Ευδοκία Βαϊανή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ευδοκία Βαϊανή
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9ος αιώνας
Θάνατος17  Απριλίου 901
Κωνσταντινούπολη
Αιτία θανάτουεπιπλοκή κατά τον τοκετό
Τόπος ταφήςΝαός των Αγίων Αποστόλων
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛέων ΣΤ´ ο Σοφός
ΤέκναΒασίλειος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒυζαντινή Αυτοκράτειρα (900–901)

Η Ευδοκία Βαϊανή (πέθανε στις 12 Απριλίου 901) ήταν η τρίτη σύζυγος του βυζαντινού Αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ΄ του Σοφού.

Το έργο «Συνεχισταί Θεοφάνους» ήταν συνέχεια του χρονικού του Θεοφάνη του Ομολογητή από άλλους συγγραφείς, που δραστηριοποιούνταν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου. Το έργο καταγράφει τα λίγα στοιχεία που είναι γνωστά γι' αυτήν.

Σύμφωνα με το Θεοφάνη, η Ευδοκία καταγόταν από το Θέμα Οψικίου. Το Θέμα Οψικίου αρχικά αποτελούνταν από το σύνολο της Βιθυνίας και της Παφλαγονίας, και εκτεινόταν από την Άβυδο στα Δαρδανέλια ως τη Σινώπη στη Μαύρη Θάλασσα και στην ενδοχώρα ως την Άγκυρα. Κατά τον 20ό αιώνα, τα εδάφη που ανήκαν κάποτε στο Θέμα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της βορειοδυτικής ασιατικής Τουρκίας.

Την άνοιξη του 900, ο Λέων ΣΤ΄ παντρεύτηκε την Ευδοκία. Οι δύο προηγούμενες σύζυγοί του είχαν προαποβιώσει. Η «Εκθεσις της βασιλείου τάξεως» του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου ονοματίζει τρεις κόρες του που γεννήθηκαν από τους προγενέστερους γάμους, αλλά όχι γιο. Με αυτό τον γάμο, ο Λέων ήθελε να εξασφαλίσει τη διαδοχή του. Ο Γεώργιος Οστρογκόρσκι επισημαίνει ότι ο τρίτος γάμος ήταν παράνομος βάσει του βυζαντινού δικαίου και αντίθετος στις πρακτικές της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκείνη την εποχή. Έτσι, ο Λέων έπρεπε να ζητήσει την άδεια του Οικουμενικού Πατριάρχη Αντώνιου Β΄.

Ένα χρόνο αργότερα, η Ευδοκία πέθανε κατά τη γέννα και ετάφη στον ναό των Αγίων Αποστόλων. Ο Θεοφάνης θεωρεί τον γιο θνησιγενή και αβάφτιστο. Ωστόσο, η «Εκθεσις της βασιλείου τάξεως», στον κατάλογο των τέκνων του Λέοντα, αναφέρει έναν γιο ονόματι «Βασίλειος», πράγμα το οποίο μάλλον σημαίνει ότι ο γιος της επέζησε αρκετό καιρό, ώστε να βαφτιστεί. Η «Εκθεσις της βασιλείου τάξεως» αναφέρει ότι η Ευδοκία ετάφη στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Συνεχισταί Θεοφάνους, Χρονικό.
  • Κωνσταντίνος Ζ΄, Εκθεσις της βασιλείου τάξεως.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]