Ρίτα της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ρίτα της Αρμενίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1278[1]
Θάνατος1333[2][1]
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜιχαήλ Θ΄ Παλαιολόγος
ΤέκναΘεοδώρα Παλαιολογίνα
Ανδρόνικος Γ΄ Παλαιολόγος
Άννα Παλαιολογίνα
Μανουήλ Παλαιολόγος
ΓονείςΛέων Γ΄ της Αρμενίας και Κεράν της Αρμενίας
ΑδέλφιαΙσαβέλλα της Αρμενίας, πριγκίπισσα της Τύρου
Οσίν της Αρμενίας
Χετούμ Β' της Αρμενίας
Κωνσταντίνος Γ΄ της Αρμενίας
Σεμπάντ της Αρμενίας
Θόρος Γ΄ της Αρμενίας
d:Q38010360
Αλινάκ της Αρμενίας
ΟικογένειαΟίκος των Χετουμιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΣύζυγος αυτοκράτορα (1294–1320)

Η Ρίτα της Αρμενίας (10 Ιανουαρίου 1278 - 1333) Βυζαντινή αυτοκράτειρα με τον γάμο της με τον συναυτοκράτορα Μιχαήλ Θ΄ Παλαιολόγο ήταν τρίτη κόρη του Λέοντα Γ΄ της Αρμενίας και της Κεράν της Αρμενίας.[3] Όταν πέθανε η δεύτερη σύζυγος του πεθερού της Γιολάντα του Μομφερράτου παρέμεινε η μοναδική εστεμμένη αυτοκράτειρα, στην Κωνσταντινούπολη πήρε το όνομα Μαρία. Ένα έγγραφο που περιλαμβάνεται στα "Χρονικά της Ιστορίας των Σταυροφοριών" και χρεώνεται στον μεγαλύτερο αδελφό της Χετούμ Β΄ της Αρμενίας αναφέρει ότι δίδυμη αδελφή της ήταν η πριγκίπισσα Θεοφανώ της Αρμενίας.

Γάμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βυζαντινός ιστορικός Γεώργιος Παχυμέρης αναφέρει ότι ο Ανδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον πατέρα της αναζητώντας μια νύφη από ισχυρή οικογένεια για τον γιο και συμβασιλέα του Μιχαήλ Θ΄. Ο Λέων Γ΄ του πρόσφερε την κόρη του Ρίτα, ο γάμος έγινε στις 16 Ιανουαρίου 1294, η νύφη ήταν 16 ετών και ο γαμπρός 17. Η Ρίτα πήρε στην Βυζαντινή αυλή το όνομα Μαρία, με τον σύζυγο της απέκτησε :

Οικογενειακή τραγωδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρίτα την περίοδο που ζούσε η μητριά του συζύγου της Γιολάντα ήταν δεύτερη αυτοκράτειρα (1294 - 1317), ο Αυτοκράτορας και η Αυγούστα είχαν τότε διαφορετικές αυλές, ο Ανδρόνικος Β΄ ζούσε στην Κωνσταντινούπολη και η Γιολάντα στην Θεσσαλονίκη. Η Ρίτα έμεινε μοναδική αυτοκράτειρα όταν πέθανε η Γιολάντα, παρέμεινε τρία χρόνια και ακολούθησε η οικογενειακή τραγωδία του 1319. Ο μεγαλύτερος γιος της Ανδρόνικος είχε μια ερωμένη που θεωρούσε ύποπτη για απιστία, διέταξε τους άντρες του να θανατώσουν τον άντρα που θα πλησιάσει την νύχτα το δωμάτιο της. Ο πρώτος που πέρασε ήταν ο μικρότερος αδελφός του Ανδρόνικου Μανουήλ, οι άντρες δεν τον αναγνώρισαν επιτέθηκαν και τον σκότωσαν. Η υπόθεση αυτή στενοχώρησε σε τόσο μεγάλο βαθμό τον πατέρα τους Μιχαήλ Θ΄ που πέθανε από την λύπη του. (12 Οκτωβρίου 1320). Αμέσως μετά ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στον Ανδρόνικο και τον παππού του Ανδρόνικο Β΄, έληξε με την ανατροπή του ηλικιωμένου αυτοκράτορα που αποσύρθηκε σε μοναστήρι (1328). Η Ρίτα αποσύρθηκε και η ίδια σε μοναστήρι με το όνομα "Ξένια", πέθανε πέντε χρόνια μετά την λήξη του εμφυλίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Πολωνικά) MAK. 9810570030005606.
  2. Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003. I00171945.
  3. Byzantium and the Crusades, 1261-1354, Deno Geanakoplos, A History of the Crusades: The Fourteenth and Fifteenth Centuries, Vol. III, ed. Harry W. Hazard, (The University of Wisconsin Press, 1975), 43.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Byzantium and the Crusades, 1261-1354, Deno Geanakoplos, A History of the Crusades: The Fourteenth and Fifteenth Centuries, Vol. III, ed. Harry W. Hazard, (The University of Wisconsin Press, 1975)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]