Κορνηλία Σαλονίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κορνηλία Σαλονίνα
Портрет Корнелии Салонины.jpg
Η Κορνηλία Σαλονίνα, σύζυγος τού Γαλιηνού. Αίθουσα του Διός, Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη, Ρωσσία.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 3ος αιώνας
Βιθυνία
Θάνατος 268
Μιλάνο
Χώρα πολιτογράφησης Αρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Γαλλιηνός
Τέκνα Σαλόνινος
Βαλεριανός Β΄

Η Κορνηλία Σαλονίνα, λατιν. Cornelia Salonina (απεβ. 268) ήταν Αυτοκράτειρα ως σύζυγος τού Γαλλιηνού Αυτοκράτορα των Ρωμαίων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καταγωγή της είναι άγνωστη. Σύμφωνα με τη νεότερη άποψη, ήταν Ελληνικής καταγωγής, από τη Βιθυνία, που τότε ήταν μέρος της επαρχίας της Βιθυνίας και του Πόντου, στη Μ. Ασία. Πάντως υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός σε αυτό. Παντρεύτηκε τον Γαλιηνό δέκα περίπου έτη πριν αυτός ανέλθει στον θρόνο. Όταν ο σύζυγός της έγινε συναυτοκράτορας με τον πατέρα του Βαλεριανό το 253, η κορνηλία Σαλονίνα ονομάστηκε Αυγούστα.

Έγινε η μητέρα τριών τέκνων, τού Βαλεριανού Β΄, του Σαλονίνου και του Μαρινιανού. Το 268 πολιορκήθηκε το Μεδιόλανον και ο Γαλλιηνός απεβίωσε. Δεν γνωρίζουμε τη μετέπειτα ζωή της. Είναι πιθανό να της χαρίστηκε η ζωή ή να εκτελέστηκε μαζί με τα άλλα μέλη της οικογένειάς της, με διαταγές της Συγκλήτου της Ρώμης.

Το όνομά της αναφέρεται σε νομίσματα με την επιγραφή Cornela Salonina, Publia Licinia Cornelia Salonina ή Salonina Chrysogona από τις ελληνικές λέξεις χρυσός γόνος (απόγονος).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Γαλλιηνό Αυτοκράτορα των Ρωμαίων και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bray, John. Gallienus : A Study in Reformist and Sexual Politics, Wakefield Press, Kent Town, 1997, ISBN 1-86254-337-2
  • "Salonina", Dictionary of Greek and Roman Antiquities, edited William Smith (1870).
  • Partial Salonina coinage
  • "Dictionary of Roman Coins", by Seth William Stevenson (1889).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Cornelia Salonina της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).