘΕ
ΕΟ Λαρίσης-Βόλου
Μελισσιάτικα
Περιφεριακή Βόλου
Βόλος

Η Σιδηροδρομική Γραμμή Λαρίσης - Βόλου είναι ελληνική περιφερειακή σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το πολεοδομικό συγκρότημα της Λάρισας με τον Βόλο, και άλλες πόλεις στους νομούς Λαρίσης και Μαγνησίας. Είναι η πιο σημαντική σιδηροδρομική γραμμή της Θεσσαλίας, μετά την γραμμή Αθηνών - Καλαμπάκας. Ο δυτικός τερματικός της, είναι η Λάρισα, στην οποία υπάρχουν ανταποκρίσεις προς την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Η γραμμή διέρχεται επίσης από το Κιλελέρ, το Αρμένιο, το Στεφανοβίκειο και το Βελεστίνο.

Διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δυτικός τερματικός της γραμμής Λαρίσης - Βόλου είναι ο σιδηροδρομικός σταθμός Λαρίσης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Λάρισας. Συνεχίζει νοτιοανατολικά περνώντας από το Κιλελέρ, το Αρμένιο και το Στεφανοβίκειο. Προχωράει νότια και φτάνει στο Βελεστίνο όπου συναντά την πρώην μετρική γραμμή προς Καλαμπάκα. Η γραμμή προχωράει ανατολικά περνώντας από τα Μελισσιάτικα και καταλήγει στο Βόλο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γραμμή Λαρίσης - Βόλου εγκαινιάστηκε στις 22 Απριλίου 1884, ως τμήμα των Σιδηροδρόμων Θεσσαλίας, με μετρικό εύρος και η διαδρομή του ήταν μερικώς διαφορετική από τη σημερινή, δηλαδή διερχόταν από το Λατομείο Βόλου και προχωρούσε στο κέντρο της πόλης, ενώ υπήρχε συνδετήρια γραμμή από τον Βόλο στο Πήλιο, που εξυπηρετούταν από το τρενάκι του Πηλίου.

Επίσης, στο Βελεστίνο, από το 1884 μέχρι το 1999, υπήρχε ανταπόκριση με γραμμή προς Καλαμπάκα.

Το 1960, ελήφθη η απόφαση ώστε η γραμμή Λαρίσης - Βόλου να μετατραπεί σε γραμμή κανονικού εύρους, για να διευκολυνθεί η ανταπόκρισή της στο σταθμό της Λάρισας με τη γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης, και να μπορούν να κυκλοφορούν συρμοί κανονικού εύρους με τα πλεονεκτήματα της γραμμής κανονικού εύρους.

Μέλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Επιλογή αναδόχου[1] για γραμμή διπλή, προσθήκη στάσης στην Α' ΒΙΠΕ Βόλου το 2025 μεταξύ Βελεστίνου και Μελισσιάτικων, καθώς και ηλεκτροκίνητη και να εγκατασταθεί σύγχρονο σύστημα τηλεδιοίκησης - σηματοδότησης[2] Η νέα γραμμή θα είναι έτοιμη το 2027 και ο χρόνος διέλευσης των δύο πόλεων θα πέσει από τα 48 στα 40 λεπτά. Eπίσης θα μπορεί να δρομολογηθεί μετά από χρόνια απευθείας συρμός από Αθήνα προς Βόλο μέσω Λαρίσης.
  • Μελέτη σύνδεσης λιμένος Βόλου με αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου και ΒΙΠΕ

Σταθμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]