Μαρία (σύζυγος του Λέοντα Γ΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Μαρία
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Θρησκείαχριστιανός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛέων Γ´
ΤέκναΆννα
Κωνσταντίνος Ε΄ ο Κοπρώνυμος
ΟικογένειαΔυναστεία των Ισαύρων
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒυζαντινός αυτοκράτορας (717–741)

H Μαρία (απεβ. μετά το 718) ήταν Αυτοκράτειρα ως σύζυγος τού Λέοντα Γ΄ Αυτοκράτορα των Ρωμαίων από τη Συριακή δυναστεία των Ισαύρων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη δεκαετία τού 710 ο θρόνος στην Κωνσταντινούπολη ήταν ασταθής. Ο Ιουστινιανός Β΄ εκτοπίστηκε και εκτελέστηκε το 711. Ακολούθησαν οι σύντομες βασιλείες τού Φιλιππικού (711-713), τού Αναστάσιος Β΄ (713-715) και τού Θεοδοσίου Γ΄ (715-717). Και οι τρεις ανέβηκαν στον θρόνο έπειτα από πραξικόπημα από μερίδες του Ρωμαϊκού στρατού.

Τον τελευταίο εκτόπισε η από κοινού εξέγερση τού Λέοντα στρατηγού του θέματος των Ανατολικών και τού Αρτάβασδου, στρατηγού του θέματος των Αρμενιακών. Έτσι στις 25 Μαρτίου 717 ο Λέων Γ΄ ανακηρύχθηκε Αυτοκράτορας στη Αγ. Σοφία μαζί με τη σύζυγό του Μαρία, η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά στις πηγές.

Τον Ιούλιο του 718 η Μαρία γέννησε τον Κωνσταντίνο (Ε΄) κατά την πολιορκία της Κωνσταντινουπόλεως από τον Μασλαμά ιμπν Αμπντ αλ-Μαλίκ στρατηγό του χαλιφάτου των Ομμεϋαδών. Η πολιορκία έπαυσε τον Αύγουστο και ο στρατός των Ομμεϋαδών αποσύρθηκε. Στις 25 Αυγούστου της απονεμήθηκε ο τίτλος της Αυγούστας και ο γιος τους βαπτίστηκε από τον Γερμανό Α΄ Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης. Το 720 ο Κωνσταντίνος Ε΄ ανακηρύχθηκε συναυτοκράτορας.

Ο Λέων Γ΄ έμεινε Αυτοκράτορας ως το τέλος του στις 18 Ιουνίου 741. Δεν γνωρίζουμε αν η Μαρία επέζησε αυτού.

Ο Λέων Γ΄, σύζυγος της Μαρίας και ο γιος τους Κωνσταντίνος Ε΄. Χρυσός σόλιδος με επιγραφές: D[ΟΜΙ]Ν[US] LEON P[IUS] A[VGUSTOS] MUL[TIS ANNIS] / D[ΟΜΙ]N[US] CONSTANTINUS M[ULTIS ANNIS].

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Λέοντα Γ΄ Αυτοκράτορα των Ρωμαίων από τη Συριακή δυναστεία των Ισαύρων και είχε τέκνα:

  • Άννα άκμασε 720-740, παντρεύτηκε τον Αρτάβασδο στρατηγό από την Αρμενία, σφετεριστή Αυτοκράτορα το διάστημα 741-743.
  • Κωνσταντίνος Ε΄ 718-775, Αυτοκράτορας των Ρωμαίων.
  • Ειρήνη.
  • Κόσμο.
  • δύο άλλες κόρες είναι γνωστές από το έργο Έκθεσις της Βασιλείου Τάξεως (De Ceremonis aulae Byzantinae) τού Κωνσταντίνου Ζ΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Timothy Dawson, Graham Sumner (2015). By the Emperor's Hand: Military Dress and Court Regalia in the later Romano-Byzantine Empire. Frontline Books. "Theofanês records that Maria, wife of Leo III, attended the baptism of their son, Constantine."
  • Gregory E. Roth. AuthorHouse, 2012. Paradox Beyond Nature: An Eastern Orthodox and Roman Catholic Dialogue on the Marian Homilies of Germanos I, Patriarch of Constantinople (715—730).


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Maria, wife of Leo III της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).