Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθήνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°59′32.24″N 23°43′14″E / 37.9922889°N 23.72056°E / 37.9922889; 23.72056

OSE-Logo.svg
Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθήνας
Athens Railway Station
Athens Larissa Station in March 2016.jpg
Πληροφορίες
Περιοχή Θεοδώρου Δηλιγιάννη & Δομοκού, Αθήνα, Κεντρικός Τομέας Αθηνών
Γραμμές Πειραιάς - Θεσσαλονίκη
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας 1904
Διαχειριστής ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.
Ηλεκτροκίνηση 25kV εναέρια καλώδια (αποβάθρες 5-10)
Επίπεδα 2
Χάρτης
Δομή γραμμών
προς Σ.Κ.Α./Θεσσαλονίκη
προς Πειραιά

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθήνας, ο οποίος είναι γνωστός με το όνομα «Σταθμός Λαρίσης», είναι ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Αθήνας, με τον οποίο εξυπηρετούνται τα υπεραστικά δρομολόγια των τρένων προς Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και άλλες μεγάλες πόλεις και χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ο σταθμός εξυπηρετεί και δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, όπως και άλλοι σταθμοί στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Ανήκει στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδoς (ΟΣΕ). Την τρέχουσα περίοδο ο σταθμός ανακατασκευάζεται.[1]

Ο σταθμός εγκαινιάστηκε στην αρχική του μορφή στις 30 Ιουνίου 1884 με ένα κτίριο που έγινε γνωστό με το όνομα «Σταθμός Πελοποννήσου», λόγω της περιοχής που εξυπηρετούσε σιδηροδρομικώς. Το 1904, σε πολύ μικρή απόσταση από τον Σταθμό Πελοποννήσου, εγκαινιάστηκε ο λεγόμενος «Σταθμός Λαρίσης», αρχικός ιδιοκτήτης του οποίου ήταν οι Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους (ΣΕΚ). Ονομάστηκε έτσι (ανεπίσημα) επειδή αυτός εξυπηρετούσε τη σιδηροδρομική σύνδεση Αθηνών και Λαρίσης - η Λάρισα αποτελούσε τη σημαντικότερη πόλη κοντά στο βόρειο άκρο της σιδηροδρομικής γραμμής εκείνα τα χρόνια (τότε ακόμη η Θεσσαλονίκη ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία), αλλά το βόρειο άκρο της γραμμής ήταν στην πραγματικότητα ο οικισμός Παπαπούλι, κοντά στα τότε ελληνοτουρκικά σύνορα. Το 2005, ο Σταθμός Πελοποννήσου έκλεισε και οι δραστηριότητές του μεταφέρθηκαν στον παρακείμενο Σταθμό Λαρίσης.

Σήμερα, η πρόσβαση στον Σταθμό Λαρίσης είναι εφικτή με το μετρό της Αθήνας, μέσω γειτονικού ομώνυμου σταθμού της Γραμμής 2, ενώ τρεις λεωφορειακές γραμμές έχουν αφετηρία έξω από τον Σταθμό.[2]

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σταθμός της Αθήνας του ΟΣΕ βρίσκεται επί της σιδηροδρομικής γραμμής Πειραιά - Πλατέος, στη συμβολή των οδών Σιδηροδρόμων και Πολυδώρου. Εγκαινιάστηκε στις 8 Μαρτίου 1904 και σήμερα βρίσκεται υπό ανακατασκευή. Διέθετε μία πλευρική και μία κεντρική αποβάθρα και γραμμές εναπόθεσης αμαξοστοιχιών. Τον Ιούλιο του 2017 η κίνηση μεταφέρθηκε στις γραμμές 7-10, με δύο κεντρικές αποβάθρες και μία πλευρική. Τόσο οι γραμμές όσο και οι αποβάθρες θα αυξηθούν σημαντικά με την ολοκλήρωση της τρέχουσας ανακατασκευής.

Εγκαινιάστηκε στις 30 Ιουνίου 1884 και έκλεισε στις 7 Αυγούστου 2005, μαζί με το τμήμα Πειραιά - Αγίων Αναργύρων της γραμμής. Οι δραστηριότητές του μεταφέρθηκαν από τότε στον παρακείμενο σταθμό Λαρίσης, ο οποίος φέρει πλέον μόνο το όνομα «Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθήνας».

Yπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρένα μακρών και μεσαίων αποστάσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προηγούμενος σταθμός   ΤΡΑΙΝΟΣΕ   Επόμενος σταθμός
Τερματικός ΠΑΘΕ/Π
ΠΑΘΕ/Π
προς Πάτρα
Τερματικός ΟΣΕ
ΟΣΕ
ΟΣΕ

Προαστιακός Αθήνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προηγούμενος σταθμός   Προαστιακός Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Τερματικός Π1
Π2
προς Κιάτο
Π3 Τερματικός
Τερματικός Π4

Μετρό Αθήνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρόσβαση στον Σταθμό Λαρίσης είναι εφικτή με το μετρό της Αθήνας, μέσω του γειτονικού ομώνυμου σταθμού της Γραμμής 2.

Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Γραμμή 2

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κεντρική είσοδος του Σταθμού Λαρίσης το 2007 από την οδό Δηλιγιάννη.
  1. Τσαντήλα, Μάρω (9 Απριλίου 2014). «ΕΡΓΟΣΕ: Εργολαβία για το έργο Πειραιάς-Τρεις Γέφυρες». Euro2day. http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1202254/ergose-ergolavia-gia-to-ergo-peiraias-treis.html. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2014. 
  2. «Γραμμή Α10 ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ - ΑΧΑΡΝΑΙ». ΟΑΣΑ. http://www.oasa.gr/xmap.php?id=pa10. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμεβρίου 2014.