Φουλβία Πλαυτίλλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φουλβία Πλαυτίλλα
Μαρμάρινη κεφαλή της Πλαυτίλλας των ετών 200-205. Μουσείο Γκέτι (Βίλα Γκέτι), Λος Άντζελες.
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 180
Ρώμη
Θάνατος212
Lipari
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚαρακάλλας
ΤέκναAurelia Antonina
ΓονείςΓάιος Φούλβιος Πλαυτιανός
ΑδέλφιαGaius Fulvius Plautius Hortensianus
Commons page Σχετικά πολυμέσα

H Φουλβία Πλαυτίλλα, λατιν. Fulvia Plautilla (π. 185/9- 211) ήταν Αυτοκράτειρα ως σύζυγος του Καρακάλλα Αυτοκράτορα των Ρωμαίων, ο οποίος ήταν 2ος εξάδελφός της. Αφού ο πατέρας της καταδικάστηκε για προδοσία, η Φ. Πλαυτίλλα εξορίστηκε και τελικά φονεύτηκε, πιθανόν κατά διαταγή του Καρακάλλα. Ήταν συγγενής της Κορνηλίας, πρώτης συζύγου τού Ιουλίου Καίσαρα.

Νόμισμα με τη μορφή της. Επιγραφή: PLAVTILLA AVGVSTA.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Ρώμη και ανήκε στη Φουλβία γενεά της αρχαίας Ρώμης. Το γένος της είχε καταγωγή από πληβείους και προερχόταν από το Τούσκουλον τού Λατίου· ήταν πολιτικά ενεργό από την εποχή της Δημοκρατίας. Ήταν κόρη τού Γάιου Φούλβιου Πλαυτιανού, διοικητή της Πραιτωριανής Φρουράς, υπάτου (consul), εξαδέλφου και στενού συμμάχου τού Σεπτιμίου Σεβήρου Αυτοκράτορα των Ρωμαίων (πατέρα τού Καρακάλλα). Ο Γ. Φ. Παυτιανός ήταν εξάδελφος τού Λ. Σ. Σεβήρου, καθώς ο ομώνυμος πατέρας τού πρώτου ήταν αδελφός της Φουλβίας Πίας, μητέρας τού Λ. Σ. Σεβήρου. Αδελφός της Πλαυτίλλας ήταν ο Γάιος Φούλβιος Πλαύτιος Ορτενσιανός.

Ο Πλαυτιανός και ο Σεβήρος κανόνισαν τον γάμο των τέκνων τους, που έγινε με πολυτελή τελετή τον Απρίλιο τού 202. Ο αναγκαστικός γάμος αυτός δεν αποδείχθηκε ευτυχισμένος: ο Καρακάλλας την απεχθανόταν. Σύμφωνα με τον Κάσσιο Δίωνα η Πλαυτίλλα ήταν σπάταλη.

Από νομισματικές ενδείξεις ξέρουμε, ότι γέννησε το 204 μία κόρη, δεν γνωρίζουμε όμως το όνομά της. Το ίδιο έτος ο πεθερός της διέταξε την έγερση της Αψίδας του Σεπτίμιου Σεβήρου προς τιμήν τού ιδίου και της οικογένειάς του: της συζύγου του Ιουλίας Δόμνας, των τέκνων του Καρακάλλα και Γέτα και της Πλαυτίλλας.

Στις 22 Ιανουαρίου 205 ο Γ. Φ. Πλαυτιανός εκτελέστηκε για προδοσία και οι ιδιοκτησίες της οικογένειάς του κατασχέθηκαν. Η Πλαυτίλλα και η κόρη της εξορίστηκαν από τον Καρακάλλα στη Σικελία και μετά στη νήσο Λίπαρι. Τους συμπεριφέρθηκαν πολύ σκληρά και τελικά τις στραγγάλισαν, πιθανά με διαταγή τού Καρακάλλα έπειτα από το τέλος τού Σεπτιμίου Σεβήρου, ο οποίος απεβίωσε στις 4 Φεβρουαρίου 211.

Κεφαλή της Πλαυτίλλας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Παλάτσο Μάσσιμο αλλε Τέρμε), Ρώμη.

Νομίσματα και τη μορφή της έχουν διασωθεί κυρίως από την εποχή τού πεθερού της. Φέρουν την επιγραφή Πλαυτίλλα Αυγούστα ή Πλαυτίλαι Αυγούσται. Μία μαρμάρινη προτομή της υπάρχει στο Λούβρο.

Η Σολινιάνκα ή Σαλονιτάνκα, δηλ. η γυναίκα από το Σολίν (αρχαία Σαλόνα) είναι ένα από τα πιο διάσημα ρωμαϊκά πορτραίτα, που βρέθηκαν στην Κροατία. Πιστεύεται, ότι παριστάνει την Πλαυτίλλα σε νεαρή ηλικία. Αρχικά βρέθηκε στα αρχαία Σάλονα και τώρα φυλάσσεται στο Μουσείο τού Ζάγκρεμπ.

Η Φ. Πλαυτίλλα συνδέει τη Δυναστεία του ανδρός της, αυτή των Σεβήρων, με τη Δυναστεία του Κωνσταντίνου, καθώς ο αδελφός της Γάιος Φούλβιος Πλαύτιος Ορτενσιανός είχε 6η απόγονο τη Γάλλα, σύζυγο τού Ιούλιου Κωνστάντιου (αδελφού του Κωνσταντίνου Α΄). Ο γιος της Γάλλας, ο Κωνστάντιος Γάλλος νυμφεύτηκε την Κωνσταντίνα, κόρη του Κωνσταντίνου Α΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Καρακάλλα Αυτοκράτορα των Ρωμαίων και είχε τέκνο:

  • μία κόρη 204-211, απεβ. 7 ετών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • History of Rome and of the Roman people (from its origin to the invasion of the barbarians), Victor Duruy and John Pentland Mahaffey, C.F. Jewett Publishing Company, 1883, pg. 535.
  • The Greek and Roman Collection, Web page of Archaeological museum in Zagreb.