Μαρκία Φουρνίλλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρκία Φουρνίλλα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας
Ρώμη
ΚατοικίαΡώμη
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΤίτος
ΤέκναFlavia[1]
Ιουλία Φλαβία[2]
ΓονείςΚόιντος Μάρκιος Βάρεας Σούρας και Antonia Furnilla
ΑδέλφιαΜαρκία
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαρκία Φουρνίλλα, λατιν. Marcia Furnilla ήταν Ρωμαία ευγενής, που έζησε τον 1ο αι. Ήταν η 2η σύζυγος του Τίτου Αυτοκράτορα των Ρωμαίων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Κουίντου Μάρκιου Βάρεα Σούρα συγκλητικού και της Αντωνίας Φουρνίλλας. Ο πατέρας της ήταν από το γένος των Μαρκίων, που ήταν ευγενής και διακεκριμένη οικογένεια. Αδελφή της ήταν η Μαρκία, μητέρα τού Αυτοκράτορα Τραϊανού.

Ο πατέρας της ήταν φίλος του Βεσπασιανού, που ήταν πατέρας τού Τίτου. Θείος εκ πατρός της ήταν ο Κουίντος Μάρκιος Βάρεα Σοράνος συγκλητικός, πατέρας της Μάρκια Σερβίλια Σοράνα. Πάππος εκ πατρός της ήταν ο Κουίντος Μάριος Βάρεα Σοράνος ύπατος το 34 και αντικαταστάτης ύπατος (consul suffectus) της επαρχίας της Αφρικής το 41-43. Εκ μητρός πάππος της μάλλον ήταν ο Άουλος Αντώνιος Ρούφος αντικαταστάτης ύπατος το 45.

Η Μαρκία Φουρνίλλα γεννήθηκε και ανατράφηκε στη Ρώμη. Παντρεύτηκε τον Τίτο, που ήταν χήρος από τον πρώτο του γάμο, το 63· ο γάμος είχε κανονιστεί από τους γονείς τους. Ο γάμος πρόσθεσε κύρος στον Τίτο και προώθησε την πολιτική του σταδιοδρομία, καθώς, όπως ο Σουητώνιος περιγράφει, η Μ. Φουρνίλλα ήταν μία γυναίκα με πολύ καλές διασυνδέσεις. Στις 17 Σεπτεμβρίου 64 η Φουρνίλλα γέννησε την κόρη τους Φλαβία Ιουλία Τίτου στη Ρώμη.

Όπως και ο πρώτος γάμος τού Τίτου και αυτός εδώ ήταν σύντομος: η οικογένεια της Φουρνίλλα συνδεόταν με αντιπάλους του Αυτοκράτορα Νέρωνα και έπειτα από την αποτυχία της συνωμοσίας τού Πίσωνα το 65 οι συγγενείς της έχασαν την εύνοια του Αυτοκράτορα. Ο Τίτος, που δεν ήθελε να συνδέεται με δυνητικούς ανατροπείς, διέκοψε το γάμο με τη Φουρνίλλα, συνέχισε όμως να ανατρέφει την κόρη τους.

Η μετέπειτα μοίρα της Φουρνίλλας δεν είναι γνωστή. Όταν απεβίωσε, τοποθετήθηκε μαζί με τη μητέρα της στο μαυσωλείο του Γάιου Σουλπίκιου Πλατορίνου, ενός αξιωματούχου της περιόδου τού Αυγούστου και της αδελφής του Σουλπικίας Πλατορίνας, στη Ρώμη.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Τίτο Φλάβιο Βεσπασιανό Αυτοκράτορα των Ρωμαίων και είχε τέκνο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Pauly-Wissowa, RE 14.2, 1535-1600.
  • Brian W. Jones. The Emperor Domitian.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]