Καικιλία Παυλίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Καικιλία Παυλίνα
Η Κ. Παυλίνα σε αντωνινιανό· στην άλλη όψη ταώς, σύμβολο της θεάς του γάμου Ήρας. Επιγραφή: DIVA PAVLINA / CONSECRATIO δηλ. χωρισμός: το νόμισμα κόπηκε το έτος που απεβίωσε η Αυτοκράτειρα).
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2ος αιώνας
Θάνατος236
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜαξιμίνος Θραξ
ΤέκναΓάιος Ιούλιος Βέρος Μάξιμος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Καικιλία Παυλίνα, λατιν. Caecilia Paulina (απεβ. το 235/6) ήταν Αυτοκράτειρα ως σύζυγος του Μαξιμίνου του Θράκα Αυτοκράτορα των Ρωμαίων (235-238).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφέρεται με το όνομα Diva Caecilia Paulina Pia Avgusta σε μία επιγραφή (CIL X.5054), δηλ. με τα επίθετα Θεά, Ευσεβής, Σεβαστή (= Αυτοκράτειρα). Στα νομίσματά της αναφέρεται απλούστερα Diva Paulina. Αυτά δεν κόπηκαν όσο ζούσε, αλλά λίγο μετά, όταν θεοποιήθηκε. Δεν σώθηκαν γλυπτά με τη μορφή της.

Ελάχιστα γνωρίζουμε για τη ζωή της, καθώς οι αρχαίοι σπάνια αναφέρονται σε αυτήν με το όνομά της. Ο σύζυγός της δεν πάτησε το πόδι του ποτέ στη Ρώμη, έτσι είναι πιθανό, ότι ούτε και αυτή βρέθηκε εκεί, τουλάχιστον όσο ζούσε ο Μαξιμίνος ο Θράκας. Έζησε την κρίση του 3ου αι. (235-284), μία περίοδο παρακμής και σχεδόν κατάρρευσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που προκλήθηκε από τρεις ταυτόχρονες κρίσεις: εισβολές από έξω, εσωτερικός εμφύλιος πόλεμος και οικονομική κατάρρευση. Τον 4ο αι. ο ιστορικός Αμμιανός Μαρκελίνος έγραψε για την Παυλίνα στο κεφάλαιο για τους Γόρδιους Αυτοκράτορες, όμως το τμήμα αυτό απωλέσθηκε και επέζησε το τμήμα για τα έτη 353-378. Σε επόμενο εδάφιο πάντως αναφέρεται σε αυτήν ως η καλή σύζυγος ενός δύσκολου άνδρα: "με την ευγένειά της το έκανε φιλαλήθη και ελεήμονα, όπως γράψαμε στις πράξεις του μαχητή εκείνου Αυτοκράτορα" (Ρωμαϊκή Ιστορία).

Η Παυλίνα είχε γιο τον Γ. Ι. Β. Μάξιμο, που ο πατέρας του τον όρισε καίσαρα το 236. Στην πολιορκία της Ακουιλείας οι δύο άνδρες φονεύθηκαν από τον στρατό τον Μάιο του 238. Ο Μαξιμίνος ήταν ο πρώτος από τους έξι Αυτοκράτορες, που βασίλευσαν το έτος αυτό ("έτος των έξι Αυτοκρατόρων"). Η Παυλίνα απεβίωσε μάλλον στο τέλος του 235 ή στις αρχές του 236, αφού ο Μαξιμίνος τη θεοποίησε το 236.

Η πόλη Ανάζαρβος στην Κιλικία έκοψε νομίσματα με το όνομα ΘΕΑ ΠΑΥΛΙΝΑ και αναγράφουν χρονολογία 254 έτη από την ίδρυση της πόλης, δηλ. 235/6 μ.Χ. Το ότι αναφέρεται ως θεά σημαίνει, ότι είχε αποβιώσει.

Ο Ιωάννης Ζωναράς ισχυρίζεται, πως ο Μαξιμίνος εκτέλεσε τη γυναίκα του, αλλά αυτό δεν αποδεικνύεται και είναι απίθανο, αν αυτή θεοποιήθηκε από τον άνδρα της.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Μαξιμίνο τον Θράκα Αυτοκράτορα των Ρωμαίων και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • An Epigraphik-Datenbank Clauss/Slaby EDCS, Latin Inscription Database search for 'Caecilia Paulina' also returns two results: CIL VI, 25148, and CIL VIII, 02038. Accessed 2012-5-30.
  • Knippschild, Silke, Center for Hellenic Studies, review of Eric R. Varner, Mutilation and Transformation, Damnatio Memoriae and Roman Imperial Portraiture, Leiden: Brill, 2004, pp. 340, ISBN 90-04-13577-4, Bryn Mawr Classical Review, 2005-4-10. Accessed 2012-5-30.