Φαβία Ευδοκία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φαβία Ευδοκία
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 580
Εξαρχάτο της Αφρικής
Θάνατος 13  Αυγούστου 612
Κωνσταντινούπολη
Αιτία θανάτου επιληψία
Τόπος ταφής Ναός των Αγίων Αποστόλων
Χώρα πολιτογράφησης Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Θρησκεία χριστιανός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Σύζυγος Ηράκλειος
Τέκνα Ευδοξία Επιφάνεια
Κωνσταντίνος Γ΄
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Βυζαντινός αυτοκράτορας (610–612)

Η Φαβία Ευδοκία (580 - 13 Αυγούστου 612) ήταν αυτοκράτειρα του Βυζαντίου (610 - 612), πρώτη σύζυγος του αυτοκράτορα Ηρακλείου. Το όνομα του πατέρα της σύμφωνα με τον Θεοφάνη τον Ομολογητή ήταν Ρόγας, ένας κτηματίας στο Εξαρχάτο της Αφρικής το οποίο κυβερνούσε από το 600 ο πεθερός της Ηράκλειος ο Πρεσβύτερος.

Αρραβωνιάστηκε τον μέλλοντα Βυζαντινό αυτοκράτορα Ηράκλειο την εποχή που ο ίδιος βρισκόταν ακόμα στην Καρχηδόνα μαζί με τον πατέρα του. Ο σύζυγος της και ο πεθερός της ξεκίνησαν επανάσταση εναντίον του τυράννου αυτοκράτορα Φωκά (608). Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φυλακίστηκε από τον Φωκά μαζί με την πεθερά της Επιφανεία (610), ο γάμος της με τον Ηράκλειο έγινε την ίδια μέρα που ο σύζυγος της στέφθηκε αυτοκράτορας. Μαζί του απέκτησε δύο παιδιά :

Ήταν πολύ αγαπητή στον Βυζαντινό λαό, αλλά πέθανε πρόωρα από επιληψία στις 13 Αυγούστου 612 και ετάφη στον ναό των Αγίων Αποστόλων. Μετά τον θάνατό της ο Ηράκλειος παρά την σκληρή αντίδραση του λαού και της εκκλησίας παντρεύτηκε την ανιψιά του Μαρτίνα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]