Ελένα Ασανίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Έλενα Ασένινα της Βουλγαρίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13ος αιώνας
Θάνατος13ος αιώνας[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΒουλγαρία
Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΘεόδωρος Β΄ Λάσκαρης
ΤέκναΙωάννης Δ΄ Λάσκαρης
Ειρήνη Δούκαινα Λασκαρίνα
Ευδοκία Λασκαρίνα
Maria Laskarina
ΓονείςΙβάν Ασέν Β΄ και Άννα Μαρία της Ουγγαρίας
ΑδέλφιαΚαλιμάν Ασέν Α΄
Άννα-Θεοδώρα Ασένινα της Βουλγαρίας
Μαρία Ασένινα
Μιχαήλ Ασέν Α΄
Μπελοσλάβα της Σερβίας
ΟικογένειαΔυναστεία των Λασκαριδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑυτοκράτειρα των Ρωμαίων στη Νίκαια (1254–1258)

H Ελένα βουλγαρ. Елена (1224-1254) από τον Οίκο των Ασέν γεννήθηκε πριγκίπισσα της Βουλγαρίας και έγινε Αυτοκράτειρα των Ρωμαίων στη Νίκαια με τον γάμο της με τον Θεόδωρο Β΄ Βατάτζη.

Ο σύζυγος της Ελένας, Θεόδωρος Β΄ Βατάτζης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Ιβάν Ασέν Β΄ της Βουλγαρίας (1218-41) και της δεύτερης συζύγου του Άννας (Μαρίας) των Άρπαντ, κόρης του Ανδρέα Β΄ της Ουγγαρίας. Ο Ιβάν Ασέν Β΄ έδωσε στη Βουλγαρία τη μεγαλύτερη επέκτασή της και ισχύ στα γειτονικά κράτη: η Σερβία ήταν υπό την επιρροή του και είχε συμμάχους με επιγαμίες την Ουγγαρία και τον Θεόδωρο της Ηπείρου. Όταν ο Θεόδωρος της Ηπείρου συγκρούστηκε μαζί του, ηττήθηκε και στη Θεσσαλονίκη τοποθετήθηκε γαμπρός του Ιβάν Ασέν Β΄, όπως και στη Σερβία.

Η Ελένα είχε αμφιθαλή αδέλφια τον Καλιμάν Ασέν Α΄ της Βουλγαρίας (1241-46) και την Ταμάρα/Θάμαρ, η οποία επρόκειτο να αρραβωνιαστεί τον Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο. Ετεροθαλής αδελφός της Έλενας ήταν ο Μιχαήλ Ασέν Α΄ της Βουλγαρίας (1246-56/7). Ο πατέρας της, θέλοντας να συμμαχήσει με τη Λατινική αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης, ζήτησε να την αρραβωνιάσει με τον Βαλδουίνο Β΄ ντε Κουρτεναί τελευταίο Λατίνο αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης και να αναλάβει την αντιβασιλεία εκεί, μια και ο Βαλδουίνος Β΄ ήταν ανήλικος. Οι βαρόνοι φοβήθηκαν και αρνήθηκαν. Τότε ο Ιβάν Ασέν Β΄ τους επιτέθηκε. Έγινε συμμαχία με τον Ιωάννη Γ΄ Βατάτζη Αυτοκράτορα των Ρωμαίων στη Νίκαια, που επισφραγίστηκε με επιγαμία: η Ελένα παντρεύτηκε τον γιο τού Ιωάννη Γ΄ Βατάτζη.

Το 1258 απεβίωσε ο σύζυγός της και τον διαδέχθηκε ο γιος τους Ιωάννης Δ΄, σε ηλικία μόλις 7 ετών. Επίτροπος της αρχής ανέλαβε ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος, που όταν ανακατέλαβε την Κωνσταντινούπολη, τύφλωσε τον Ιωάννη Δ΄ και τον έκλεισε σε μονή, μένοντας μονοκράτορας. Ο Βαλδουίνος Β΄ εκτοπίστηκε από τον Μιχαήλ Η΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Θεόδωρο Β΄ Βατάτζη Αυτοκράτορα των Ρωμαίων στη Νίκαια και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cawley, Charles (2006–2007). "Ivan Asen II 1218–1241, Koloman I 1241–1246, Mihail II Asen 1246–1257". Medieval Lands. Foundation for Medieval Genealogy.
  • John Van Antwerp Fine Jr., The Late Medieval Balkans, Ann Arbor, 1987.
  • The Oxford Dictionary of Byzantium, Oxford University Press, 1991

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.