Τζιτζάκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζιτζάκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8ος αιώνας[1]
Θάνατος750
Αιτία θανάτουεπιπλοκή κατά τον τοκετό
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚωνσταντίνος Ε΄ ο Κοπρώνυμος
ΤέκναΛέων Δ΄
ΓονείςBihar
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒυζαντινός Αυτοκράτορας (741–750)

Η Τζιτζάκ (τουρκικά: Çiçek), ή αλλιώς Τσιτσέκα, που βαφτίστηκε Ειρήνη, ήταν μια πριγκίπισσα των Χαζάρων, κόρη του χαγάνου Μπιχάρ, η οποία έγινε η πρώτη σύζυγος του βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε΄[2]. Το όνομα Τσιτσέκα φαίνεται να είναι μια ελληνική εκδοχή της τουρκικής λέξης Τσιτσέκ, που σημαίνει λουλούδι.

Αυτοκράτειρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα πλαίσια μιας συμμαχίας, ο Λέων Γ΄ συμφώνησε με τον χαγάνο Μπιχάρ να παντρέψει τον γιο του Κωνσταντίνο με την κόρη του, Τζιτζάκ. Η Τζιτζάκ οδηγήθηκε στην Κωνσταντινούπολη για το γάμο της. Ο Κωνσταντίνος ήταν περίπου δεκατεσσάρων ετών, ενώ η Τζιτζάκ μπορεί να ήταν ακόμη νεότερη δεδομένου ότι δεν γέννησε για δεκαοχτώ χρόνια. Η Τζιτζάκ βαπτίστηκε χριστιανή με το όνομα Ειρήνη. Το χρονικό του Θεοφάνη του Ομολογητή καταγράφει ότι η Τζιτζάκ έμαθε να διαβάζει θρησκευτικά κείμενα. Την περιγράφει ως ευσεβή και έρχεται σε αντίθεση με την «ασέβεια» του πεθερού και του συζύγου της. Οι αυτοκράτορες Λέων Γ΄ και Κωνσταντίνος Ε΄ ήταν εικονοκλάστες, ενώ ο Θεοφάνης ήταν ένας εικονολάτρης μοναχός. Έπαινο του αντανακλούσε μάλλον το γεγονός ότι η Ειρήνη συμμερίστηκε τις απόψεις του. [3] Ο Λέων Γ 'πέθανε στις 18 Ιουνίου 741. Ο Κωνσταντίνος τον διαδέχθηκε με την Ειρήνη ως αυτοκράτειρα-σύζυγό του. Ωστόσο, ο εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε σχεδόν αμέσως με τον Αρταβάσδο, κουνιάδο του Κωνσταντίνου,που διεκδίκησε το θρόνο για τον εαυτό του. Ο ρόλος της Τζιτζάκ δεν αναφέρεται από τον Θεοφάνη.

Στις 25 Ιανουαρίου 750, ο Κωνσταντίνος και η Τζιτζάκ έκαναν ένα γιο, τον Λέοντα, ο οποίος θα διαδεχθεί τον πατέρα του ως αυτοκράτορα Λέων Δ΄-περισσότερο γνωστός ως «Λέων του Καζάρ». Η γέννηση του Λέοντα είναι η τελευταία αναφορά της Ειρήνης-Τζιτζάκ στο ιστορικό ρεκόρ. Μέχρι το επόμενο έτος, ο Κωνσταντίνος είχε ήδη παντρευτεί με τη δεύτερη σύζυγό του Μαρία. Η Λίντα Γκάρλαντ πιστεύει ότι η Τζιτζάκ πέθανε στη γέννα. [4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.
  2. The Student's Gibbon: The History of the Decline and Fall of the Roman Empire. Harper. 1894-01-01. p.407
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2017. 
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2017.