Ροδόλφος Γ΄ της Βουργουνδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ροδόλφος Γ΄ της Βουργουνδίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση966 (περίπου)[1] ή 971[2]
Θάνατος6  Σεπτεμβρίου 1032[2]
Λωζάνη
Τόπος ταφήςLausanne Cathedral
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΜεσαιωνικά Λατινικά[3]
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕρμενγάρδη της Βουργουνδίας
ΤέκναHugo von Burgund
ΓονείςΚορράδος Α΄ της Βουργουνδίας[4] και Ματθίλδη της Γαλλίας[4]
ΑδέλφιαΜπέρτα της Βουργουνδίας
Γκιζέλα της Βουργουνδίας
Γερβέργη της Βουργουνδίας
Βουρχάρδος Β΄ της Λιόν
ΣυγγενείςΕρρίκος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (ανιψιός) και Βουρχάρδος Β΄ της Λιόν (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)[5]
ΟικογένειαRodolphiens και Οίκος των Παλαιών Γουέλφων
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαd:Q123576158 (993–1032)[6]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ροδόλφος Γ΄ ο οκνηρός ή αδρανής ή ευσεβής, γερμ. Rudolf III der faule (π. 970 - 6 Σεπτεμβρίου 1032) από τον Οίκο των Παλαιών Γουέλφων ήταν βασιλιάς της Άνω & Κάτω Βουργουνδίας (Αρλ) το διάστημα 993-1032. Ήταν το τελευταίο άρρεν μέλος του Οίκου του και ο τελευταίος βασιλιάς του β΄ βασιλείου της Βουργουνδίας (της Αρλ).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μόνος γιος του Κορράδου Α΄ της Άνω & Κάτω Βουργουνδίας και της Ματθίλδης των Καρολιδών, κόρης του Λουδοβίκου Δ΄ της Δυτικής Φραγκίας. Από τς αδελφές του η Γκίζελα παντρεύτηκε τον δούκα της Βαυαρίας, η Μπέρτα τον βασιλιά της Γαλλίας και η Γκέρμπεργκα τον δούκα της Σουαβίας.

Διαδέχθηκε τον πατέρα του το 993 και στέφθηκε στη Λωζάννη. Όταν προσπάθησε να καταλάβει μερικές Βουργουνδικές περιοχές, προκλήθηκε αναστάτωση. Δεν μπορούσε να ρυθμίσει τους ολοένα ισχυρότερους ευγενείς και επιπλέον ο Όθων-Γουλιέλμος των Ιβρέα κόμης της Βουργουνδίας ήθελε να αυξήσει την επικράτειά του.

Όπως και ο πατέρας του, προσέγγισε τους Οθωνίδες βασιλείς της Γερμανίας για να σταθεροποιήσει την εξουσία του. Η αδελφή τού πατέρα του Αδελαΐδα, χήρα του Όθωνα Α΄ της Γερμανίας και ο εγγονός της Όθων Γ΄ της Γερμανίας παρενέβησαν ενεργά στα ζητήματα του βασιλείου της Βουργουνδίας για να τον εξασφαλίσουν. Σε ανταμοιβή ο Ροδόλφος Γ΄ παραχώρησε το 1006 την πόλη της Βασιλείας στον γιο της αδελφής του Γκίζελας, τον Ερρίκο Β΄ των Οθωνιδών της Γερμανίας.

