Ουλπία Σεβερίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ουλπία Σεβερίνα
Pia
Η Ουλπία Σεβερίνα, σύζυγος του Αυρηλίου, σε αντωνινινό. Εικονίζεται επάνω από ημισέλινο. Επιγραφή: SEVERINAE AVG[USTAE].
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ulpia Severina (Λατινικά)
ΓέννησηΔεκαετία του 200
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑυρηλιανός
ΤέκναDomitica
ΓονείςΟύλπιος Κρινιτός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαempress regnant
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ουλπία Σαβερίνα, λατιν. Ulpia Severina, (άκμασε το 270-275) ήταν Αυτοκράτειρα ως σύζυγος του Αυρηλιανού. Υπάρχει απόδειξη ότι, μετά το τέλος τού Αυρηλίου το 275, κυβέρνησε μόνη της για μία περίοδο· αυτό την κάνει την πρώτη γυναίκα, που κυβέρνησε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μόνη της. Δεν υπάρχουν γραπτές πηγές, που να αναφέρουν την ύπαρξή της, έτσι λίγα είναι γνωστά γι' αυτήν: όσα ξέρουμε είναι από νομίσματα και επιγραφές.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά κάτι γι' αυτήν πριν τον γάμο της με τον Αυρηλιανό. Προτείνεται, ότι είναι κόρη τού Ουλπίου Κρινιτού, μίας μορφής που εμφανίζεται στην Ιστορία των Αυγούστων. Ο Ούλπιος λεγόταν, ότι καταγόταν από τον Τραϊανό και είχε υποστηρίξει τον Αυρηλιανό. Πάντως η Ιστορία των Αυγούστων είναι έργο γνωστό για την αναξιοπιστία του και η αναφορά αυτή, ίσως και ο ίδιος ο Ούλπιος, πιθανό να εφευρέθηκαν από προπαγανδιστές, που προσπαθούσαν να συνδέσουν τον Αυρηλιανό με τον "καλό Αυτοκράτορα" Τραϊανό. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν, ότι η Ουλπία Σεβερίνα ήταν από τη Δακία, όπου το nomen Ούλπιος ήταν κοινό χάρη στην επιρροή του Μάρκου Ούλπιου Τραϊανού.

Παντρεύτηκαν μάλλον πριν ο Αυρηλιανός γίνει Αυτοκράτορας το 270. Είναι γνωστό, ότι είχαν μία κόρη. Σύμφωνα με τα νομίσματα που φέρουν τη μορφή της, στην Ουλπία δόθηκε ο τίτλος της Αυγούστας το φθινόπωρο του 274, αν και είναι δυνατό να είχε τον τίτλο πριν από τότε. Επίσης έλαβε τις προσφωνήσεις της Ευσεβούς (Pia), της μητέρας του στρατοπέδου και της Συγκλήτου και της πατρίδας (mater castrorum et Senatus et patriae).

Υπάρχει αξιοσημείωτη νομισματική απόδειξη για την Ουλπία Σεβερίνα, ότι κυβέρνησε μόνη της μεταξύ του τέλους του Αυρηλιανού και της εκλογής τού Μάρκου Κλαύδιου Τάκιτου. Οι πηγές αναφέρουν περίοδο μεσοβασιλείας μεταξύ του Αυρηλιανού και του Τάκιτου και μερικά νομίσματα της Ουλπίας φαίνεται, πως κόπηκαν μετά το τέλος του Αυρηλιανού. Ως τέτοια θα ήταν η μοναδική γυναίκα, που κυβέρνησε την πρώιμη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μόνη της.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Αυρηλιανό Αυτοκράτορα των Ρωμαίων και είχε τέκνο:

  • μία κόρη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Watson, Alaric (1999). Aurelian and the Third Century. London: Routledge. ISBN 0-415-07248-4.
  • Körner, Christian (December 23, 2008). "Aurelian (A.D. 270-275)". De Imperatoribus Romanis: An Online Encyclopedia of Roman Rulers and Their Families. Retrieved January 6, 2011.
  • Krawczuk, Aleksander. Poczet cesarzowych Rzymu. Warszawa: Iskry. ISBN 83-244-0021-4.