Σοφία του Μομφερράτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σοφία του Μομφερράτου
Γέννηση 1399
Κασάλε Μονφεράτο
Θάνατος 21  Αυγούστου 1434
Τορίνο
Κατοικία Κωνσταντινούπολη
Υπηκοότητα Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Οικογένεια
Σύζυγος Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος (1421–1426)
Γονείς Θεόδωρος Β΄ του Μομφερράτου
Αδέλφια Ιωάννης-Ιάκωβος του Μομφερράτου
Συγγενείς Ιωάννης Β΄ της Γαλλίας (maternal grandfather), Μπόννη του Λουξεμβούργου (maternal grandmother), Μανουήλ Β´ Παλαιολόγος (father-in-law) και Ελένη Δραγάση (πεθερά)
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα βασιλική σύζυγος (1425–1426; Βυζαντινή Αυτοκρατορία)

Η Σοφία του Μομφερράτου (γνωστή και ως Σοφία Παλαιολογίνα), ήταν Βυζαντινή Αυτοκράτειρα, σύζυγος του Ιωάννη Η΄ Παλαιολόγου.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σοφία ήταν κόρη του Θεόδωρου Β΄ του Μομφερράτου, και της δεύτερης συζύγου του, της Ιωάννας του Μπαρ. Μέσω του πατέρα της, η Σοφία ήταν μέλος της δυναστείας των Παλαιολόγων. Στις 19 Ιανουαρίου 1421, η Σοφία παντρεύτηκε τον Ιωάννη Η΄ Παλαιολόγο. Ήταν ο μεγαλύτερος επιζών γιος του Μανουήλ Β΄ και της Ελένης Δραγάση. Ο Γεώργιος Σφραντζής καταγράφει την τοποθεσία του γάμου στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας. [1]

Παρόλο που η Σοφία ήταν ιδιαίτερα ευσεβής, θεωρήθηκε μη ελκυστική. Ο Δούκας την είχε περιγράψει ως «Σαρακοστή από μπροστά και Πάσχα από πίσω» [2] [3]. Ο Ιωάννης, μη ικανοποιημένος στο γάμο του, έκανε πολλές προσπάθειες για να την αποφύγει και ως αποτέλεσμα η Σοφία ζούσε στην Κωνσταντινούπολη, απομονωμένη από τον σύζυγό της. Στις 21 Ιουλίου 1425 ο Μανουήλ Β΄ πέθανε και ο Ιωάννης έγινε αυτοκράτορας. Η Σοφία έγινε αυτοκράτειρα στη θέση της πεθεράς της. Ωστόσο, ο Σφρανζτής καταγράφει ότι, τον Αύγουστο του 1426, η Σοφία εγκατέλειψε την Κωνσταντινούπολη και επέστρεψε στην πατρίδα της. Σχεδόν έναν χρόνο μετά, ο Ιωάννης παντρεύτηκε την Μαρία της Τραπεζούντας [4]. Η Σοφία δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ και πέθανε οκτώ χρόνια αργότερα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Sphrantzes, ch. 6; translated in Marios Philippides, The Fall of the Byzantine Empire: A Chronicle by George Sphrantzes, 1401-1477 (Amherst: University of Massachusetts, 1980), p. 24
  2. Michael Doukas, Historia Bizantina, chap. XX
  3. Vasiliev, A.A., History of the Byzantine Empire, 324-1453 (1958), p. 588
  4. Sphrantzes, ch. 14; translated in Philippides, The Fall of the Byzantine Empire, p. 30
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sophia of Montferrat της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).