Όθων Μπολεσλαβόβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Όθων Μπολεσλαβόβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1000
Θάνατος 1033
Χώρα πολιτογράφησης Πολωνία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Γονείς Μπολέσλαφ Α΄ ο Γενναίος και Emnilda of Lusatia
Αδέλφια Μιέσκο Γ΄ Λάμπερτ
Μπέζπρυμ
Regelinda
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Βασιλέας της Πολωνίας

Ο Όθων, πολων. Otto (1000 - 1033) από τον Οίκο των Πιαστ ήταν πρίγκιπας των Πολωνών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τρίτος γιος τού Μπολέσλαφ Α΄ τού γενναίου πρώτου βασιλιά της Πολωνίας και της τρίτης συζύγου του Εμνίλντας, κόρης τού Ντομπρομίρ πρίγκιπα των Σλάβων της Λουσατίας.

Έλαβε το όνομα τού Όθωνα Γ΄ της Γερμανίας, που μάλλον ήταν ανάδοχός του. Ήταν παρών κατά τον τέταρτο γάμο τού πατέρα του στο Τσιτσάνι με την Όντα των Εκκαρτιδών, κόρη τού Έκκαρτ Α΄ μαργράβου τού Μάισσεν. Ο Όθων είχε αμφιθαλή αδελφό τον Μιέσκο Β΄ Λάμπερτ. Ο πατέρας του από πρότερο γάμο είχε πρωτότοκο γιο τον Μπέζπρυμ.

Το 1025 απεβίωσε ο πατέρας του και ο Όθων περίμενε να λάβει ένα μέρος της πατρικής κληρονομίας κατά το Σλαβικό έθος. Αλλά η Πολωνία είχε γίνει βασίλειο και δεν μπορούσε να διαιρεθεί. Τον Μπολέσλαφ Α΄, όταν γεννήθηκε ο Μπέζπρυμ από τη Γιούντιτ, την έδιωξε και εξαίρεσε τον Μπέζπρυμ από τη διαδοχή, έτσι όταν το 1025 απεβίωσε τον διαδέχθηκε ο Μιέσκο Β΄ Λάμπερτ.

Αυτός ανάγκασε τους αδελφούς του να φύγουν από τη χώρα. Ο Όθων πήγε στη Γερμανία, ίσως στην Αυλή της αδελφής του Ρεγκελίντας στο Μάισσεν. Ο Μπέζπρυμ κάλεσε τη Γερμανία και το Κίεβο να τον βοηθήσουν, που με τον στρατό τους επιτέθηκαν το 1031 στην Πολωνία και εκτόπισαν τον Μιέσκο Β΄ Λάμπερτ, ο οποίος διέφυγε στη Βοημία. Τότε την εξουσία ανέλαβε ο Μπέζπρυμ, ως δούκας υποτελής στη Γερμανία. Ο Όθων μάλλον θα μνησικάκησε και θα προσέγγισε τον Μιέσκο Β΄. Το 1032 ο Μπέζπρυμ δολοφονήθηκε, πιθανόν από συνωμοσία οργανωμένη από τους ετεροθαλείς αδελφούς του.

Το 1032 στο Μέρσενμπουρκ ο Κορράδος Β΄ της Γερμανίας διαίρεσε τη χώρα μεταξύ τού Μιέσκο Β΄ Λάμπερτ, τού Όθωνα και τού εξαδέλφου τους Ντύτρυκ· δεν γνωρίζουμε, πώς ακριβώς μοιράστηκε η Πολωνία. Το 1033 απεβίωσε από φυσικά αίτια ή σκοτώθηκε από τους υποτελείς του βαρόνους. Το σημείο ταφής του είναι άγνωστο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • S.Szczur suggests that Otto probably received Silesia ("Historia Polski średniowiecze", Wydawnictwo Literackie 2002, ISBN 83-08-03272-9, p. 80).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Otto Bolesławowic της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).