Θεόδωρος Β΄ του Μομφερράτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Θεόδωρος Β' Παλαιολόγος
Περίοδος 1381 - 1418
Προκάτοχος Ιωάννης Γ' Παλαιολόγος
Διάδοχος Ιωάννης-Ιάκωβος Παλαιολόγος
Γέννηση 1365
Θάνατος 16 Απριλίου 1418 (ετών 53)
Σύζυγος Αρζεντίνα Μαλασπίνα
Ιωάννα του Μπαρ
Μαργαρίτα Σαβοΐας
Επίγονοι Ιωάννης-Ιάκωβος Παλαιολόγος
Σοφία Παλαιολογίνα
Οίκος Παλαιολόγων
Πατέρας Ιωάννης Β' Παλαιολόγος
Μητέρα Ισαβέλλα Βαρκελώνης
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Θεόδωρος Β' Παλαιολόγος (1364 - 16 Απριλίου 1418) ήταν μαρκήσιος του Μομφερράτου.

Πατέρας του ήταν ο Ιωάννης Β΄ του Μομφερράτου και μητέρα του η Ισαβέλλα Βαρκελώνης, κόρη του Ιακώβου Γ' βασιλιά της Μαγιόρκας. Με το θάνατο του πατέρα του το 1372 άρχισε μια περίοδος αστάθειας: ο πρωτότοκος υιός Σεκοντόττος ήταν ανήλικος και απεβίωσε έπειτα από 6 έτη. Ο δευτερότοκος υιός Ιωάννης Γ' -επίσης ανήλικος- απεβίωσε μετά από τρία έτη, Έτσι το 1381 ανέλαβε ο τριτότοκος υιός Θεόδωρος Β'. Συγκυβερνήτης ανέλαβε ο Τζιαν-Γκαλεάτζο Βισκόντι, κύριος του Μιλάνου.

Ο Θεόδωρος Β' νυμφεύθηκε πρώτα την Αρζεντίνα, κόρη του Λεονάρδου Μαλασπίνα από το Μιλάνο. Αναγκάστηκε να παραχωρήσει την πόλη Άστι στον Τζιαν-Γαλεάτζο. Ήρθε σε σύγκρουση με το γυιό του τελευταίου, το δούκα Φίλιππο-Μαρία Βισκόντι, και με το δούκα Αμεδαίο Η' της Σαβοΐας. Έγινε κύριος περιοχών, αλλά δεν μπόρεσε να τις κρατήσει. Τον διαδέχθηκε ο υιός του Ιωάννης-Ιάκωβος Παλαιολόγος.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θεόδωρος Β' νυμφεύθηκε πρώτα την Αρζεντίνα Μαλασπίνα. Το 1393 νυμφεύθηκε σε δεύτερο γάμο την Ιωάννα του Μπαρ, εγγονή -από τη μεριά της μητέρας της- του Ιωάννη Β' των Βαλουά, βασιλιά της Γαλλίας. Τέκνα τους:

Όταν το 1402 απεβίωσε η Ιωάννα του Μπαρ, ο Θεόδωρος Β' νυμφεύτηκε για τρίτη φορά τη Μαργαρίτα της Σαβοΐας, κόρη του Αμεδαίου κόμη του Πεδεμοντίου. Μετά από το 1418 που απεβίωσε ο Θεόδωρος Β', η Μαργαρίτα ακολούθησε το Τάγμα των Δομινικανών και θεωρείται ευλογημένη (blessed) από την Εκκλησία της Ρώμης.