Ιουλία Κορνηλία Παύλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ιουλία Κορνηλία Παύλα
Προτομή της Ι. Κ. Παύλας, πρώτης συζύγου τού Ελαγάβαλου. Αρχαιολογικό Μουσείο της Εφέσου.
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΗλιογάβαλος
ΓονείςJulius Paulus
ΟικογένειαΔυναστεία των Σεβήρων
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ιουλία Κορνηλία Παύλα, λατιν. Julia Cornelia Paula (άκμασε 219-220) ήταν Αυτοκράτειρα ως πρώτη σύζυγος τού Ελαγάβαλου Αυτοκράτορα των Ρωμαίων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ι. Κ. Παύλα έγινε Αυτοκράτειρα το διάστημα 219-220. Ο πατέρας της Ιούλιος Παύλος Προυντεντίσσιμος ήταν Ελληνικής καταγωγής διακεκριμένος δικαστικός, έπαρχος του πραιτωρίου υπό τον Αλέξανδρο Σεβήρο, εξάδελφο του Ελαγάβαλου. Η μητέρα της ανήκε στην Κορνηλία γενεά. Συνολικά η Παύλα είχα καταγωγή από την Ελλάδα και από πατρικίους της Ρώμης, έτσι ήταν μέλος της ανώτερης Ρωμαϊκής αριστοκρατίας.

Στις αρχές του 219 η Ιουλία Μαίσα -μεγαλύτερη αδελφή της Ιουλίας Δόμνας, συζύγου τού Αυτοκράτορα Σεπτιμίου Σεβήρου- κανόνισε τον γάμο της Παύλας με τον εγγονό της Ελεγάβαλο, που πριν ένα έτος είχε γίνει Αυτοκράτορας. Η τελετή εορτάστηκε με πολυτέλεια στη Ρώμη. Στην Παύλα δόθηκε ο τίτλος της Αυγούστας και το οικογενειακό όνομα Ιουλία.

Στα τέλη τού 220 ο Ελαγάβαλος διαζεύχθηκε την Παύλα για να νυμφευτεί την Εστιάδα Παρθένα Ακουιλία Σεβήρα, μία ένωση που εθεωρείτο σκανδαλώδης, καθώς η νύφη ήταν Εστιάδα. Εκτός από το ότι ο Ελαγάβαλος ήταν ερωτευμένος με τη Α. Σεβήρα, τη νυμφεύτηκε ως μέρος μίας θρησκευτικής τελετής υπέρ τού από Ηλιακού Θεού Ελ-Γκαμπάλ και της εισχώρησης τού από τη Συρία αυτού θεού στη Ρωμαϊκή θρησκεία.

Έπειτα από το διαζύγιο ο Ελαγάβαλος αφαίρεσε τον τίτλο της Αυγούστας από την Παύλα, η οποία αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή. Η μετέπειτα μοίρα της δεν μας είναι γνωστή.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 219 τον Ελαγάβαλο Αυτοκράτορα των Ρωμαίων. Δεν απέκτησαν τέκνα και το επόμενο έτος ο Ελαγάβαλος τη χώρισε για να νυμφευτεί δεύτερη φορά.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]