Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθήνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°59′32.24″N 23°43′14″E / 37.9922889°N 23.72056°E / 37.9922889; 23.72056

OSE-Logo.svg
Proastiakos ENG LOGO 3.PNG
Logo of the Athens Metro Operating Company (AMEL).svg
Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθήνας
Athens Railway Station
Athens central railway station.jpg
Πληροφορίες
Περιοχή Θεοδ. Δηλιγιάννη & Δομοκού, Αθήνα, Κεντρικός Τομέας Αθηνών
Γραμμές Αθήνα - Θεσσαλονίκη
Αθήνα - Καλαμπάκα
Πειραιάς-Χαλκίδα
Αθήνα-Άνω Λιώσια
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας 1904
Διαχειριστής ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.
Επίπεδα 2
Χάρτης
Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθήνας στον χάρτη: Αττική
Ο Σ. Σ. Αθήνας στην Αττική

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθηνών, ο οποίος είναι γνωστός με το όνομα «Σταθμός Λαρίσης», είναι ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Αθήνας, με τον οποίο εξυπηρετούνται τα υπεραστικά δρομολόγια των τραίνων προς Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και άλλες μεγάλες πόλεις και χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ο σταθμός εξυπηρετεί και δρομολόγια του Προαστικού Σιδηροδρόμου, όπως και άλλοι σταθμοί στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Ανήκει στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδoς (ΟΣΕ). Την τρέχουσα περίοδο ο σταθμός ανακατασκευάζεται και τα σχετικά έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2016.[1]

Ο σταθμός εγκαινιάστηκε στην αρχική του μορφή στις 30 Ιουνίου 1884 με ένα κτήριο που έγινε γνωστό με το όνομα «Σταθμός Πελοποννήσου» λόγω της περιοχής που εξυπηρετούσε σιδηροδρομικώς. Ο σταθμός ανήκε στους Σιδηροδρόμους Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου (ΣΠΑΠ). Το 1904, σε πολύ μικρή απόσταση από τον Σταθμό Πελοποννήσου, εγκαινιάστηκε ο λεγόμενος «Σταθμός Λαρίσης», αρχικός ιδιοκτήτης του οποίου ήταν οι Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους (ΣΕΚ). Ονομάστηκε έτσι (ανεπίσημα) επειδή αυτός εξυπηρετούσε τη σιδηροδρομική σύνδεση Αθηνών και Λαρίσης - η Λάρισα αποτελούσε τη σημαντικότερη πόλη κοντά στο βόρειο άκρο της σιδηροδρομικής γραμμής εκείνα τα χρόνια (τότε ακόμη η Θεσσαλονίκη ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία), αλλά το βόρειο άκρο της γραμμής ήταν στην πραγματικότητα ο οικισμός Παπαπούλι, κοντά στα τότε ελληνοτουρκικά σύνορα. Το 2005, ο Σταθμός Πελοποννήσου έκλεισε και οι δραστηριότητές του μεταφέρθηκαν στον παρακείμενο Σταθμό Λαρίσης.

Σήμερα, η πρόσβαση στον Σταθμό Λαρίσης είναι εφικτή με το μετρό της Αθήνας, μέσω γειτονικού ομώνυμου σταθμού της Γραμμής 2, ενώ τρεις λεωφορειακές γραμμές έχουν αφετηρία έξω από τον Σταθμό[2].

Σταθμός Αθήνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σταθμός της Αθήνας του ΟΣΕ βρίσκεται επί της σιδηροδρομικής γραμμής Πειραιά - Πλατέος. Εγκαινιάστηκε στις 8 Μαρτίου 1904 και σήμερα βρίσκεται υπό ανακατασκευή. Διαθέτει μία πλευρική και μία κεντρική αποβάθρα και γραμμές εναπόθεσης αμαξοστοιχιών. Τόσο οι γραμμές όσο και οι αποβάθρες θα αυξηθούν σημαντικά με την ολοκλήρωση της τρέχουσας ανακατασκευής.

