Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φερδινάνδος της Μαγιόρκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φερδινάρδος της Μαγιόρκας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1278[1][2]
Περπινιάν
Θάνατος5  Ιουλίου 1316
δημοτική ενότητα Κάστρου-Κυλλήνης
Αιτία θανάτουπεσών σε μάχη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμισθοφόρος
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙσαβέλλα ντε Σαβράν
ΤέκναΙάκωβος Γ΄ της Μαγιόρκας
Φερδινάνδος της Μαγιόρκας
Pagà de Mallorca
ΓονείςΙάκωβος Β΄ της Μαγιόρκας και Εσκαλαραμούντα της Φουά
ΑδέλφιαIsabella of Majorca
Σάντσα της Μαγιόρκας
Σάντσο της Μαγιόρκας
Φίλιππος της Μαγιόρκας
Ιάκωβος της Μαγιόρκας (μοναχός)
Saura of Majorca
Peter of Majorca
Ferdinand of Majorca
ΟικογένειαΟίκος της Βαρκελώνης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φερδινάνδος (Ferran de Mallorca, 1278 - 5 Ιουλίου 1316) από τον Οίκο της Βαρκελώνης ήταν πρίγκιπας του βασιλείου της Μαγιόρκας ως ο τρίτος γιος του βασιλιά Ιακώβου Β' της Μαγιόρκας. Ήταν επίσης Διεκδικητής του πριγκιπάτου της Αχαΐας (1314 - 1315) χάρη στα δικαιώματα της συζύγου και της πεθεράς του, υποκόμης του Ωμλάς και κύριος του Φροντινάν (1311 - 1316). Τα δικαιώματα του στο πριγκιπάτο της Αχαΐας τα παραχώρησε με την γέννηση του στον γιο του Ιάκωβο (1315). Μητέρα του ήταν η Εσκλαραμούνδα, κόρη του Ρογήρου Δ' κόμη της Φουά.

Είχε αποσταλεί από τον εξάδελφό του Φρειδερίκο Β' βασιλιά της Σικελίας το 1307-1308 στην Αθήνα για να αναλάβει τη διοίκηση της Καταλανικής Εταιρείας, αλλά ο αρχηγός της Μπερνάτ ντε Ροκαφόρ τον απέπεμψε. Καθώς επέστρεφε με τον χρονογράφο Ραμόν Μουντάνερ, συνελήφθη από τους Βενετούς στο Νεγροπόντε (Χαλκίδα) και ελευθερώθηκε το 1310. Τότε πήγε στην Ανδαλουσία, όπου διακρίθηκε στην πολιορκία της Αλμερίας σκοτώνοντας τον υιό του εμίρη της πόλης Guadix.

Το 1313 επέστρεψε στη Σικελία, που τώρα ήταν στα χέρια των Καπετιδών-Ανζού της Νάπολης, που τον έκαναν κύριο της Κατάνια. Εκεί ήρθε η Μαργαρίτα Βιλλεαρδουίνου, δεύτερη κόρη του Γουλιέλμου Β', για να διεκδικήσει, μετά το θάνατο της μεγαλύτερης αδελφής της Ισαβέλλας Βιλλεαρδουίνου το πριγκιπάτο της Αχαΐας. Έδωσε την κόρη της Ισαβέλλα ντε Σαμπράν ως σύζυγο στην Φερδινάνδο και πρόσφερε στο ζεύγος την κυριότητα της Άκοβας και τη διεκδίκησή της στο πριγκιπάτο. Η Μαργαρίτα επέστρεψε στην Αχαΐα όπου αιχμαλωτίσθηκε στο Χλεμούτσι όπου και απεβίωσε το 1315. Το ίδιο έτος η Ισαβέλλα ντε Σαμπράν γέννησε τον Ιάκωβο και απεβίωσε. Ο Φερδινάνδος τότε με μια μικρή εταιρεία μισθοφόρων αποβιβάσθηκε στο Μωρέα για να διεκδικήσει τα δικαιώματα του υιού του Ιακώβου. Κατέλαβε τη Γλαρέντζα και γρήγορα απέκτησε τον έλεγχο του πριγκιπάτου. Το 1315 νυμφεύτηκε την Ισαβέλλα ντ' Ιμπελίν, κόρη του σενεσάλη της Κύπρου.

Το 1316 η Ματίλντα του Αινώ, κόρη της Ισαβέλλας Βιλλεαρδουίνου (μεγαλύτερης αδελφής της Μαργαρίτας) ήλθε στον Μορέα με το σύζυγό της και Βενετική βοήθεια. Στις 5 Ιουλίου στη Μάχη της Μανωλάδας ο Φερδινάνδος σκοτώθηκε, καθώς η βοήθεια από τη Μαγιόρκα, τη Σικελία και την Καταλανική Εταιρεία της Αθήνας ήρθε αργά. Καθώς ήταν διάδοχος του βασιλείου της Μαγιόρκας, ο πρώτος υιός του θα γίνει βασιλιάς της Μαγιόρκας ως Ιάκωβος Γ´. Στον δεύτερο Φερδινάνδο άφησε την υποκομητεία του Ωμελά.

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1314 την Ισαβέλλα ντε Σαμπράν, κόρη της Μαργαρίτας Βιλλεαρδουίνου. Υιός τους ήταν ο

Το 1315 ο Φερδινάνδος έκανε δεύτερο γάμο με την Ισαβέλλα των Ιμπελέν, κόρη του Φιλίππου σενεσάλη της Κύπρου. Γιος τους ήταν ο:

  • Φερδινάνδος 1317-π.1345, υποκόμης του Ωμλάς. Νυμφεύτηκε την Εσίβα των Πουατιέ-Λουζινιάν, κόρη του Ούγου Δ΄ της Κύπρου.
    • Αλίκη 1341-μετά το 1376, παντρεύτηκε το 1355 τον Φίλιππο των Ιμπελέν σενεσάλη της Κύπρου (απεβ. π.1375), γιο του Μπαλιάν, γιου του Ιωάννη, γιου του Μπαλιάν Δ΄ κυρίου του Αρσούφ.
  1. 1,0 1,1 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003. I00161639. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 «Diccionario biográfico español» (Ισπανικά) Royal Academy of History. 2011. 13719/infante-don-fernando. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  • The Chronicle of Ramón Muntaner, translated into English by Lady Goodenough


Φερδινάνδος της Μαγιόρκας
Γέννηση: 1278 Θάνατος: 5 Ιουλίου 1316
Προκάτοχος
Μαργαρίτα Βιλλεαρδουίνου
Πρίγκιπας της Αχαΐας

1314 - 1315
Διεκδικητής
Με την σύζυγο του Ισαβέλλα ντε Σαμπράν
Διάδοχος
Ιάκωβος Γ΄ της Μαγιόρκας