Βαλερία Μαξιμίλλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Βαλερία Μαξιμίλλα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Valeria Maximilla (Λατινικά)
Γέννηση280
Θάνατος312
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜαξέντιος
ΤέκναValerius Romulus
ΓονείςΓαλέριος
ΑδέλφιαΓάιος Βαλέριος Κανδιδιανός (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Βαλερία Μαξιμίλλα, λατιν. Valeria Maximilla (άκμασε 293-312) ήταν Αυτοκράτειρα, ως σύζυγος του Μαξεντίου Αυτοκράτορα στη Δύση.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη τού Γαλερίου Αυτοκράτορα στην Ανατολή και της πρώτης συζύγου του (αγνώστου ονόματος).

Παντρεύτηκε τον Μαξέντιο περί το 293 (δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια), σε μία προσπάθεια να σφυρηλατηθεί μία συμμαχία μεταξύ των οικογενειών του Γαλερίου και τού Μαξιμιανού Αυτοκράτορα της Δύσης, πατέρα τού Μαξέντιου. Έκανε δύο γιους, τον Βαλέριο Ρομύλο π. το 295 και ακόμη έναν (αγνώστου ονόματος), ίσως είναι ο Αυρήλιος Βαλέριος, που εκτελέστηκε το 312. Ως κόρη Αυτοκράτορα, είχε τον τίτλο της ευγενέστατης γυναικός (nobilissima femina).

O άνδρας της ανακηρύχθηκε Αυτοκράτορας τον Οκτώβριο του 306 ενάντια στη θέληση του Γαλερίου, ο οποίος προσπάθησε να εκτοπίσει τον σφετεριστή το 307, χωρία επιτυχία. Ο Μαξέντιος παρέμεινε κυρίαρχος της Ρώμης, της Ιταλίας και της Αφρικής ως το 312, οπότε ο Κωνσταντίνος Α΄ εισέβαλε στην Ιταλία. Η Βαλερία και ο σύζυγός της ήταν μαζί πριν τη μάχη της Μιλβίας γέφυρας. Η μετέπειτα τύχη της δεν είναι γνωστή· ο Ρωμύλος απεβίωσε το 309.

Το πορτραίτο της Β. Μαξιμίλλας δεν εμφανίζεται σε κάποιο νόμισμα, που έκοψε ο Μαξέντιος, αλλά ίσως να είχε απεικονιστεί σε ένα πολύ φθαρμένο γλυπτό των Μουσείων του Καπιτωλίου: εάν είναι η Μαξιμίλλα, είναι πιθανό το πρόσωπό της να καταστράφηκε, όταν μετά την εκτόπιση τού άνδρα της οι εικόνες του καταστράφηκαν.

Ο Μαξέντιος Αυτοκράτορας στη Δύση, σύζυγος της Βαλερίας Μαξιμίλλας.

Η Μαξιμίλλα ίσως είναι η ανώνυμη βασίλισσα στην αγιογραφία της Αγ. Αικατερίνης της Αλεξάνδρειας από τον Γιάκομπους ντα Βαραγκίνε (μία από τις φανταστικές ιστορίες του "Χρυσού Μύθου"). Στη διήγηση αυτή η βασίλισσα μεταστρέφεται στον Χριστιανισμό, μετά από συνάντηση με την Αικατερίνη. Έπειτα και οι δύο βασανίζονται και εκτελούνται από τον Μαξέντιο, όπου παρουσιάζεται ως εκτελεστής των Χριστιανών.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε περί το 293 τον Μαξέντιο Αυτοκράτορα στη Δύση και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • DiMaio, Jr., Michael. "Maxentius (306-312 A.D.)". De Imperatoribus Romanis: An Online Encyclopedia of Roman Rulers and Their Families. Retrieved 7 December 2011.
  • "The Life of Saint Katherine". The Golden Legend or Lives of the Saints compiled by Jacobus de Voragine. Retrieved 7 December 2011.
  • Varner, Eric R. (2004). Mutilation and Transformation (Damnatio Memoriae and Roman Imperial Portraiture). Leiden, The Netherlands: Koninklijke Brill NV. pp. 219–220. ISBN 90-04-13577-4.