Σιδηροδρομική Γραμμή Αμυνταίου - Κοζάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Κοζάνης (2007)

Η Σιδηροδρομική Γραμμή Αμυνταίου - Κοζάνης είναι σιδηροδρομική γραμμή του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας. Έχει μήκος 59 χιλιόμετρα και είναι κανονικού εύρους. Η κατασκευή της ξεκίνησε από τους Σιδηροδρόμους Ελληνικού Κράτους τον Ιανουάριο του 1951. Αποτελεί κλάδο της γραμμής Θεσσαλονίκης - Φλώρινας, η οποία λειτουργεί από το 1882. Η γραμμή περνά μέσα από την Πτολεμαΐδα, τα εργοστάσια της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και καταλήγει στα νότια της πόλης της Κοζάνης. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1954.

Η Σιδηροδρομική γραμμή Αμυνταίου - Κοζάνης και η μελλοντική επέκταση προς Καλαμπάκα, τμήμα του δυτικού σιδηροδρομικού άξονα της Ελλάδας.

Το αρχικό σχέδιο ήταν η σύνδεση της Δυτικής Μακεδονίας με τη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό είχε κατασκευαστεί νωρίτερα η γραμμή Καρδίτσα - Τρίκαλα - Καλαμπάκα. Η βελγική εταιρεία όμως που είχε αναλάβει το έργο, δε συμφώνησε με την ελληνική κυβέρνηση και η γραμμή Κοζανη - Γρεβενά - Καλαμπάκα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Αποτέλεσε όμως από τότε προεκλογική υπόσχεση πολλών υποψήφιων πολιτικών.

Διακλαδώσεις βιομηχανικών γραμμών, τη συνδέουν με τα εργοστάσια της Δ.Ε.Η. στην Πτολεμαΐδα και τον Άγιο Δημήτριο, οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως από εμπορευματικά τρένα τα οποία μεταφέρουν πετρέλαιο. Μία άλλη διακλάδωση προς το εργοστάσιο λιπασμάτων της ΑΕΒΑΛ, δεν χρησιμοποιείται πλέον. Η γραμμή επίσης χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ζαχαροτεύτλων στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας.

Η γραμμή Κοζάνη - Αμύνταιο ανακαινίστηκε από το 2003 - 2007.

Αναστολή Λειτουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2010 έκλεισε στα πλαίσια της εξυγίανσης της Τραινοσέ, και με το πρόσχημα ότι κρίθηκε ζημιογόνα, στερώντας την σιδηροδρομική επικοινωνία του νομού Κοζάνης και των πόλεων Πτολεμαίδας και Κοζάνης. Ενδεικτικά αναφερόταν ότι το ταξίδι από Κοζάνη για Θεσσαλονίκη διαρκούσε 3 ώρες με το IC 60/61 Παύλος Μελάς, ενώ με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, μέσω Εγνατίας Οδού είναι 1,5 ώρα).

Για την επέκταση των λιγνιτωρυχείων της Δ.Ε.Η., από τον Ιανουάριο του 2014 η γραμμή είναι αποκομμένη μεταξύ των περιοχών Αζώτου και Ποντοκώμης, για μήκος περίπου 9 χιλιομέτρων.

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[1] [2]