Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιαρομίρ της Βοημίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γιαρομίρ της Βοημίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Jaromír (Τσεχικά)
Γέννηση10ος αιώνας
Θάνατος4  Νοεμβρίου 1035[1]
Stará Lysá
Τόπος ταφήςΒασιλική του Αγίου Γεωργίου στη Πράγα
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΜπολέσλαος Β΄ της Βοημίας[2] και Emma of Mělník
ΑδέλφιαΜπολέσλαος Γ΄ της Βοημίας
Όλντριχ της Βοημίας
Václav Přemyslovec
ΟικογένειαΟίκος των Πρεμυσλιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαDuke of Bohemia (Ιανουάριος 1003 – Φεβρουάριος 1003)
Duke of Bohemia (1004–1012)
Duke of Bohemia (1034–1035)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γιαρομίρ, τσεχ. Jaromír (απεβ. 4 Νοεμβρίου 1035) από τον Οίκο των Πρεμυσλιδών ήταν δούκας της Βοημίας (1003, 1004-12, 34-35).

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Μπολεσλάου Β΄ τού ευσεβούς και της δεύτερης συζύγου του Έμμας τού Μιελνήκ. Αδελφός του από τον πρώτο γάμο τού πατέρα του ήταν ο Μπολέσλαος Γ΄.

Το 1002 ο Γιαρομίρ εξεγέρθηκε εναντίον τού Μπολεσλάου Γ΄, που τον είχε ευνουχίσει και εκδιώξει με τη μητέρα του και τον αδελφό του Όλντριχ. Είχαν καταφύγει στο Ρέγκενσμπουρκ, στην Αυλή της Βαυαρίας. Ωστόσο ο Μπολέσλαος Γ΄ δεν μπορούσε να εξασφαλίσει την εξουσία του: εκτοπίστηκε από εξέγερση των ευγενών Βρσόβτσι. Τότε ο Μπολέσλαφ Α΄ της Πολωνίας εγκατέστησε τον αδελφό του Βλαντιβόι (και εξάδελφο τού Μπολεσλάου Γ΄) ως δούκα της Βοημίας. Αυτός εξασφάλισε την υποστήριξη τού Ερρίκου Β΄ της Γερμανίας, υποσχόμενος τη Βοημία ως φέουδο.

Το επόμενο έτος απεβίωσε ο Βλαντιβόι και οι αδελφοί Γιαρομίρ και Όλντριχ επέστρεψαν και ο πρώτος ανακηρύχθηκε δούκας από τους ευγενείς. Έπειτα ο βασιλιάς της Πολωνίας επανέφερε τον Μπολέσλαο Γ΄ ως δούκα, ο οποίος διέταξε σφαγή της γενιάς των Βρσόβτσι, που είχαν εξεγερθεί. Έχασε όμως την υποστήριξη τού Μπολέσλαφ Α΄ και τελικά εξέπεσε της εξουσίας. Εν τω μεταξύ ο Γιαρομίρ στο Μέρσεμπουργκ ζήτησε τη στρατιωτική υποστήριξη τού Ερρίκου Β΄ και υποσχέθηκε να κρατήσει τη Βοημία ως υποτελής του. Αυτή η ενέργεια έθεσε οριστικά τη Βοημία εντός της δικαιοδοσίας της Γερμανίας.

  • Cosmas of Prague (2009). The Chronicle of the Czechs. Translated by Lisa Wolverton. CUA Press. pp. 105–108. ISBN 9780813215709.