Σιδηροδρομική γραμμή Κορίνθου - Καλαμάτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σιδηροδρομική γραμμή Κορίνθου - Καλαμάτας
Πληροφορίες
ΙδιοκτησίαOΣE
ΠεριοχήΠελοπόννησος
ΕίδοςΠεριφερειακός σιδηρόδρομος
ΤερματικοίΚόρινθος
Καλαμάτα, Ναύπλιο
Σταθμοί54
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας1886
Παύση λειτουργίας2011
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Μήκος γραμμής236,1 χλμ
Εύρος γραμμής1,000 χιλιοστά (μετρικό εύρος)
Διαδρομή
π  σ  ε

Σιδηροδρομική γραμμή
Κορίνθου - Καλαμάτας

γραμμή προς Αθήνα
Κόρινθος
γραμμή προς Πάτρα
Κόρινθος (νέος) Π2
Εξαμίλια
Αθικία
Χιλιομόδι
Άγιος Βασίλειος
Νεμέα
Μυκήνες
Κουτσοπόδι
Άργος
γραμμή προς Ναύπλιο
Κεφαλάρι
Μύλοι
Κιβέρι
Σπηλιωτάκης
Κατσώνης
Ανδρίτσα
Αχλαδόκαμπος
διακλάδωση Σύρτη
γέφυρα Αχλαδοκάμπου
Ελαιοχώρι
Αγία Σοφία
σήραγγα Παρθενίου
Παρθένι
Στενό
Α/Δ Μορέας
Τρίπολη
Μάκρη
σήραγγα Μακρής
Καλογέρικο
Α/Δ Μορέας
Μανάρι
Ασσέα
Α/Δ Μορέας
Αθηναίο
Πάπαρης
γέφυρα Ανεμοδουρίου
Ανεμοδούρι
γέφυρα Ρουτσίου
Ρούτσι
ποταμός Λουσσίος
Λεοντάρι
Λεύκτρο
Α/Δ Μορέας
γραμμή προς Μεγαλόπολη
Τριπόταμος
Α/Δ Μορέας
Παραδείσια
Α/Δ Μορέας
γέφυρα Χράνων
Χράνοι
σήραγγα Χράνων
γέφυρα Ίσσαρη
Ίσσαρης
σήραγγα Ίσσαρη
Δεσσύλας
σήραγγα Δεσσύλα
Διαβολίτσι
Κεντρικό
Μαντζάρι
γραμμή προς Καλό Νερό
Ζευγολατειό
Μαγούλα
Μελιγαλάς
Σκάλα
Βαλύρα
Πλατύ
Άμμος
Άρις
Μικρομάνη
Θουρία
Νοσοκομείο
ΤΕΙ Καλαμάτας
γραμμή προς Μεσσήνη
Ασπρόχωμα
γραμμή προς Μεσσήνη
Καλαμάτα
αμαξιοστάσιο Καλαμάτας
π  σ  ε

Σιδηροδρομική γραμμή
Άργους - Ναυπλίου

γραμμή προς Κόρινθο
Άργος
γραμμή προς Καλαμάτα
Δαλαμανάρα
Τίρυνθα
Ναύπλιο

Η Σιδηροδρομική γραμμή Κορίνθου - Καλαμάτας είναι σιδηροδρομική γραμμή μετρικού εύρους, μήκους 236 χιλιομέτρων, που ένωνε την Κόρινθο με την Καλαμάτα, μέσω της Τρίπολης και της κεντρικής Πελοποννήσου. Ήταν μία από τις σημαντικότερες γραμμές του δικτύου μετρικού εύρους των πρώην ΣΠΑΠ. Από το 1971, η υπερταχεία «Παλιγγενεσία» εκτελούσε το δρομολόγιο ΚαλαμάταΠειραιάς. Τα δρομολόγια της γραμμής διεκόπησαν τμηματικά: το τμήμα ΖευγολατειόΤρίπολη ανεστάλη το 2004, το τμήμα Τρίπολη–Κόρινθος το 2010, και το τμήμα Ζευγολατειό–Καλαμάτα το 2011.[1] Το 2016 για τελευταία φορά εκδρομικος συρμός του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου πήγε από το Ζευγολατειό στην Καλαμάτα. Το 2021 προγραμματίζεται έλευση στην Τρίπολη του συρμού που μετέφερε τα οστά του Κολοκοτρώνη, ενόψει των εορτασμών των 200 χρόνων από την Παλιγγενεσία του 1821. Μελλοντικώς, αναμένεται να επαναλειτουργήσει το τμήμα Κορίνθου–Ναυπλίου ως επιβατική γραμμή κατόπιν ανάταξης, ενώ το τμήμα Άργους–Τρίπολης ως εμπορευματική γραμμή.[2] Σε τρίτη φάση προβλέπεται η επαναλειτουργία του τμήματος από την Τρίπολη έως την Καλαμάτα.[3]

Σταθμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κυριότεροι σταθμοί της μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής ήταν οι εξής:

Παραλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην προσπάθεια επαναλειτουργίας της γραμμής, έχουν γίνει προτάσεις παραλλαγών της χάραξης εκ παραλλήλου με τον Αυτοκινητόδρομο 7 («Μορέας»), προκειμένου να μειωθεί η απόσταση Κορίνθου–Καλαμάτας και ο σιδηρόδρομος να καταστεί ανταγωνιστικός των ΚΤΕΛ και του αυτοκινήτου. Οι παραλλαγές αυτές αφορούν τα τμήματα Σολωμός–Σπαθοβούνι–Νεμέα–Αλέα–Νεστάνη–Τρίπολη και Μαρμαριά–Μαλλωτά–Μεγαλόπολη–Λεύκτρο–Παραδείσια–Τσακώνα–Μελιγαλάς. Προτάσσεται η κανονικοποίηση της γραμμής στο απώτερο μέλλον. Ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Αρκαδίας έχει προτείνει ήδη από το 1993 συγκεκριμένες δράσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται οι βελτιώσεις χάραξης του τμήματος Κορίνθου–Μυκηνών, η κανονικοποίηση της γραμμής έως το Ναύπλιο με παραλλαγή στο τμήμα Χιλιομόδι - Νεμέα - Χάνι Ανέστη[4] και η σήραγγα Καλογερικού στο τμήμα Τρίπολης–Ασέας.[5]

Διακλάδωση Άργους–Ναυπλίου (-10/1/2011)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μελλοντικώς, προγραμματίζεται η επαναλειτουργία της γραμμής ΚορίνθουΆργουςΝαυπλίου μετά από 12 χρόνια διακοπής τον Δεκέμβριο του 2010 (δημοπράτηση 1o 6μηνο 2021).[6][7] Η διαδρομή από την Αθήνα, συμπεριλαμβανομένης της μετεπιβίβασης από τον Προαστιακό στην Κόρινθο, εκτιμάται πως θα διαρκεί 2 ώρες, εν συγκρίσει με το ΚΤΕΛ Αργολίδος που διανύει την απόσταση σε 2 ώρες και 10 λεπτά.[8] Εφόσον στο μέλλον υλοποιηθεί η παραλλαγή από Σπαθοβούνι, παραλλήλως του Αυτοκινητοδρόμου 7 («Μορέας»), ο χρόνος θα μειωθεί περαιτέρω.

Έως την αναστολή λειτουργίας των σιδηροδρόμων μετρικού εύρους της Πελοποννήσου το 2011, οι διαδρομές από Άργος και Ναύπλιο προς Αθήνα διαρκούσαν 1 ώρα και 50 λεπτά και 2 ώρες και 10 λεπτά αντίστοιχα.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Διακοπή δρομολογίων και αύξηση κομίστρων». Η Ναυτεμπορική (Αθήνα). 23 Δεκεμβρίου 2010. https://www.naftemporiki.gr/story/263478. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2020. 
  2. «Σε τροχιά επαναλειτουργίας η σιδηροδρομική γραμμή Κόρινθος-Ναύπλιο-Τρίπολη». Ypodomes.com. 15 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2020. 
  3. «Τον ερχόμενο Ιούνιο παρουσιάζει, στην Τρίπολη, ο Κ. Καραμανλής τη μελέτη για την επαναλειτουργία τρένου στη γραμμή Κόρινθος – Ναύπλιο». Τρίπολη: Περιφέρεια Πελοποννήσου. 28 Μαΐου 2020. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2020. 
  4. Mελέτη επί διοικητή ΟΣΕ Γιαννακού
  5. «Σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου και ειδικότερα γραμμή Κορίνθου - Τριπόλεως - Καλαμάτας: υφιστάμενη κατάσταση - προοπτικές» (PDF). Τρίπολη: Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου. 5 Απριλίου 1993. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2020. 
  6. ΟΣΕ: Ένα βήμα πιο κοντά στην επαναλειτουργία της γραμμής Κορίνθου-Ναυπλίου
  7. «Τρένο: Σε 65 λεπτά Κόρινθος – Ναύπλιο το 2022 στην υπάρχουσα γραμμή με ταχύτητα 90 Km». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2020. 
  8. «Πληροφορίες διαδρομών». Ναύπλιο: ΚΤΕΛ Αργολίδας. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2020. 
  9. «Γ. Μανιάτης: Η πραγματικότητα για το τραίνο στην Αργολίδα». Ενημέρωση Πελοποννήσου (Ναύπλιο). 9 Ιανουαρίου 2019. https://www.enpel.gr/2019/01/γ-μανιάτης-η-πραγματικότητα-για-το-τρα/. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2020.