Ευδοκία Αγγελίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ευδοκία Αγγελίνα
Θάνατος 1211
Υπηκοότητα Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Rascia
Ιδιότητα βασιλική σύζυγος
Σύζυγος Στέφανος ο Πρωτόστεπτος, Αλέξιος Ε΄ Μούρτζουφλος και Λέων Σγουρός
Τέκνα Στέφανος Ράντοσλαβ, Στέφανος Βλάντισλαβ, Άγιος Σάββας Β΄ της Σερβίας και Κομνηνή Νεμάνια
Γονείς Αλέξιος Γ´ Άγγελος και Ευφροσύνη Δούκαινα Καματερίνα
Αδέλφια Άννα Κομνηνή Αγγελίνα
Περίοδος ακμής 1186

Η Ευδοκία Αγγελίνα (σερβικά : Evdokija Anđel) ήταν βυζαντινή πριγκίπισσα του οίκου των Αγγέλων, Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου και πριγκίπισσα της Σερβίας. Ήταν η 3η κόρη του Βυζαντινού αυτοκράτορα Αλέξιου Γ΄ και της Ευφροσύνης Καματηράς.

Η Ευδοκία παντρεύτηκε με τον Στέφανο Β΄ Νεμάνια (Nemanjic) που τότε ήταν ακόμη δευτερότοκος γιος του μεγάλου ζουπάνου της Ράσκας (=πρίγκιπα της Σερβίας). Τον γάμο κανόνισε ο θείος της Ισαάκιος Β΄ Άγγελος περίπου το 1186. Το 1195 ο άντρας της διαδέχτηκε τον πατέρα του στον θρόνο και έγινε μέγας ζουπάνος και η ίδια μεγάλη πριγκίπισσα της Ράσκας. Σύμφωνα με τον ιστορικό Νικήτα Χωνιάτη περίπου το 1198 το ζευγάρι χώρισε λόγω του ότι ο Στέφανος την κατηγόρησε για μοιχεία και την έστειλε πίσω στον πατέρα της.

Στην Κωνσταντινούπολη η Ευδοκία παντρεύτηκε τον αυτοκράτορα Αλέξιο Ε΄ Δούκα. Το 1204 μετά την πολιορκία και κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους της Δ΄ Σταυροφορίας διέφυγε στη Θράκη. Εκεί στη Μοσυνούπολη ο Αλέξιος Ε΄ και η Ευδοκία συναντήθηκαν με τον πατέρα της Αλέξιο Γ΄ όπου τους φιλοξένησε αλλά δολοφόνησε τον γαμπρό του.

Η Ευδοκία παντρεύτηκε για τρίτη φορά τον άρχοντα της Κορίνθου Λέοντα Σγουρό, ο οποίος είχε προσφέρει άσυλο στον Αλέξιο Γ΄ και την οικογένειά του το 1204. Μετά τον θάνατο του Λέοντα το 1208, γύρω στα 1211, πέθανε και η Ευδοκία.

Παιδιά απέκτησε μόνο με τον Στέφανο Β' Νεμάνια, τα εξής :

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενεαλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενεαλογία Ρωμαίων Αυτοκρατόρων 717 - 1453

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • K. Varzos, Ē genealogia tōn Komnēnōn, Thessalonica, 1984.
  • The Oxford Dictionary of Byzantium, Oxford University Press, 1991.
  • O city of Byzantium: annals of Niketas Choniates tr. Harry J. Magoulias (Detroit: Wayne State University Press, 1984).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Eudokia Angelina της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).