Μαρία (σύζυγος του Λέοντα Γ΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μαρία
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛέων Γ´
ΤέκναΆννα
Κωνσταντίνος Ε΄ ο Κοπρώνυμος
ΟικογένειαΔυναστεία των Ισαύρων
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒυζαντινός Αυτοκράτορας (717–741)

H Μαρία (απεβ. μετά το 718) ήταν Αυτοκράτειρα ως σύζυγος τού Λέοντα Γ΄ Αυτοκράτορα των Ρωμαίων από τη Συριακή δυναστεία των Ισαύρων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη δεκαετία του 710 ο θρόνος στην Κωνσταντινούπολη ήταν ασταθής. Ο Ιουστινιανός Β΄ εκτοπίστηκε και εκτελέστηκε το 711. Ακολούθησαν οι σύντομες βασιλείες τού Φιλιππικού (711-713), τού Αναστάσιος Β΄ (713-715) και τού Θεοδοσίου Γ΄ (715-717). Και οι τρεις ανέβηκαν στον θρόνο έπειτα από πραξικόπημα από μερίδες του Ρωμαϊκού στρατού.

Τον τελευταίο εκτόπισε η από κοινού εξέγερση τού Λέοντα στρατηγού του θέματος των Ανατολικών και τού Αρτάβασδου, στρατηγού του θέματος των Αρμενιακών. Έτσι στις 25 Μαρτίου 717 ο Λέων Γ΄ ανακηρύχθηκε Αυτοκράτορας στη Αγ. Σοφία μαζί με τη σύζυγό του Μαρία, η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά στις πηγές.

Τον Ιούλιο του 718 η Μαρία γέννησε τον Κωνσταντίνο (Ε΄) κατά την πολιορκία της Κωνσταντινουπόλεως από τον Μασλαμά ιμπν Αμπντ αλ-Μαλίκ στρατηγό του χαλιφάτου των Ομμεϋαδών. Η πολιορκία έπαυσε τον Αύγουστο και ο στρατός των Ομμεϋαδών αποσύρθηκε. Στις 25 Αυγούστου της απονεμήθηκε ο τίτλος της Αυγούστας και ο γιος τους βαπτίστηκε από τον Γερμανό Α΄ Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης. Το 720 ο Κωνσταντίνος Ε΄ ανακηρύχθηκε συναυτοκράτορας.

Ο Λέων Γ΄ έμεινε Αυτοκράτορας ως το τέλος του στις 18 Ιουνίου 741. Δεν γνωρίζουμε αν η Μαρία επέζησε αυτού.

Ο Λέων Γ΄, σύζυγος της Μαρίας και ο γιος τους Κωνσταντίνος Ε΄. Χρυσός σόλιδος με επιγραφές: D[ΟΜΙ]Ν[US] LEON P[IUS] A[VGUSTOS] MUL[TIS ANNIS] / D[ΟΜΙ]N[US] CONSTANTINUS M[ULTIS ANNIS].

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Λέοντα Γ΄ Αυτοκράτορα των Ρωμαίων από τη Συριακή δυναστεία των Ισαύρων και είχε τέκνα:

  • Άννα άκμασε 720-740, παντρεύτηκε τον Αρτάβασδο στρατηγό από την Αρμενία, σφετεριστή Αυτοκράτορα το διάστημα 741-743.
  • Κωνσταντίνος Ε΄ 718-775, Αυτοκράτορας των Ρωμαίων.
  • Ειρήνη.
  • Κόσμο.
  • δύο άλλες κόρες είναι γνωστές από το έργο Έκθεσις της Βασιλείου Τάξεως (De Ceremonis aulae Byzantinae) τού Κωνσταντίνου Ζ΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Timothy Dawson, Graham Sumner (2015). By the Emperor's Hand: Military Dress and Court Regalia in the later Romano-Byzantine Empire. Frontline Books. "Theofanês records that Maria, wife of Leo III, attended the baptism of their son, Constantine."
  • Gregory E. Roth. AuthorHouse, 2012. Paradox Beyond Nature: An Eastern Orthodox and Roman Catholic Dialogue on the Marian Homilies of Germanos I, Patriarch of Constantinople (715—730).