Ειρήνη Λασκαρίνα Παλαιολογίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ειρήνη Λασκαρίνα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1200
Θάνατος 1241 ή 1239
Χώρα πολιτογράφησης Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μοναχή
μονάρχης
Οικογένεια
Σύζυγος Ιωάννης Γ´ Δούκας Βατάτζης
Τέκνα Θεόδωρος Β΄ Λάσκαρης
Γονείς Θεόδωρος Α΄ Λάσκαρης και Άννα Κομνηνή Αγγελίνα
Αδέλφια Μαρία Λασκαρίνα
Σοφία Ευδοκία Λασκαρίνα
Οικογένεια Δυναστεία των Λασκαριδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Σύζυγος αυτοκράτορα (1221–1239)

Η Ειρήνη Λασκαρίνα (; - 1239 ή 1241) ήταν κόρη του Αυτοκράτορα της Νικαίας Θεοδώρου Α΄ Λάσκαρη[1] και της Άννας Αγγελίνας, κόρης του Αλεξίου Γ΄ Αγγέλου. Η αδελφή της Μαρία, παντρεύτηκε τον βασιλιά της Ουγγαρίας Μπέλα Δ΄ των Άρπαντ.

Η Ειρήνη έλαβε σε πρώτο γάμο ως σύζυγο τον στρατηγό Ανδρόνικο Παλαιολόγο και μετά τον θάνατο αυτού, τον προοριζόμενο διάδοχο του Θεοδώρου Α΄, Ιωάννη Γ΄ Βατάτζη το 1212[1]. Με τον Ιωάννη Γ΄ απέκτησε ένα γιο, τον μετέπειτα Αυτοκράτορα της Νίκαιας Θεόδωρο Β΄ Λάσκαρη Βατάτζη. Η Ειρήνη κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού, έπεσε από το άλογό της και τραυματίστηκε άσχημα με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να τεκνοποιήσει έκτοτε. Απεβίωσε το 1239, αφού πρώτα είχε αποσυρθεί σε μονή με το όνομα Ευγενία.

Οι περισσότερες πηγές εγκωμιάζουν την Ειρήνη για τη σεμνότητα και τη σύνεσή της και λέγεται ότι με το παράδειγμά της, συνετέλεσε στην ηθική πρόοδο του λαού της. Σύμφωνα με την παράδοση αναφέρεται πως, περνώντας ως αυτοκράτειρα από τη Ζάκυνθο, σταμάτησε στη νήσο των Στροφάδων και προσευχήθηκε στην Παναγία για να θεραπεύσει την αδελφή της. Η Παναγία έκανε το θαύμα της και η Αυτοκράτειρα ως ανταπόδοση έκτισε μοναστήρι σε μορφή φρουρίου για να προστατεύει τους μοναχούς από τις επιδρομές των πειρατών. Το μοναστήρι αυτό ονομάστηκε "Η Πάντων Χαρά"[2].

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενεαλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996, σελ. 49, τομ. 11. 
  2. Diakonia, Apostoliki. «Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος». www.apostoliki-diakonia.gr. Ανακτήθηκε στις 2017-01-09. 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Irene Lascarina της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).