Φλαβία Ιουλία Κωνσταντία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φλαβία Ιουλία Κωνσταντία
Flavia Julia Constantia.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση Δεκαετία του 290[1]
Τρηρ
Θάνατος 330
Κωνσταντινούπολη
Χώρα πολιτογράφησης Αρχαία Ρώμη
Θρησκεία Χριστιανισμός
Οικογένεια
Σύζυγος Λικίνιος
Τέκνα Λικίνιος Β'
Γονείς Κωνστάντιος Α΄ Χλωρός και Φλαβία Μαξιμιανή Θεοδώρα
Αδέλφια Αναστασία
Ευτροπία
Κωνσταντίνος Α΄
Ιούλιος Κωνστάντιος
Φλάβιος Δαλμάτιος
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Ρωμαίος αυτοκράτορας

Η Φλαβία Ιουλία Κωνσταντία, λατιν. Flavia Julia Constantia (μετά το 293 - π. 330) από την Δυναστεία του Κωνσταντίνου ήταν Αυτοκράτειρα ως σύζυγος τού Λικινίου συναυτοκράτορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η Φ. Ι. Κωνσταντία, σύζυγος τού Γ. Β. Λ. Λικινίου. Επιγραφή: CONSTANTIA UXOR M. IUL. LIC.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη τού Κωνστάντιου Α΄ Χλωρού συναυτοκράτορα και της δεύτερης συζύγου του Φλαβίας Μαξιμιανής Θεοδώρας, κόρης της Ευτροπίας και κάποιου από τους δύο συζύγους της, τού Αφράνιου Αννιβαλιανού επάρχου τού πραιτωρίου ή τού Μαξιμιανού Αυτοκράτορα.

Το 313 ο Κωνσταντίνος Α΄ Αυτοκράτορας, ετεροθαλής αδελφός της Φ. Ι. Κωνσταντίας, την πάντρεψε με τον Λικίνιο συναυτοκράτορά του, με την ευκαιρία της συνάντησης των δύο ανδρών στο Μεδιόλανον. Το ζεύγος απέκτησε το 315 ένα γιο, τον Βαλέριο Λικινιανό Λικίνιο και, όταν άρχισε ο ανταγωνισμός μεταξύ τού Κωνσταντίνου Α΄ και τού Λικινίου το 315, η Κωνσταντία έμεινε με το μέρος τού συζύγου της. Ένας δεύτερος πόλεμος μεταξύ των δύο συναυτοκρατόρων ξεκίνησε το 324· έπειτα από την ήττα τού Λικινίου στη μάχη της Χρυσόπολης, η Κωνσταντία παρενέβη στον αδελφό της υπέρ της ζωής τού συζύγου της. Έτσι ο Κωνσταντίνος Α΄ του χάρισε τη ζωή και τον υποχρέωσε να ζει στη Θεσσαλονίκη ως ιδιώτης πολίτης. Αλλά το επόμενο έτος, το 325, διέταξε τον φόνο τού Λικινίου. Ένα δεύτερο πλήγμα για την Κωνσταντία ήταν, επίσης με διαταγή τού Κωνσταντίνου Α΄, ο θάνατος του γιου της.

Τα επόμενα έτη η Κωνσταντία έζησε στην Αυλή τού αδελφού της, λαμβάνοντας τιμές, όπως ο τίτλος της ευγενεστάτης γυναικός (nobilissima femina). Η Κωνσταντίνα ήταν η ευνοούμενη αδελφή τού Αυτοκράτορα και απόδειξη γι' αυτό είναι, ότι εκείνος έκοψε νομίσματα με τη μορφή της, με την επιγραφή Constantia soror (αδελφή) Constantini Avg[usto]. Μεταστράφηκε στον Χριστιανισμό και υποστήριξε την άποψη τού Αρείου στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια το 325.

Η πόλη Κωνστάντσα της Ρουμανίας ονομάστηκε προς τιμήν της.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Γάιο Βαλέριο Λικινιανό Λικίνιο συναυτοκράτορα και είχε τέκνο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Jerome, Epist., 133.4; Tyrannius Rufinus, Hist. Eccl. 1.11.
  • Philostorgius, Hist. Eccl. 1.9.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Flavia Julia Constantia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 23  Νοεμβρίου 2018.