Φαβία Ευδοκία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φαβία Ευδοκία
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 580
Exarchate of Africa
Θάνατος 13  Αυγούστου 612
Κωνσταντινούπολη
Τόπος ταφής Ναός των Αγίων Αποστόλων
Οικογένεια
Σύζυγος Ηράκλειος
Τέκνα Ευδοξία Επιφάνεια
Κωνσταντίνος Γ΄

Η Φαβία Ευδοκία (580 - 13 Αυγούστου 612) ήταν αυτοκράτειρα του Βυζαντίου (610 - 612), πρώτη σύζυγος του αυτοκράτορα Ηρακλείου. Το όνομα του πατέρα της σύμφωνα με τον Θεοφάνη τον Ομολογητή ήταν Ρόγας, ένας κτηματίας στο Εξαρχάτο της Αφρικής το οποίο κυβερνούσε από το 600 ο πεθερός της Ηράκλειος ο πρεσβύτερος.

Αρραβωνιάστηκε τον μέλλοντα Βυζαντινό αυτοκράτορα Ηράκλειο την εποχή που ο ίδιος βρισκόταν ακόμα στην Καρχηδόνα μαζί με τον πατέρα του. Ο σύζυγος της και ο πεθερός της ξεκίνησαν επανάσταση εναντίον του τυράννου αυτοκράτορα Φωκά (608). Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φυλακίστηκε από τον Φωκά μαζί με την πεθερά της Επιφανεία (610), ο γάμος της με τον Ηράκλειο έγινε την ίδια μέρα που ο σύζυγος της στέφθηκε αυτοκράτορας. Μαζί του απέκτησε δύο παιδιά :

Ήταν πολύ αγαπητή στον Βυζαντινό λαό, αλλά πέθανε πρόωρα από επιληψία στις 13 Αυγούστου 612 και ετάφη στον ναό των Αγίων Αποστόλων. Μετά τον θάνατό της ο Ηράκλειος παρά την σκληρή αντίδραση του λαού και της εκκλησίας παντρεύτηκε την ανιψιά του Μαρτίνα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]