Γρηγορία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γρηγορία
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 7ος αιώνας
Θάνατος 7ος αιώνας
Κωνσταντινούπολη
Χώρα πολιτογράφησης Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Θρησκεία χριστιανός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Σύζυγος Κωνσταντίνος Γ΄
Τέκνα Κώνστας Β΄
Γονείς Νικήτας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Βυζαντινός αυτοκράτορας (641–642)

Η Γρηγορία ήταν αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, ανιψιά του αυτοκράτορα Ηρακλείου του μέγα κόρη του ξαδέλφου του Νικήτα και σύζυγος του γιου του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Γ'.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γρηγορία ζούσε αρχικά στην Καρχηδόνα όπου ο πατέρας της Νικήτας είχε τοποθετηθεί έξαρχος από τον αυτοκράτορα ξάδελφο του. Παντρεύτηκε τον ξάδελφο της συναυτοκράτορα Κωνσταντίνο-κάποια στιγμή μετά το 630[1]- όταν ο ίδιος ήταν 17 ετών και μαζί του απέκτησε τον μελλοντικό αυτοκράτορα Κώνστα Β' (641 - 668) και άγνωστο αριθμό ακόμα παιδιών ανάμεσα τους τον Θεοδόσιο που δολοφονήθηκε από τον αυτοκράτορα αδελφό του (660). Αυτοκράτειρα για ελάχιστους μήνες από τις 11 Φεβρουαρίου/641 που πέθανε ο πεθερός της αυτοκράτορας Ηράκλειος ώς τον Μάιο του ίδιου χρόνου που πέθανε ο σύζυγος της δεν είχε ενεργό ρόλο στην κυβέρνηση την εποχή του γιου της Κώνστα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Lynda Garland, Βυζαντινές αυτοκράτειρες. Γυναίκες και εξουσία στο Βυζάντιο, 527-1204,μτφρ. Νάνσυ Κουβαράκου, εκδ.'Ελλην, Αθήνα,2000, σελ.75

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gregoria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).