Βιβία Σαβίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βιβία Σαβίνα
Αυτοκρατορική σύζυγος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Περίοδος117 - 137
ΠροκάτοχοςΠομπηία Πλωτίνα
ΔιάδοχοςΦαυστίνα η Μεγάλη
Γέννηση86
Θάνατος136-137 (~50/51 ετών)
ΣύζυγοςΑδριανός
ΟίκοςΔυναστεία των Αντωνίνων
ΠατέραςΛούκιος Βίβιος Σαβίνος
ΜητέραΣαλονία Ματιδία
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Βιβία Σαβίνα (Vibia Sabina, 86 - 136-137) ήταν η σύζυγος του Αδριανού Αυτοκράτορα της Ρώμης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του ύπατου Λεύκιου Βιβίου Σαβίνου και της Σαλονίας Ματιδίας, κόρης του Γαΐου Σαλονίου Ματιδίου Πατουίνου συγκλητικού και ανιψιάς του Τραϊανού. Μετά το τέλος του πατέρα της, η Βιβία, μαζί με τις δύο ετεροθαλείς αδελφές της, πήγαν να ζήσουν με τη γιαγιά τους, την Ουλπία Μαρκιανή και μεγάλωσαν στην οικία του Τραϊανού με τη σύζυγό του Πομπηία Πλωτίνα.

Η Βιβία παντρεύτηκε τον Αδριανό μετά από πρόταση της Αυτοκρατείρας Πλωτίνας, να διαδεχτεί ο Αδριανός τον Τραϊανό (ο Τραϊανός ήταν θείος τής Σαλονίας Ματιδίας) το 117. Η μητέρα της Βιβίας αγαπούσε τον (2ο εξάδελφό της) Αδριανό και του επέτρεψε να νυμφευτεί την κόρη της. Η Βιβία και ο Αδριανός δεν απέκτησαν παιδιά.

Η Βιβία φημολογείται ότι είχε ειδύλλιο με τον Σουετώνιο, ιστορικό που ήταν γραμματέας του Αδριανού, το 119,,[1] Ο Αδριανός διέταξε την απόλυση του Σουετώνιου ως γραμματέα μετά από αυτό.[2] Πιστεύεται ότι ο Αδριανός ενδιαφερόταν περισσότερο ερωτικά για τον εραστή του Αντίνοο και άλλους άνδρες εραστές.

Το 128 απονεμήθηκε στην Βιβία Σαβίνα ο τίτλος της Αυγούστας. Απεβίωσε πριν από τον σύζυγό της, το 136 ή το 137.[3] Η πέτρινη ελεγεία του Αδριανού για τη σύζυγό του "απεικονίζει την αποθέωση ή τη θεϊκή ανάβαση της Σαβίνας σύμφωνα με την μεταθανάτια θεοποίησή της με εντολή του Αδριανού".[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Historia Augusta 11.3
  2.  Chisholm, Hugh, επιμ.. (1911) «Suetonius Tranquillus, Gaius» Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάννικα 26 (11η έκδοση) Cambridge University Press 
  3. Opper, Thorsten. Hadrian: Empire and Conflict, Harvard University Press, 2008, p. 205. (ISBN 0-674-03095-8)
  4. Annelise Freisenbruch, Caesars’ Wives: Sex, Power, and Politics in the Roman Empire (London and New York: Free Press, 2010), 170.
  • (Γαλλικά) Minaud, Gérard, Les vies de 12 femmes d’empereur romain - Devoirs, Intrigues & Voluptés , Paris, L’Harmattan, 2012, ch. 7, La vie de Sabine, femme d’Hadrien, p. 169-188.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Πομπηία Πλωτίνα
Αυτοκρατορική σύζυγος
της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

117-137
Διάδοχος
Φαυστίνα η Μεγάλη