Μπολέσλαος Γ΄ της Βοημίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μπολέσλαος Γ΄ της Βοημίας
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 950
Πράγα
Θάνατος1037[1]
Πολωνία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΜπολέσλαος Β΄ της Βοημίας[2] και Emma of Mělník
ΑδέλφιαΓιαρομίρ της Βοημίας
Όλντριχ της Βοημίας
Václav Přemyslovec
ΟικογένειαΟίκος των Πρεμυσλιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαDuke of Bohemia (999–1002)
Duke of Bohemia (Φεβρουάριος 1003 – Μάρτιος 1003)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μπολέσλαος Γ΄ ο ερυθρός ή ο τυφλός, τσεχ. Boleslav III. ryšavý ή slepý (π. 965 - 1037) από τον Οίκο των Πρεμυσλιδών ήταν δούκας της Βοημίας (999-1002, 1003). Ήταν ο "χειρότερος από όλους όσους κάθισαν στον θρόνο της Βοημίας".

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Μπολεσλάου Α΄ τού ευσεβούς δούκα της Βοημίας και της πρώτης συζύγου του Αντίβα, ίσως κόρης τού Εδουάρδου των Ουέσσεξ της Αγγλίας.

To 999 διαδέχθηκε τον πατέρα του, που απεβίωσε. Αποδείχθηκε ασθενής ηγεμόνας και σύντομα εισήλθε σε άγρια κληρονομική σύγκρουση με τους αδελφούς του Γιαρομίρ και Όλντριχ. Τους έδιωξε και εκείνοι κατέφυγαν στο Ρέγκενσμπουρκ, στην Αυλή τού Ερρίκου Β΄ της Γερμανίας μαζί με τη μητέρα τους Έμμα τού Μιελνήκ.

Το 1002 οι ευγενείς τού Οίκου των Βρσόβτσι εξεγέρθηκαν και ανάγκασαν τον Μπολέσλαο Γ΄ να διαφύγει στον Ερρίκο Α΄ των Μπάμπενμπερκ μάργραβο της Αυστρίας. Στην αρχή ο Ερρίκος Α΄ τον συνέλαβε, λόγω παλαιάς προσβολής εκείνου, αλλά τον συγχώρησε και τού πρόσφερε υποστήριξη. Εν τω μεταξύ ο Μπολέσλαφ Α΄ της Πολωνίας εγκατέστησε τον αδελφό του Βλαντιβόι (και εξάδελφο τού Μπολεσλάου Γ΄) ως δούκα της Βοημίας, που όμως ήταν αλκοολικός και απεβίωσε το επόμενο έτος. Τότε το 1003 οι Βοημοί ευγενείς κάλεσαν τα αδέλφια Γιαρομίρ και Όλντριχ από την εξορία, που έγινα δούκες με τη σειρά στη Βοημία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Thietmar of Merseburg. Chronik. Neu übertragen und erläutet von W. Trillmich, B. 1957.
  • Cosmas of Prague. Chronicle of Bohemians.