Λουκίλλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Λουκίλλα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Annia Aurelia Galeria Lucilla (Λατινικά)
Γέννηση7  Μαρτίου 150
Ρώμη
Θάνατος182
Κάπρι
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛεύκιος Βέρος
Τιβέριος Κλαύδιος Πομπηιανός
ΤέκναAurelia Lucilla
Lucilla Plautia
Lucius Aurelius Verus
Lucius Clodius Pompeianus
Lucius Aurellius Commodus Pompeianus
ΓονείςΜάρκος Αυρήλιος και Φαυστίνα η Νεότερη
ΑδέλφιαΚόμμοδος
Άννια Γαλερία Αυρηλία Φαυστίνα
Βίβια Αυρηλία Σαβίνα
Άννια Αυρηλία Φαδίλλα
Άννια Κορνιφίκια Φαυστίνα η Νεότερη
Μάρκος Άννιος Βήρος Καίσαρ
Titus Aurelius Fulvus Antoninus
Domitia Faustina
ΟικογένειαΔυναστεία των Αντωνίνων
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Άννια Αυρηλία Γαλερία Λουκίλλα ή Λουκίλλα (Lucilla, 7 Μαρτίου 148 ή 150 - 182) ήταν η κόρη του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου και η σύζυγος του αυτοκράτορα Λούκιου Βέρου. Ο Κόμμοδος διέταξε την εκτέλεση της Λουκίλλας μετά από μια αποτυχημένη δολοφονία και την προσπάθεια πραξικοπήματος όταν ήταν περίπου 33 ετών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λουκίλλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρώμη, ήταν η δίδυμη αδέλφη του Γέμμελου Λούκιλλου και το τρίτο παιδί και η δεύτερη κόρη του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου και της Φαυστίνας της Νεότερης.

Ήταν εγγονή του αυτοκράτορα Αντωνίνου Πίου και της αυτοκράτειρας Φαυστίνας της Πρεσβύτερης από την πλευρά της μητέρας της, ενώ από την πλευρά του πατέρα της, της Δομίτιας Λουκίλλας και του πραίτωρα Μάρκου Άννιου Βέρου.

Το 161 σε ηλικία περίπου 11 και δεκατριών ετών, ο πατέρας της κανόνισε τον γάμο της με τον συν-κυβερνήτη του Λεύκιο Βέρο. Ο Βέρος ήταν δεκαοκτώ χρόνια μεγαλύτερος της και παντρεύτηκαν στην Έφεσο το 164. Με τον γάμο έλαβε τον τίτλο της Αυγούστας και έγινε Αυτοκράτειρα της Ρώμης. Η Λουκίλλα χάρισε στον Βέρο τρία παιδιά: την Αυρηλία Λουκίλλα, την Λουκίλλα Πλαύτια και τον Λούκιο Βέρο.

Η Λουκίλλα ήταν μια ισχυρή και αξιοσέβαστη γυναίκα και απολάμβανε το καθεστώς της. Ξόδευε πολύ χρόνο στη Ρώμη, ενώ ο Βέρος ήταν πολύ μακριά από τη Ρώμη, εκπληρώνοντας τα καθήκοντά του ως συν-κυβερνήτης. Ο Λεύκιος Βέρος πέθανε γύρω στο 168/169, ενώ επέστρεφε από το πόλεμο σε περιοχή του Δούναβη και ως αποτέλεσμα η Λουκίλλα έχασε την ιδιότητά της ως αυτοκράτειρα.

Ως μια ασύνδετη σύνδεση με τον αυτοκράτορα Αυρήλιο και τον αείμνηστο αυτοκράτορα Βέρο και λόγω των γονέων της, η Λουκίλλα δεν προοριζόταν για μακρά χηρεία και έτσι, λίγο αργότερα, το 169 ο πατέρας της κανόνισε ένα δεύτερο γάμο για εκείνη με τον Τιβέριο Κλαύδιο Πομπηιανό Κουιντιανό από την Αντιόχεια.

Ήταν Συριανός Ρωμαίος που ήταν διπλός σύμβουλος και πολιτικός σύμμαχος στον πατέρα της, αλλά η Λουκίλλα και η μητέρα της ήταν ενάντια στο γάμο, εν μέρει επειδή ο Κουιντιανός είχε δύο φορές ηλικία της Λουκίλλας, αλλά και επειδή δεν ήταν της δική της ρωμαϊκής κοινωνικής τάξης, αν και προερχόταν από αρχηγούς της Ανατολής. Περίπου ένα χρόνο αργότερα, το 170, η Λουκίλλα τον Χάρισε ένα γιο, τον Πομπηιανό.

Η Λουκίλλα δεν ήταν ευτυχής που ζούσε την ήσυχη ζωή ενός απλού πολίτη στη Ρώμη και μισούσε τη νύφη της Βρουτία Κρισπίνα.

Υπό το φως της ασταθούς κυριαρχίας του αδελφού της, το 182 η Λουκίλλα έγινε εμπλεκόμενη σε μια υπόθεση για να δολοφονήσει τον Κόμμοδο και να τον αντικαταστήσει με τον σύζυγό της και τον εαυτό της ως νέους ηγέτες της Ρώμης.

Ο Κόμμοδος διέταξε τους θανάτους των ανιψιών του Κουιντιανού και του Μάρκου Ουμμίδιου Κουαδράτου Άννιανου, και διέσωσε τη Λουκίλλα, την κόρη της και την Ουμμίδια Κορνιφίκια Φαυστίνα στο ιταλικό νησί Κάπρι. Έστειλε ένα εκατόνταρχο εκεί για να τους εκτελέσει αργότερα εκείνο το έτος. Ο γιος της Πομπηιανός δολοφονήθηκε αργότερα από τον Καρακάλλα.

Απεικόνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στην ταινία του 1964 Η Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας την Λουκίλλα έπαιξε η Σοφία Λόρεν - το ρόλο της στην πλοκή της ταινίας που φέρει μόνο μια πολύ χαλαρή σχέση με την πραγματική ζωή της.
  • Στην ταινία του 2000 Μονομάχος την Λουκίλλα έπαιξε η Κόνι Νίλσεν.
  • Στο ντοκιμαντέρ-σειρά του 2016 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία: Βασιλεία του Αίματος την Λουκίλλα έπαιξε η Τάι Μπέρντινερ-Μπλέιντς

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Balsdon, J.P.V.D., Roman Women, Barnes & Noble Inc, 1998. (ISBN 978-0760708620).
  • D'Ambra, Eve, Roman Women, Cambridge University Press, 2006. (ISBN 978-0521521581).
  • Fraschetti, Augusto, (Ed.), Lappin Linda (Transl.), Roman Women, University Of Chicago Press, 1999. (ISBN 978-0226260945).
  • Freisenbruch, Annelise, Caesars’ Wives: Sex, Power, and Politics in the Roman Empire, Free Press, 2011. (ISBN 978-1416583059).
  • Gardner, Jane F., Women in Roman Law and Society, Indiana University Press, 1991. (ISBN 978-0253206350).
  • Peck, Harry Thurston, Harpers Dictionary of Classical Antiquities, Harper & Brothers Publishers, 1898.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Φαυστίνα η Νεότερη
Αυτοκρατορική σύζυγος
της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

164-169
(μαζί με την Φαυστίνα η Νεότερη)
Διάδοχος
Φαυστίνα η Νεότερη