Ο σταθμός Αθήνας των πρώην ΣΠΑΠ (ο «σταθμός Πελοποννήσου») βρισκόταν επί της σιδηροδρομικής γραμμής Πειραιά - Πάτρας. Εγκαινιάστηκε στις 30 Ιουνίου 1884 και έκλεισε στις 7 Αυγούστου 2005, μαζί με το τμήμα Πειραιά - Αγίων Αναργύρων της γραμμής. Οι δραστηριότητές του μεταφέρθηκαν από τότε στον παρακείμενο σταθμό Λαρίσης, ο οποίος φέρει πλέον μόνος το όνομα «Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθήνας».

Ο σταθμός Πελοποννήσου χτίστηκε σε σχέδια Γάλλων μηχανικών, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Αλφρέντ Ροντέλ (Alfred Rondel) και αρχιμηχανικό τον Αντέλ Γκοτελάν (Abel Gotteland) και αργότερα μεταποιήθηκε από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ τον 19ο αιώνα[3] Αποτελεί διατηρητέο κτίριο ιδιαίτερης αρχιτετονικής αξίας. Είνσαι μικρογραφία με μικρές διαφοροποιήσεις του Σιδηροδρομικού Σταθμού Σιρκετσί της Κωνσταντινούπολης.

Από τον σταθμό Πελοποννήσου, μία γραμμή οδηγούσε προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αττικής των Σιδηροδρόμων Αττικής, περνώντας ανισόπεδα πάνω από τη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας - Λάρισας. Η συνδετήρια αυτή γραμμή δε χρησιμοποιούταν από συρμούς που εκτελούσαν δρομολόγια, αλλά μόνο από κενούς ή υπηρεσιακούς και κυρίως για ανταλλαγές τροχαίου υλικού μεταξύ των δύο δικτύων (Σ.Α. και Σ.Π.Α.Π.), τα οποία διέθεταν το ίδιο εύρος γραμμής (1 μέτρο). Η γραμμή αυτή καταργήθηκε το 1931.

Ανατομία σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίπεδο εδάφους Εξυπηρέτηση πελατών Έξοδοι/Εισιτήρια
Επίπεδο
Ε1
Αποβάθρα Π προς Πειραιά (Ρουφ)
Αποβάθρα Π αποβάθρα τερματισμού ←
Κεντρική αποβάθρα, πόρτες στα αριστερά
Αποβάθρα Π προς Χαλκίδα (Άγιοι Ανάργυροι)
Αποβάθρα Π προς Ά. Λιόσ. (Άγιοι Ανάργυροι)
Αποβάθρα Αθήνα-Θεσ/νίκη προς Θεσ/νίκη (Σ.Κ.Α.)
Αποβάθρα Αθήνα-Καλ/κα προς Καλαμπάκα (Σ.Κ.Α.)
Πλευρική αποβάθρα, πόρτες στα δεξιά

Πίνακας δρομολογίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προορισμός Πρώτος
συρμός
Τελευταίος
συρμός
ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Θεσσαλονίκη 07:18 23:55
Καλαμπάκα 08:27
Proastiakos ENG LOGO 3.PNG Προαστιακός Αθήνας
Προορισμός Πρώτος
συρμός
Τελευταίος
συρμός
Πειραιάς - Χαλκίδα
Πειραιάς 04:29 22:44
Χαλκίδα 06:56 23:56
Αθήνα - Άνω Λιόσια
Άνω Λιόσια 05:59 17:59

Yπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προηγούμενος σταθμός   ΤΡΑΙΝΟΣΕ   Επόμενος σταθμός
Τερματικός ΟΣΕ
ΟΣΕ
ΟΣΕ
ΟΣΕ
Προηγούμενος σταθμός   Προαστιακός Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Πειραιάς-Χαλκίδα
Τερματικός Αθήνα-Άνω Λιόσια

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]