Ρίτα της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ρίτα της Αρμενίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1278
Θάνατος 1333
Χώρα πολιτογράφησης Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Σύζυγος Μιχαήλ Θ΄ Παλαιολόγος
Τέκνα Θεοδώρα Παλαιολογίνα
Ανδρόνικος Γ΄ Παλαιολόγος
Άννα Παλαιολογίνα
Μανουήλ Παλαιολόγος
Γονείς Λέων Γ΄ της Αρμενίας και Κεράν της Αρμενίας
Αδέλφια Ισαβέλλα της Αρμενίας, πριγκίπισσα της Τύρου
Οσίν της Αρμενίας
Χετούμ Β' της Αρμενίας
Κωνσταντίνος Γ΄ της Αρμενίας
Σεμπάντ της Αρμενίας
Θόρος Γ΄ της Αρμενίας
d:Q38010360
Αλινάκ της Αρμενίας
Οικογένεια Οίκος των Χετουμιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Βυζαντινός αυτοκράτορας (1294–1320)

Η Ρίτα της Αρμενίας (10 Ιανουαρίου 1278 - 1333) Βυζαντινή αυτοκράτειρα με τον γάμο της με τον συναυτοκράτορα Μιχαήλ Θ΄ Παλαιολόγο ήταν τρίτη κόρη του Λέων Γ΄ της Αρμενίας και της Κεράν της Αρμενίας.[1] Όταν πέθανε η δεύτερη σύζυγος του πεθερού της Γιολάντα του Μομφερράτου παρέμεινε η μοναδική εστεμμένη αυτοκράτειρα, στην Κωνσταντινούπολη πήρε το όνομα Μαρία. Ένα έγγραφο που περιλαμβάνεται στα "Χρονικά της Ιστορίας των Σταυροφοριών" και χρεώνεται στον μεγαλύτερο αδελφό της Χετούμ Β΄ της Αρμενίας αναφέρει ότι δίδυμη αδελφή της ήταν η πριγκίπισσα Θεοφανώ της Αρμενίας.

Γάμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βυζαντινός ιστορικός Γεώργιος Παχυμέρης αναφέρει ότι ο Ανδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον πατέρα της αναζητώντας μια νύφη από ισχυρή οικογένεια για τον γιο και συμβασιλέα του Μιχαήλ Θ΄. Ο Λέων Γ΄ του πρόσφερε την κόρη του Ρίτα, ο γάμος έγινε στις 16 Ιανουαρίου 1294, η νύφη ήταν 16 ετών και ο γαμπρός 17. Η Ρίτα πήρε στην Βυζαντινή αυλή το όνομα Μαρία, με τον σύζυγο της απέκτησε :

Οικογενειακή τραγωδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρίτα την περίοδο που ζούσε η μητριά του συζύγου της Γιολάντα ήταν δεύτερη αυτοκράτειρα (1294 - 1317), ο Αυτοκράτορας και η Αυγούστα είχαν τότε διαφορετικές αυλές, ο Ανδρόνικος Β΄ ζούσε στην Κωνσταντινούπολη και η Γιολάντα στην Θεσσαλονίκη. Η Ρίτα έμεινε μοναδική αυτοκράτειρα όταν πέθανε η Γιολάντα, παρέμεινε τρία χρόνια και ακολούθησε η οικογενειακή τραγωδία του 1319. Ο μεγαλύτερος γιος της Ανδρόνικος είχε μια ερωμένη που θεωρούσε ύποπτη για απιστία, διέταξε τους άντρες του να θανατώσουν τον άντρα που θα πλησιάσει την νύχτα το δωμάτιο της. Ο πρώτος που πέρασε ήταν ο μικρότερος αδελφός του Ανδρόνικου Μανουήλ, οι άντρες δεν τον αναγνώρισαν επιτέθηκαν και τον σκότωσαν. Η υπόθεση αυτή στενοχώρησε σε τόσο μεγάλο βαθμό τον πατέρα τους Μιχαήλ Θ΄ που πέθανε από την λύπη του. (12 Οκτωβρίου 1320). Αμέσως μετά ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στον Ανδρόνικο και τον παππού του Ανδρόνικο Β΄, έληξε με την ανατροπή του ηλικιωμένου αυτοκράτορα που αποσύρθηκε σε μοναστήρι (1328). Η Ρίτα αποσύρθηκε και η ίδια σε μοναστήρι με το όνομα "Ξένια", πέθανε πέντε χρόνια μετά την λήξη του εμφυλίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Byzantium and the Crusades, 1261-1354, Deno Geanakoplos, A History of the Crusades: The Fourteenth and Fifteenth Centuries, Vol. III, ed. Harry W. Hazard, (The University of Wisconsin Press, 1975), 43.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Byzantium and the Crusades, 1261-1354, Deno Geanakoplos, A History of the Crusades: The Fourteenth and Fifteenth Centuries, Vol. III, ed. Harry W. Hazard, (The University of Wisconsin Press, 1975)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Rita of Armenia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Πρότυπο:Aithority control