Ευφροσύνη (9ος αιώνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ευφροσύνη
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 790 (περίπου)
Θάνατος 840 (περίπου)
Τέμενος Σαντζακτάρ Χαϊρετίν
Υπηκοότητα Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Θρησκεία χριστιανός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Σύζυγος Μιχαήλ Β´
Γονείς Κωνσταντίνος ΣΤ΄ και Μαρία της Άμνιας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Βυζαντινός αυτοκράτορας (823–829)

Η Ευφροσύνη (790 - μετά από το 836) ήταν Βυζαντινή αυτοκράτειρα, σύζυγος του Μιχαήλ Β΄. Ήταν κόρη του Βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΣΤ΄, του τελευταίου εκπρόσωπου της δυναστείας των Ισαύρων και της Μαρίας της Άμνιας.

Η ζωή της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 795, ο Κωνσταντίνος χώρισε τη Μαρία και την έστειλε μαζί με την Ευφροσύνη και η αδελφή της Ειρήνη σε ένα μοναστήρι στο νησί της Πριγκήπου. Ο αυτοκράτορας έπειτα παντρεύτηκε την ερωμένη του Θεοδότη.

Η Ευφροσύνη πέρασε τη ζωή της στο μοναστήρι μέχρι το 823. Ο Μιχαήλ Β΄ είχε ανέλθει στο θρόνο τρία χρόνια πριν, αλλά οι δυναστικές αξιώσεις του ήταν στην καλύτερη περίπτωση επισφαλής. Η πρώτη του σύζυγος Θέκλα πέθανε νωρίς κατά τη βασιλεία του και αποφάσισε να ενισχύσει τη δύναμη του με το να παντρευτεί την Ευφροσύνη.Έτσι έφυγε από το μοναστήρι της και μπήκε στο παλάτι ως η νέα αυτοκρατορική σύζυγος, αλλά ο εξαιρετικά αμφιλεγόμενος γάμος αποδείχθηκε άγονος. Ο Μιχαήλ Β΄ πέθανε στις 2 Οκτωβρίου του 829 και τον διαδέχθηκε ο Θεόφιλος, ο γιος του με τη Θέκλα.Ως μητριά του, η Ευφροσύνη ήταν ακόμη σε θέση να πάρει κάποιες αποφάσεις για τον δεκαεξάχρονο αυτοκράτορα. Ανακήρυξε καλλιστεία για αυτόν και φαίνεται να διάλεξε τη Θεοδώρα. Λίγο μετά αποχώρησε και πάλι στο μοναστήρι.

Η Ευφροσύνη εμφανίζεται δύο φορές ακόμη στο ιστορικό ρεκόρ. Όταν έφθασαν φήμες στην Κωνσταντινούπολη ότι ο Θεόφιλος είχε σκοτωθεί στην εκστρατεία του εναντίον της Αλ-Αφσχίν στην Ανατολία, οι γερουσιαστές και οι ανώτεροι υπάληλλοι δεν έκαναν κόπο για να ανακαλύψουν αν η είδηση ήταν αληθινή ή όχι και έψαξαν για εναλλακτικούς υποψήφιους για το θρόνο. Η Ευφροσύνη, έχοντας επίγνωση αυτών των πολιτικών ελιγμών, έστειλε έναν αγγελιοφόρο στον θετό της γιο συμβουλεύοντας τον να επιστρέψει. Σύμφωνα με νεώτερες αραβικές και συριακές πηγές το μήνυμα έλεγε "Οι Ρωμαίοι που έχουν έρθει ανέφεραν ότι σκοτώθηκες και επιθυμούν να διορίσουν άλλον βασιλιά. Έλα γρήγορα". Ο Θεόφιλος επέστρεψε. [1]

Ο Άγιος Μιχαήλ καταγράφει ότι η Ευφροσύνη του πρόσφερε φαγητό, ποτό και είδη ένδυσης κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του το 836. Η προσφορά της βοήθειας σε ένα φυλακισμένο εικονολάτρη θέτει εκ νέου το ζήτημα των θρησκευτικών τάσεών της. Η ημερομηνία του θανάτου της δεν καταγράφεται.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ^ Women in Purple: Rulers of Medieval Byzantium by Judith Herrin (Phoenix Press, London, 2001), ISBN 978-0-691-09500-4 pages 176–77.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Euphrosyne (9th century) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).