Λεοντία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεοντία
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6ος αιώνας
Θέμα Θράκης
Θάνατος5  Οκτωβρίου 610
Κωνσταντινούπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Θρησκείαχριστιανός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΦωκάς
ΤέκναΔομεντζία
ΑδέλφιαΑριάδνη
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒυζαντινός Αυτοκράτορας (602–610)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Λεοντία (άκμασε το 610), ήταν η σύζυγος του Φωκά, Αυτοκράτορα των Ρωμαίων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαυρίκιος βασίλευσε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία από το 582 έως το 602. Αυτός οδήγησε μια σειρά από εκστρατείες στα Βαλκάνια και κατάφερε επιτυχώς να αποκαταστήσει τον Δούναβη ως τα βόρεια σύνορα για την Αυτοκρατορία. Όταν αποφάσισε ότι ο βυζαντινός στρατός θα περνούσε τον χειμώνα του 602/603 στη βόρεια όχθη του Δούναβη, τα εξαντλημένα στρατεύματα επαναστάτησαν εναντίον του Αυτοκράτορα. Ο Φωκάς αναδείχθηκε ως ηγέτης του εξεγερμένου στρατού, κατά τη διάρκεια του Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη. Ο Μαυρίκιος αντιμετώπιζε επίσης στην πόλη ταραχές εντός της, που οφείλονταν στην πείνα.[1] Διέφυγε από την πόλη πριν από την άφιξη του Φωκά και των στρατευμάτων του.

Το Πασχάλιο χρονικό δίνει την ημερομηνία ανάρρησης του Φωκά και της Λεοντίας στο θρόνο. Στις 23 Νοεμβρίου 602 ο Φωκάς στέφθηκε Αυτοκράτορας από τα στρατεύματά του έξω από την πρωτεύουσα. Στις 25 Νοεμβρίου ο Φωκάς εισήλθε στην Κωνσταντινούπολη και έγινε δεκτός ως Αυτοκράτορας από τον γενικό πληθυσμό. Διακήρυξε ιπποδρομίες προς τιμήν της ενθρόνισής του και είχε τη Λεοντία μαζί του ως τη νέα αυτοκράτειρα.[2] Είχαν παντρευτεί πριν λίγο καιρό.

Εκθρόνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φωκάς καθαιρέθηκε και εκτελέστηκε από τον Ηράκλειο, τον Οκτώβριο του 610. Οι αδελφοί του Δομεντίοζος και Κομεντίολος επίσης εκτελέστηκαν. Αν η Λεοντία επίσης εκτελέστηκε, είναι άγνωστο[3].

Ο Πρίσκος είχε υποστηρίξει τον Ηράκλειο και παρέμεινε ως στρατηγός έως τις 5 Δεκεμβρίου 612. Στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τον Νικήτα, έναν εξάδελφο του Ηρακλείου, και αναγκάστηκε να λάβει μοναστικούς όρκους. Σύμφωνα με το Πασχάλιο Χρονικό, πέθανε στη Μονή της Χώρας σε 613. Αν η Λεοντία είχε περαιτέρω απογόνους, μέσω του γάμου της κόρης της με τον Πρίσκο, είναι άγνωστο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μόνο γνωστό παιδί της Λεοντίας και του Αυτοκράτορα Φωκά ήταν η κόρη τους:

  • Δομεντζία, που πήρε το όνομα τής εκ πατρός γιαγιάς της. Παντρεύτηκε τον Πρίσκο, ο οποίος υπηρέτησε ως στρατηγός. Ο Θεοφάνης τοποθετεί τον γάμο το 607.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]