Αριάδνη (αυτοκράτειρα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αριάδνη
Tesoretto di sovana 129 solido di ariadne (476-491), zecca di costantinopoli.JPG
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 452
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος 515
Κωνσταντινούπολη
Τόπος ταφής Ναός των Αγίων Αποστόλων
Υπηκοότητα Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Θεοδοσιανή Δυναστεία
Οικογένεια
Σύζυγος Ζήνων
Αναστάσιος Α´
Τέκνα Λέων Β΄
Γονείς Λέων Α΄ και Βερίνα
Αδέλφια Λεοντία
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Βυζαντινός αυτοκράτορας (474–475)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αριάδνη (452 - 515) ήταν αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, κόρη του Λέοντα Α΄ και της Βερίνας, σύζυγος του Ζήνωνα και αργότερα του Αναστάσιου Α΄ και μητέρα του Λέοντα Β΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αριάδνη ήταν η πρωτότοκη κόρη του Λέοντα Α΄[1] και της Βερίνας, η οποία ήταν αδελφή του αυτοκράτορα Βασιλίσκου. Η Αριάδνη είχε επίσης μια μικρότερη αδερφή, τη Λεοντία, που παντρεύτηκε τον Μαρκιανό τον σφετεριστή.

Πρώτος γάμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Ζήνωνα με τον οποίον έκαναν έναν γιο, τον Λέοντα Β΄, διάδοχο του θρόνου. Μετά τον θάνατο του παππού του, ο Λέων έγινε αυτοκράτορας και, επειδή ήταν ανήλικος, ο Ζήνωνας έγινε συναυτοκράτορας. Ο Λέων ωστόσο πέθανε. Η Βερίνα τότε στράφηκε εναντίον του γαμπρού της και συνωμότησε εναντίον του μαζί με τον αδερφό της Βασιλίσκο. Το 475, μετά την επικράτηση του κινήματος του Βασιλίσκου, ο Ζήνων και η Αριάδνη αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη και να καταφύγουν στην Ισαυρία. Το 476 ο σφετεριστής ανατράπηκε και ο αυτοκράτορας και η σύζυγός του επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη.[2]

Δεύτερος γάμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 9 Απριλίου 491 ο Ζήνωνας πέθανε. Η Αριάδνη δύο μέρες μετά από την κηδεία ξαναπαντρεύτηκε τον Αναστάσιο από την Αλβανία (έναν απλό αυλικό μεγάλο σε ηλικία, ο οποίος είχε το δεξιό μάτι γαλανό και το αριστερό μαύρο, οπότε τον έλεγαν «δίκορο»), ο οποίος ασχολούνταν κυρίως με τα τυπολατρικά των τελετών και πολλές φορές έδειχνε συμπάθεια ή ακολουθούσε την αίρεση των μονοφυσιτών[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ariadne (empress) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).