Ιωάννα της Βουργουνδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιωάννα της Βουργουνδίας
Jeanne de Bourgogne et Jean de Vignay.jpg
Γέννηση (περίπου)
Θάνατος
Παρίσι
Αιτία θανάτου Πανώλη
Υπηκοότητα Γαλλία
Σύζυγος Φίλιππος ΣΤ΄ της Γαλλίας
Τέκνα Ιωάννης Β΄ της Γαλλίας και Φίλιππος των Βαλουά, δούκας της Ορλεάνης
Γονείς Ροβέρτος Β΄ της Βουργουνδίας και Αγνή της Γαλλίας
Αδέλφια Λευκή της Βουργουνδίας, Μαργαρίτα της Βουργουνδίας, Εύδης Δ΄ της Βουργουνδίας, Ούγος Ε΄ της Βουργουνδίας, Λουδοβίκος της Βουργουνδίας και Marie of Burgundy
Αξίωμα χωρίς ετικέτα
Αντιβασιλέας

Η Ιωάννα της Βουργουνδίας (Jeanne de Bourgogne, 24 Ιουνίου 1293 - 12 Δεκεμβρίου 1349), ή Ιωάννα η Χωλή, ήταν βασίλισσα της Γαλλίας, σύζυγος του βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου ΣΤ΄ του Βαλουά. Ήταν τριτότοκη κόρη του Ροβέρτου Β΄, δούκα της Βουργουνδίας και της Αγνής της Γαλλίας. Παντρεύτηκε τον Φίλιππο των Βαλουά το 1313. Ήταν επίσης κόμισσα του Μαιν (1315 - 1328) και από το 1325 κόμισσα των Βαλουά.

Έξυπνη και πολύ δυναμική γυναίκα, αποδείχθηκε ικανή αντιβασιλέας στις εκστρατείες του συζύγου της στην Αγγλία κατά την διάρκεια του Εκατονταετούς πολέμου. Τη φήμη της μείωνε το γεγονός της παραμόρφωσης του σώματός της, κακό σημάδι για εκείνη την εποχή.

Το 1361, ο μικρός ανιψιός της Ιωάννας, Φίλιππος Α΄ της Βουργουνδίας, πέθανε χωρίς διαδόχους, τελειώνοντας την αρσενική γραμμή των γόνων της δυναστείας των Καπετιδών. Ο Κάρολος Β΄ της Ναβάρρας, εγγονός της Μαργαρίτας, αδελφής της Ιωάννας, διεκδίκησε τον τίτλο, αλλά ο βασιλιάς της Γαλλίας Ιωάννης Β΄, γιος της Ιωάννας, που είχε στενότερη συγγενική σχέση με την δουκική οικογένεια, ενσωμάτωσε το δουκάτο στο βασίλειό του.

Πέθανε το 1348 εξαιτίας της Μαύρης Πανώλης.