Με αφορμή την περιβολή του αρχιεπισκόπου του Μπεζανσόν ήλθε σε σύγκρουση με τον Όθωνα-Γουλιέλμο. Το 1016 ο άτεκνος Ροδόλφος Γ΄ συνάντησε στο Στρασβούργο τον Ερρίκο Β΄ και τον όρισε διάδοχο. Τότε ο Ερρίκος Β΄ βάδισε εναντίον τού κόμη της Βουργουνδίας και αμέσως οι εκεί ευγενείς υποτάχθηκαν. Η διαδοχή του Ερρίκου Β΄ στη Βουργουνδία επιβεβαιώθηκε το 1018 στη Συνέλευση (Diet) στο Μετς. Το 1024 απεβίωσε ο Ερρίκος Β΄ και ο Κορράδος Β΄ των Σαλίων έγινε βασιλιάς της Γερμανίας. Ήταν γιος τού 3ου εξαδέλφου τού Ροδόλφου Γ΄.[7] Και αυτός διαπραγματεύθηκε τη διαδοχή στη Βουργουνδία. Ο Ροδόλφος Γ΄ παρέστη στη στέψη του βασιλιά το 1027 και συντάχθηκε ένα συμβόλαιο διαδοχής του στη Βουργουνδία.

Ο Ροδόλφος Γ΄ απεβίωσε το 1032 σε ηλικία 61 ετών, άτεκνος και τάφηκε στον καθεδρικό της Λωζάννης. Ήταν ο τελευταίος άρρην του Οίκου του· ο Κορράδος Β΄ διεκδίκησε το βασίλειο της Βουργουνδίας και τον ενσωμάτωσε στη Γερμανία.

Η διαδοχή στη Βουργουνδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τους συγχρόνους του εθεωρείτο αδύναμος κυβερνήτης. Ο χρονικογράφος Βίπο της Βουργουνδίας τον αποκαλεί απαθή. Ο Χέρμανν του Ράιχεναου αναφέρει ότι η βασιλεία του χαρακτηρίστηκε από νωθρότητα και χάος. Ο Τήτμαρ αρχιεπίσκοπος του Μέρσεμπουργκ ονομάζει τους ευγενείς ως ουσιαστικούς κυβερνήτες και τον Ροδόλφο Γ΄ μόνο ονομαστικό.

Τουλάχιστον από το 1018 ο Ροδόλφος Γ΄ ήταν τυπικά βασιλιάς, στη σκιά του βασιλιά της Γερμανίας, που ως υποψήφιος διάδοχος παρενέβαινε στις εσωτερικές διενέξεις της χώρας. Το 1032 οι Βουργουνδοί ευγενείς εναντιώθηκαν στον Κορράδο Β΄ ως επόμενο βασιλιά τους και αυτός, για να εξασφαλίσει τη χώρα, έστεψε τον γιο του Ερρίκο Γ΄ το 1038 στο Ζόλοτουρν βασιλιά της Βουργουνδίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα την Άγκιλτρουτ, χωρίς να αποκτήσει απογόνους.

Η Άγκιτρουτ απεβίωσε το 1011 και το ίδιο έτος ο Ροδόλφος Γ΄ έκανε δεύτερο γάμο με την Ερμενγάρδη, συγγενή του Ουμβέρτου Α΄ δούκα της Σαβοΐας και χήρα του Ρότμπολτ Β΄ των Μποζονιδών κόμη της Προβηγκίας. Δεν απέκτησαν απογόνους.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Historische Lexikon der Schweiz». (Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά) Ιστορικό Λεξικό της Ελβετίας. Βέρνη. 1998. Ανακτήθηκε στις 15  Σεπτεμβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 2,2 p15057.htm#i150564.
  3. Corpus Corporum. Radulfus_III. Ανακτήθηκε στις 28  Δεκεμβρίου 2020.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  5. 018642.
  6. www.digi-archives.org/pages/echos/ESM031031.pdf.
  7. Είναι: Έντγκυθ του Ουέσσεξ > Λιούτγκαρτ των Οθωνιδών > Όθων Α΄ δούκας της Καρινθίας > Ερρίκος κόμης του Σπάυερ > Κορράδος Β΄ των Σαλίων και Εντγκίφου του Ουέσσεξ (αδελφή της Έντγκυθ) > Λουδοβίκος Δ΄ της δυτικής Φραγκίας > Ματθίλδη των Καρολιδών > Ροδόλφος Β΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Previte-Orton, C.W. (1912). The Early History of the House of Savoy. Cambridge University Press.