Όθων Μπολεσλαβόβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Όθων Μπολεσλαβόβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1000
Θάνατος1033[1] ή 1033[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΠολωνία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠολωνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΓονείςΜπολέσλαφ Α΄ ο Γενναίος και Εμνίλντα της Λουσατίας
ΑδέλφιαΜιέσκο Β΄ Λάμπερτ
Μπέζπρυμ
Ρεγκελίντα
ΟικογένειαΟίκος των Πιάστ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαDuke of Poland

Ο Όθων, πολων. Otto (1000 - 1033) από τον Οίκο των Πιαστ ήταν πρίγκιπας των Πολωνών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τρίτος γιος τού Μπολέσλαφ Α΄ τού γενναίου πρώτου βασιλιά της Πολωνίας και της τρίτης συζύγου του Εμνίλντα της Λουσατίας, κόρης τού Ντομπρομίρ πρίγκιπα των Σλάβων της Λουσατίας.

Έλαβε το όνομα τού Όθωνα Γ΄ της Γερμανίας, που μάλλον ήταν ανάδοχός του. Ήταν παρών κατά τον τέταρτο γάμο τού πατέρα του στο Τσιτσάνι με την Όντα των Εκκαρτιδών, κόρη τού Έκκαρτ Α΄ μαργράβου τού Μάισσεν. Ο Όθων είχε αμφιθαλή αδελφό τον Μιέσκο Β΄ Λάμπερτ. Ο πατέρας του από πρότερο γάμο είχε πρωτότοκο γιο τον Μπέζπρυμ.

Το 1025 απεβίωσε ο πατέρας του και ο Όθων περίμενε να λάβει ένα μέρος της πατρικής κληρονομίας κατά το Σλαβικό έθος. Αλλά η Πολωνία είχε γίνει βασίλειο και δεν μπορούσε να διαιρεθεί. Τον Μπολέσλαφ Α΄, όταν γεννήθηκε ο Μπέζπρυμ από τη Γιούντιτ, την έδιωξε και εξαίρεσε τον Μπέζπρυμ από τη διαδοχή, έτσι όταν το 1025 απεβίωσε τον διαδέχθηκε ο Μιέσκο Β΄ Λάμπερτ.

Αυτός ανάγκασε τους αδελφούς του να φύγουν από τη χώρα. Ο Όθων πήγε στη Γερμανία, ίσως στην Αυλή της αδελφής του Ρεγκελίντας στο Μάισσεν. Ο Μπέζπρυμ κάλεσε τη Γερμανία και το Κίεβο να τον βοηθήσουν, που με τον στρατό τους επιτέθηκαν το 1031 στην Πολωνία και εκτόπισαν τον Μιέσκο Β΄ Λάμπερτ, ο οποίος διέφυγε στη Βοημία. Τότε την εξουσία ανέλαβε ο Μπέζπρυμ, ως δούκας υποτελής στη Γερμανία. Ο Όθων μάλλον θα μνησικάκησε και θα προσέγγισε τον Μιέσκο Β΄. Το 1032 ο Μπέζπρυμ δολοφονήθηκε, πιθανόν από συνωμοσία οργανωμένη από τους ετεροθαλείς αδελφούς του.

Το 1032 στο Μέρσεμπουργκ ο Κορράδος Β΄ της Γερμανίας διαίρεσε τη χώρα μεταξύ τού Μιέσκο Β΄ Λάμπερτ, τού Όθωνα και τού εξαδέλφου τους Ντύτρυκ· δεν γνωρίζουμε, πώς ακριβώς μοιράστηκε η Πολωνία. Το 1033 απεβίωσε από φυσικά αίτια ή σκοτώθηκε από τους υποτελείς του βαρόνους. Το σημείο ταφής του είναι άγνωστο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • S.Szczur suggests that Otto probably received Silesia ("Historia Polski średniowiecze", Wydawnictwo Literackie 2002, ISBN 83-08-03272-9, p. 80).