Θεοδοσία (αυτοκράτειρα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεοδοσία
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 770[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασύζυγος ηγεμόνα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛέων Ε΄
ΤέκναΚωνσταντίνος Συμβάτιος[2]
ΓονείςΑρσαβήρ
Αδέλφιαd:Q63313566
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒυζαντινή Αυτοκράτειρα (813–820)

Η Θεοδοσία (περίπου 775 - μετά το 826) ήταν σύζυγος του αυτοκράτορα Λέοντα του Ε΄. Η Θεοδοσία ήταν η κόρη του Αρσαβήρ, ενός βυζαντινού πατριώτη.

Αυτοκράτειρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Θεοδοσία παντρεύτηκε τον Λέοντα Ε΄. Ο Λέων ήταν στρατηγός υπό τον Νικηφόρο Α΄. Η στήριξή του προς τον Αυτοκράτορα ενάντια στην εξέγερση του Βαρδάνη ήταν αποφασιστική για τη νίκη του πρώτου. Ο Λέων κατάφερε να ανέλθει στο θρόνο με την παραίτηση του Μιχαήλ Α΄ το 813. Η Θεοδοσία είναι η μόνη σύζυγος του Λέοντα, που αναφέρεται στις ιστορικές πηγές. Ωστόσο μία ερμηνεία του κειμένου του Συνεχιστών του Θεοφάνη έχει τον Λέοντα να νυμφεύεται μια κόρη του Bαρδάνη Τούρκου. Μία ερμηνεία που θα καθιστούσε τον Λέοντα σύζυγο της αδελφής της Θέκλας, πρώτης συζύγου του Μιχαήλ Β΄. Ο ιστορικός Γουόρεν Τρέντγκολντ χρησιμοποιεί για παράδειγμα αυτή τη θεωρία στο έργο του Η Βυζαντινή Αναγέννηση 780-842 (1988).

Όποια και αν ήταν η κατάστασή της ως συζύγου, η Θεοδοσία ήταν η Αυτοκράτειρα, όταν ο Λέων Ε΄ δολοφονήθηκε τα Χριστούγεννα το 820. Ο Μιχαήλ Β΄ ανέβηκε στο θρόνο και εξόρισε τη Θεοδοσία και τους γιους του Λέοντα Ε΄ στη νήσο Πρώτη. Ο Ιωάννης Ζωναράς καταγράφει, ότι δεν αναγκάστηκαν να λάβουν μοναστικούς όρκους. Αντίθετα, τους επιτράπηκε να κληρονομήσουν μέρος της προσωπικής περιουσίας του Λέοντα και τα συναφή έσοδα. Ήταν επίσης σε θέση να έχουν τη δική τους ακολουθία. Ο Θεόδωρος ο σπουδής έστειλε μια επιστολή στην εκτοπισμένη Αυτοκράτειρα κάποτε μεταξύ του 821 και τού θανάτου του το 826.[3]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλα τα γνωστά παιδιά του Λέοντος Ε΄ αποδίδονται παραδοσιακά και στη Θεοδοσία. Ο Γενέσιος καταγράφει τέσσερις γιους[4]:

  • Συμβάτιο, που μετονομάστηκε σε Κωνσταντίνος, συναυτοκράτορας από το 814 έως το 820 και εξόριστος μετά τη δολοφονία του πατέρα του.
  • Βασιλικός, που εξορίστηκε μετά τη δολοφονία του πατέρα του. Ήταν ακόμη ζωντανός το 847, που καταγράφηκε ότι υποστήριξε την εκλογή του Ιγνατίου Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης.
  • Γρηγόριος, που εξορίστηκε μετά τη δολοφονία του πατέρα του. Ήταν ακόμη ζωντανός το 847, που καταγράφηκε ότι υποστήριξε την εκλογή του Ιγνατίου ως Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης.
  • Θεοδόσιος, που απεβίωσε αμέσως μετά τον ευνουχισμό του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.
  2. Ανακτήθηκε στις 26  Σεπτεμβρίου 2016.
  3. Charles Cawley, "Medieval Lands" Theodosia (August 2012)
  4. Charles Cawley, "Medieval Lands" Leon V (August 2012)