Ευφροσύνη (9ος αιώνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευφροσύνη
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση790 (περίπου)[1]
Θάνατος840 (περίπου)
Τέμενος Σαντζακτάρ Χαϊρετίν
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜιχαήλ Β´
ΓονείςΚωνσταντίνος ΣΤ΄ και Μαρία της Άμνιας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒυζαντινή Αυτοκράτειρα (823–829)

Η Ευφροσύνη (790 - μετά από το 836) ήταν Ρωμαία Αυτοκράτειρα, σύζυγος του Μιχαήλ Β΄. Ήταν κόρη του Κωνσταντίνου ΣΤ΄ Αυτοκράτορα των Ρωμαίων, του τελευταίου εκπρόσωπου της δυναστείας των Ισαύρων και της Μαρίας της Άμνιας.

Η ζωή της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 795, ο Κωνσταντίνος χώρισε την πρώτη σύζυγό του Μαρία της Άμνιας και την έστειλε μαζί με τις δύο κόρες τους, την Ευφροσύνη και την Ειρήνη σε ένα μοναστήρι στο νησί της Πριγκήπου. Ο Αυτοκράτορας έπειτα νυμφεύτηκε την ερωμένη του Θεοδότη.

Η Ευφροσύνη πέρασε τη ζωή της στο μοναστήρι μέχρι το 823. Ο Μιχαήλ Β΄ είχε ανέλθει στο θρόνο τρία χρόνια πριν, αλλά οι δυναστικές αξιώσεις του ήταν στην καλύτερη περίπτωση επισφαλείς. Η πρώτη του σύζυγος Θέκλα απεβίωσε νωρίς κατά τη βασιλεία του και ο Μιχαήλ Β΄ αποφάσισε να ενισχύσει την εξουσία του με το να νυμφευτεί την Ευφροσύνη. Έτσι η Ευφροσύνη έφυγε από το μοναστήρι της και μπήκε στο παλάτι ως η νέα αυτοκρατορική σύζυγος, αλλά ο εξαιρετικά αμφιλεγόμενος γάμος αποδείχθηκε άγονος. Ο Μιχαήλ Β΄ απεβίωσε στις 2 Οκτωβρίου του 829 και τον διαδέχθηκε ο Θεόφιλος, ο γιος του από την πρώτη σύζυγό του Θέκλα. Ως μητριά του, η Ευφροσύνη ήταν ακόμη σε θέση να πάρει κάποιες αποφάσεις για τον δεκαεξάχρονο Αυτοκράτορα. Ανακήρυξε καλλιστεία γι' αυτόν και φαίνεται να διάλεξε τη Θεοδώρα. Λίγο μετά αποχώρησε και πάλι στο μοναστήρι.

Η Ευφροσύνη εμφανίζεται δύο φορές ακόμη στις ιστορικές καταγραφές. Όταν έφθασαν φήμες στην Κωνσταντινούπολη, ότι ο Θεόφιλος είχε σκοτωθεί στην εκστρατεία του εναντίον της Αλ-Αφσχίν στην Ανατολία, οι συγκλητικοί και οι ανώτεροι υπάλληλοι δεν έκαναν κόπο για να ανακαλύψουν αν η είδηση ήταν αληθινή ή όχι και έψαξαν για εναλλακτικούς υποψήφιους για το θρόνο. Η Ευφροσύνη, έχοντας επίγνωση αυτών των πολιτικών ελιγμών, έστειλε έναν αγγελιοφόρο στον θετό της γιο, συμβουλεύοντας τον να επιστρέψει. Σύμφωνα με νεότερες αραβικές και συριακές πηγές το μήνυμα έλεγε "Οι Ρωμαίοι που έχουν έρθει ανέφεραν, ότι σκοτώθηκες και επιθυμούν να διορίσουν άλλον βασιλιά. Έλα γρήγορα". Ο Θεόφιλος επέστρεψε. [3]

Ο άγιος Μιχαήλ ο Σύγκελος καταγράφει, ότι η Ευφροσύνη τού πρόσφερε φαγητό, ποτό και είδη ένδυσης κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του το 836. Η προσφορά της βοήθειας σε ένα φυλακισμένο εικονολάτρη θέτει εκ νέου το ζήτημα των θρησκευτικών τάσεών της. Η ημερομηνία του θανάτου της δεν καταγράφεται.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. xx0031874.
  2. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 12  Μαΐου 2020.
  3. ^ Women in Purple: Rulers of Medieval Byzantium by Judith Herrin (Phoenix Press, London, 2001), ISBN 978-0-691-09500-4 pages 176–77.