Γιαρομίρ της Βοημίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γιαρομίρ της Βοημίας
Jaroměř-Jaromír.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Jaromír (Τσεχικά)
Γέννηση 10ος αιώνας
Θάνατος 4  Νοεμβρίου 1035
Stará Lysá
Τόπος ταφής Βασιλική του Αγίου Γεωργίου στη Πράγα
Εθνικότητα Τσέχοι
Οικογένεια
Γονείς Μπολέσλαος Β΄ της Βοημίας και Emma of Mělník
Αδέλφια Μπολέσλαος Γ΄ της Βοημίας
Όλντριχ της Βοημίας
Οικογένεια Οίκος των Πρεμυσλιδών

Ο Γιαρομίρ, τσεχ. Jaromír (απεβ. 4 Νοεμβρίου 1035) από τον Οίκο των Πρεμυσλιδών ήταν δούκας της Βοημίας (1003, 1004-12, 34-35).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Μπολεσλάου Β΄ τού ευσεβούς και της δεύτερης συζύγου του Έμμας τού Μιελνήκ. Αδελφός του από τον πρώτο γάμο τού πατέρα του ήταν ο Μπολέσλαος Γ΄.

Το 1002 ο Γιαρομίρ εξεγέρθηκε εναντίον τού Μπολεσλάου Γ΄, που τον είχε ευνουχίσει και εκδιώξει με τη μητέρα του και τον αδελφό του Όλντριχ. Είχαν καταφύγει στο Ρέγκενσμπουρκ, στην Αυλή της Βαυαρίας. Ωστόσο ο Μπολέσλαος Γ΄ δεν μπορούσε να εξασφαλίσει την εξουσία του: εκτοπίστηκε από εξέγερση των ευγενών Βρσόβτσι. Τότε ο Μπολέσλαφ Α΄ της Πολωνίας εγκατέστησε τον αδελφό του Βλαντιβόι (και εξάδελφο τού Μπολεσλάου Γ΄) ως δούκα της Βοημίας. Αυτός εξασφάλισε την υποστήριξη τού Ερρίκου Β΄ της Γερμανίας, υποσχόμενος τη Βοημία ως φέουδο.

Το επόμενο έτος απεβίωσε ο Βλαντιβόι και οι αδελφοί Γιαρομίρ και Όλντριχ επέστρεψαν και ο πρώτος ανακηρύχθηκε δούκας από τους ευγενείς. Έπειτα ο βασιλιάς της Πολωνίας επανέφερε τον Μπολέσλαο Γ΄ ως δούκα, ο οποίος διέταξε σφαγή της γενιάς των Βρσόβτσι, που είχαν εξεγερθεί. Έχασε όμως την υποστήριξη τού Μπολέσλαφ Α΄ και τελικά εξέπεσε της εξουσίας. Εν τω μεταξύ ο Γιαρομίρ στο Μέρσενμπουρκ ζήτησε τη στρατιωτική υποστήριξη τού Ερρίκου Β΄ και υποσχέθηκε να κρατήσει τη Βοημία ως υποτελής του. Αυτή η ενέργεια έθεσε οριστικά τη Βοημία εντός της δικαιοδοσίας της Γερμανίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cosmas of Prague (2009). The Chronicle of the Czechs. Translated by Lisa Wolverton. CUA Press. pp. 105–108. ISBN 9780813215709.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Jaromír, Duke of Bohemia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).