Λιούτγκαρτ της Σαξονίας (932-953)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λιούτγκαρτ της Σαξονίας (932-953)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση932
Μαγδεβούργο
Θάνατος18  Νοεμβρίου 953
Μάιντς
Τόπος ταφήςαββαείο του αγίου Αλβανού
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚορράδος της Λωρραίνης[1]
ΤέκναΌθων Α΄, δούκας της Καρίνθιας
ΓονείςΌθων Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και Ήντιθ της Αγγλίας
ΑδέλφιαΜατθίλδη του Κέντλινμπεργκ
Όθων Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Λιούντολφ της Σουαβίας
Γουλιέλμος, αρχιεπίσκοπος του Μάιντς
ΟικογένειαΔυναστεία των Οθωνιδών
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Λιούτγκαρτ της Σαξονίας (932 - 18 Νοεμβρίου 953) μέλος του Οίκου των Οθωνιδών ήταν δουκική σύζυγος στην Λωρραίνη χάρη στον γάμο της με τον Δούκα της Λωρραίνης Κορράδο τον Ερυθρό.[2] Ο Κορράδος και η Λιούτγκαρτ έγιναν οι προπάτορες του Οίκου των Σαλίων από τον οποίων κατάγονταν 4 Ρωμαίοι αυτοκράτορες.

Γάμος με τον Κορράδο τον Ερυθρό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λιούτγκαρτ της Σαξονίας ήταν η μοναδική κόρη του Όθων Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με την πρώτη σύζυγο του Ήντιθ, κόρη του Αγγλο-Σάξονα βασιλιά Εδουάρδου του Πρεσβύτερου. Ο Όθων Α΄ που ήθελε να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με την οικογένεια των Σαλίων την πάντρεψε με τον Κορράδο τον Ερυθρό (947), τον τοποθέτησε Δούκα της Λωρραίνης τρία χρόνια αργότερα.[3] Ο γάμος δεν ήταν ιδιαίτερα ευτυχής, σε τρία χρόνια γεννήθηκε ο μοναδικός τους γιος Όθων Α΄ της Καρινθίας. Ο σύζυγος της συνόδευσε τον αυτοκράτορα στην Ιταλική εκστρατεία, έπεσε στην δυσμένεια του την εποχή που βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τον Βερεγγάριο Β΄ της Ιταλίας. Η Λιούτγκαρτ πέθανε στο Μάιντς (953) την εποχή που ο σύζυγος της είχε ενωθεί σε επανάσταση με τον αδελφό της Λιούντολφ της Σουαβίας και τον αρχιεπίσκοπο Φρειδερίκο εναντίον του πατέρα της. Τάφηκε στο αβαείο του Αγίου Αλβάνου στο Μάιντς, την επόμενη χρονιά ο σύζυγος της υποτάχθηκε στο πατέρα της και έγινε υποτελής του, έπεσε στην "μάχη του Λέχφελντ" εναντίον των Μαγυάρων (955). Ο αδελφός της Λιούτγκαρτ πέθανε και εκείνος πρόωρα δύο χρόνια αργότερα σε εκστρατεία στην Ιταλία.

Απόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον θάνατο του Όθων Α΄ ο θρόνος πέρασε στον γιο του Όθων Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με την δεύτερη σύζυγο του Αδελαΐδα της Ιταλίας. Ο γιος του Λιούντολφ Όθων Α΄ της Σουαβίας και Βαυαρίας πήρε το Δουκάτο της Σουαβίας και ο γιος της Λιούτγκαρτ Όθων του Βορμς το Δουκάτο της Καρινθίας (978). Όταν πέθανε ο Όθων Γ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υποψήφιοι για τον βασιλικό θρόνο μπροστά στους Εκλέκτορες εμφανίστηκαν ο ίδιος ο Όθων του Βορμς και ο Ερρίκος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, εγγονός του Ερρίκου Α΄ της Βαυαρίας μικρότερου αδελφού του Όθων Α΄. Ο Όθων παραιτήθηκε υπέρ του Ερρίκου Β΄, όταν πέθανε ο Ερρίκος Β΄ ο δισέγγονος της Λιούτγκαρντ Κορράδος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας εξελέγη ο πρώτος Βασιλιάς της Γερμανίας από τον Οίκο των Σαλίων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p10663.htm#i106621. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. Schutz 2010, σ. 41
  3. Reuter 1997, σ. 154

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Reuter, Timothy (1991). Germany in the Early Middle Ages, 800-1056. Longman Group UK Unlimited.
  • Schutz, Herbert (2010). The Medieval Empire in Central Europe: Dynastic Continuity in the Post-Carolingian Frankish Realm, 900–1300. Cambridge Scholars Publishing.