Μπόννη του Λουξεμβούργου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μπόννη του Λουξεμβούργου
Bona Lucemburská.png
Γέννηση
Πράγα
Θάνατος
Maubuisson Abbey
Αιτία θανάτου Πανώλη
Υπηκοότητα Γαλλία
Σύζυγος Ιωάννης Β΄ της Γαλλίας
Τέκνα Κάρολος Ε΄ της Γαλλίας, Λουδοβίκος Α΄ του Ανζού, Ιωάννης του Μπερί, Φίλιππος Β΄ της Βουργουνδίας, Ιωάννα των Βαλουά, Βασίλισσα της Ναβάρας, Μαρία των Βαλουά, Δούκισσα του Μπαρ και Ισαβέλλα των Βαλουά
Γονείς Ιωάννης Α΄ της Βοημίας και Elizabeth of Bohemia
Αδέλφια Margaret of Bohemia, Duchess of Bavaria, Anne of Bohemia, Duchess of Austria, Κάρολος Δ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Νικόλαος του Λουξεμβούργου, Βεγκέσλαος Α΄ του Λουξεμβούργου και Ιωάννης Ερρίκος της Μοραβίας

Η Μπόννη του Λουξεμβούργου (Bonne de Luxembourg, 20 Μαΐου 1315 - 11 Σεπτεμβρίου 1349) ήταν κόρη του βασιλιά της Βοημίας και κόμη του Λουξεμβούργου, Ιωάννη του Τυφλού, και της πρώτης του συζύγου, Ελισάβετ της Βοημίας.

Το βαπτιστικό της όνομα ήταν Γιούττα, και παντρεύτηκε σε ηλικία 17 ετών τον κατά τέσσερα χρόνια μικρότερό της, διάδοχο του Γαλλικού θρόνου μέλλοντα βασιλιά Ιωάννη Β΄. Επειδή το βαπτιστικό της όνομα σήμαινε στη μητρική της γλώσσα «Καλή», με τον γάμο της με τον Γάλλο πρίγκηπα το όνομα της άλλαξε σε Μπόννη ή Μπόνα.

Πέθανε το 1349 στη μεγάλη επιδημία της βουβωνικής πανώλης που έπληξε τη Γαλλία, σαρώνοντας το ⅓ του πληθυσμού. Αμέσως μετά πέθανε και ο πεθερός της, Φίλιππος ΣΤ΄, και ο σύζυγός της Ιωάννης στέφθηκε βασιλιάς. Ο αδελφός της, Κάρολος Δ΄, στέφθηκε την ίδια χρονιά αυτοκράτωρ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bonne of Bohemia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).