Γκοθέλο Α΄ της Λωρραίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γκοθέλο Α'
Δούκας της Λωρραίνης
Πατέρας Γοδεφρείδος Α' του Βερντέν
Μητέρα Ματθίλδη Μπίλουγκ
Γέννηση 967
Θάνατος 1044 (77 ετών)
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Γκοθέλο Α΄ της Λωρραίνης (967 - 1044) ήταν δούκας της Κάτω Λωρραίνης από το 1023 και της Άνω Λωρραίνης από το 1033. Επίσης ήταν μαργράβος της Αμβέρσας (1005 - 1044) και κόμης του Βερντέν, νεώτερος γιος του Γοδεφρείδου Α΄ κόμητος του Βερντέν και της Ματθίλδης Μπίλουγκ, κόρης του Χέρμαν, δούκα της Σαξονίας.

Διαδέχθηκε τον πατέρα του στην Αμβέρσα και έγινε υποτελής του μεγαλύτερου αδελφού του Γοδεφρείδου Β΄ που έγινε δούκας της Κάτω Λωρραίνης (1012). Διαδέχθηκε τον αδελφό του (1023) υπό την υποστήριξη του αυτοκράτορα Ερρίκου Β΄. Όταν εξέλειπε ο Οίκος του Μπαρ της Άνω Λωρραίνης, ύστερα από τον θάνατο του ξαδέλφου του Φρειδερίκου Γ΄, ο Γκοθέλο τον διαδέχθηκε και εκεί ήταν υποχρεωμένος να υπερασπιστεί την περιοχή από τον Όντο Β΄, κόμη του Μπλουά.

Στη μάχη του Μπαρ στις 15 Νοεμβρίου 1037 ο Γκοθέλο συνέτριψε τον Όντο που ήθελε να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο δουκάτο ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία και σκοτώθηκε στη μάχη.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα της συζύγου του παραμένει άγνωστο, παιδιά του ήταν:


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gothelo I, Duke of Lorraine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Προκάτοχος:
Γοδεφρείδος Β΄
Δούκας της Κάτω Λωρραίνης
10231044
Διάδοχος:
Φρειδερίκος
Προκάτοχος:
Φρειδερίκος Γ΄
Δούκας της Άνω Λωρραίνης
10331044
Διάδοχος:
Γοδεφρείδος Γ΄