Αρρεσίνα Τερτούλλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αρρεσίνα Τερτούλλα
Η Αρρεσίνα Τερτούλλα, πρώτη σύζυγος τού Τίτου. Επιγραφή Arricidia Ti. Vesp. Imp. Uxor
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
αθλητής ιππασίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΤίτος
ΓονείςMarcus Arrecinus Clemens και Julia
ΑδέλφιαMarcus Arrecinus Clemens
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αρρεσίνα Τερτούλλα, Arresina Tertulla (απεβ. 62 ή 63) ήταν Αυτοκράτειρα ως σύζυγος του Τίτου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη τού Μάρκου Αρρεσίνου Κλήμη έντιμου έπαρχου τού πραιτωρίου (praefectus praetorio) το έτος 38 επί Καλιγούλα. Το γένος του ήταν από την τάξη των ιππέων (equites). Η μητέρα της θα μπορούσε να ονομάζεται Ιουλία. Αδελφός της Αρρεσίνας Τερτούλλας ήταν ο Μάρκος Αρρεσίνος Κλήμης έπαρχος του πραιτωρίου το 70 επί Βεσπασιανού.

Το επώνυμό της Τερτούλλα είναι υποκοριστικό τού tertia, που στα Λατινικά σημαίνει τρίτη κόρη. Άλλα Ρωμαία με όμοιο επώνυμο ήταν η Ιουνία Τέρτια, ετεροθαλής αδελφή τού Μάρκου Ιούνιου Βρούτου τού Νεότερου, πολιτικού της περιόδου της Δημοκρατίας. Είναι πιθανό η Τερτούλλα να συνδέεται από τη μεριά τού πατέρα της με την Οικογένεια τού Βεσπασιανού, καθώς η εκ πατρός μάμμη τού Αυτοκράτορα έφερε το επώνυμο Τερτούλλα.

Λίγα είναι γνωστά για την οικογένειά της και τη ζωή της. Το 62 παντρεύτηκε τον Τίτο μέλλοντα Αυτοκράτορα, πρωτότοκο γιο τού Βεσπασιανού. Ο γάμος ίσως είχε κανονιστεί από τους γονείς τους για να προωθηθεί η πολιτική και στρατιωτική σταδιοδρομία του Τίτου, καθώς και να ανακουφίσει οικονομικά το χρέος, που επήλθε με την ανθυπατεία του Βεσπασιανού. Ατυχώς λίγο μετά τον γάμο της η Τερτούλλα απεβίωσε.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Τίτο Φλάβιο Βεσπασιανό μετέπειτα Αυτοκράτορα. Απεβίωσε λίγο μετά και ο Τίτος αργότερα έκανε δεύτερο γάμο με τη Μαρκία Φουρνίλλα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Suetonius, The Twelve Caesars - Titus
  • Donahue, John. "Titus Flavius Vespasianus (A.D. 79-81)". De Imperatoribus Romanis: An Online Encyclopedia of Roman Rulers and Their Families. Archived from the original on 15 May 2008. Retrieved 2008-05-16.
  • "Titus Flavius Sabinus Vespasianus (AD 40 - 81)". Illustrated History of the Roman Empire. Archived from the original on 11 May 2008. Retrieved 2008-05-16.
  • Wend, David A. (1995, 1999). "TITUS: Darling of the Human Race?". Archived from the original on 2009-10-25. Retrieved 2008-05-16.