Ευδοκία Ιγγερίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ευδοκία Ιγγερίνα
Solidus-Basil I with Constantine and Eudoxia-sb1703.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 840
Θάνατος 882
Κωνσταντινούπολη
Τόπος ταφής Ναός των Αγίων Αποστόλων
Χώρα πολιτογράφησης Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Θρησκεία χριστιανός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα συγγραφέας
μονάρχης
Οικογένεια
Σύζυγος Μιχαήλ Γ΄
Βασίλειος Α΄
Τέκνα Λέων ΣΤ´
Αλέξανδρος
Πατριάρχης Στέφανος Α΄
Οικογένεια Μακεδονική Δυναστεία
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Βυζαντινός αυτοκράτορας (866–882)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ευδοκία Ιγγερίνα (840882) ήταν σύζυγος του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Βασιλείου Α΄, ερωμένη του προκατόχου του Μιχαήλ Γ΄, και μητέρα δύο αυτοκρατόρων, του Λέοντα ΣΤ΄ και το Αλέξανδρου και του Πατριάρχη Στέφανου Α΄ της Κωνσταντινούπολης.

Πίνακας περιεχομένων

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ευδοκία ήταν κόρη του Ιγγερινού, που ήταν στη φρουρά των Βαράγγων στην υπηρεσία του αυτοκράτορα. Η μητέρα της ήταν Μαρτινιακή και είχε μακρινή σχέση με την αυτοκρατορική οικογένεια.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επειδή η οικογένειά της ήταν εικονομαχική, η αυτοκράτειρα Θεοδώρα τους αποδοκίμαζε σθεναρά. Περίπου το 855 η Ευδοκία έγινε η ερωμένη του γιου της Θεοδώρας, Μιχαήλ Γ΄, ο οποίος έτσι επιβαρύνθηκε με την οργή της μητέρας του και τον ισχυρό υπουργό Θεόκτιστο. Ανίκανος να διακινδυνεύσει ένα μεγάλο σκάνδαλο, αφήνοντας τη σύζυγό του, ο Μιχαήλ πάντρεψε την Ευδοκία με τον φίλο του Βασίλειο, αλλά συνέχισε τη σχέση του μαζί της. Ο Βασίλειος αντισταθμίστηκε με την αδελφή του αυτοκράτορα Θέκλα ως δικιά του ερωμένη. Η Ευδοκία γέννησε ένα γιο, τον Λέοντα, τον Σεπτέμβριο του 866 και έναν άλλον, τον Στέφανο, τον Νοέμβριο του 867. Ήταν επίσημα παιδιά του Βασιλείου, αλλά αμφισβητήθηκαν πατρότητας, προφανώς, ακόμη και από τον ίδιο τον Βασίλειο. Η παράξενη προώθηση του Βασιλείου να συν-αυτοκράτορα Μάιος 867 δανείζει κάποια υποστήριξη στην πιθανότητα ότι τουλάχιστον ο Λέων ήταν πραγματικά νόθος γιος του Μιχαήλ Γ΄. Η καταγωγή των νεότερων παιδιών της Ευδοκίας δεν αποτελεί αντικείμενο της διαφοράς, αφού ο Μιχαήλ Γ΄ δολοφονήθηκε το Σεπτέμβριο του 867. Για μια δεκαετία ενώ βασίλευε ο Βασίλειος, η Ευδοκία ενεπλάκη με άλλον άνδρα, τον οποίο ο αυτοκράτορας διέταξε να καρεί μοναχός. Το 882, επέλεξε τη Θεοφανώ ως σύζυγο για το γιο της Λέοντα και πέθανε λίγο αργότερα.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ευδοκία και ο Βασίλειος είχαν επισήμως έξι γνωστά παιδιά: τον Συμπάτιο (γ 865 - 3 Σεπτέμβρη 879), που μετανονομάστηκε σε Κωνσταντίνος, συναυτοκράτορα του Βασίλειου έως τον θάνατό του, που είχε αρραβωνιαστεί την Έρμενγκραντ, τον Λέοντα, που μπορεί να ήταν γιος του Μιχαήλ Γ΄, τον Πατριάρχη Στέφανο Α΄ που επίσης μπορεί να ήταν γιος του Μιχαήλ, τον Αλέξανδρο, την Άννα, την Ελένη και την Μαρία, που στάλθηκαν καλόγριες στο μοναστήρι της Αγίας Ευφημίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]