Κορράδος της Λωρραίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κορράδος της Λωρραίνης
Lehel Gesta Hungarorum kurtje kuertje horn.jpg
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος 10  Αυγούστου 955
Λέχφελντ
Αιτία θανάτου Έπεσε στο καθήκον
Τόπος ταφής Worms Cathedral
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα φεουδάρχης
Οικογένεια
Σύζυγος Λιουτγάρδη, δούκισσα της Λοθαριγκίας
Τέκνα Όθων Α΄, δούκας της Καρίνθιας
Γονείς Βέρνερ Ε΄ των Σαλίων
Οικογένεια Σαλική δυναστεία
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Κορράδος της Λωρραίνης ή Κορράδος ο ερυθρός (Conrad le Roux, 922 - 10 Αυγούστου 955) δούκας της Λωρραίνης (944 - 953) από τον Οίκο των Σαλίων, γιος του Βέρνερ Ε΄ κόμη του Νεζώ τον οποίο διαδέχθηκε (941) και της αδελφής του Κορράδου Α΄ της Γερμανίας. Το 944 χρίστηκε δούκας της Λωρραίνης από τον Αυτοκράτορα Όθων Α΄ μετά από τον θάνατο του προηγούμενου δούκα Όθωνα. Το 953 ο Όθων συμμάχησε με τον κουνιάδο του Λιούντολφ δούκα της Σουηβίας σε επανάσταση κατά του Όθωνα που κατεστάλη εύκολα, ο Όθωνας καθαιρέθηκε από τη θέση του δούκα στην θέση του τοποθετήθηκε ο Μπρούνο μικρότερος αδελφός του αυτοκράτορα. Αμέσως μετά συμφιλιώθηκαν ξανά ο αυτοκράτορας Όθων με τον Κορράδο και ο Κορράδος συμμετείχε (954) σε εκστρατεία του Όθωνα κατά των Ουκρανών. Την επόμενη χρονιά σκοτώθηκε στη μάχη του Λέχφιλντ όπου ο Όθωνας πολεμούσε τους Μαγυάρους.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 947 τη Λιουτγκάρδη, κόρη του Όθωνος και της Εντίθ (κόρης το Εδουάρδου του πρεσβύτερου της Αγγλίας) και απέκτησαν τένο:

  • Όθων Α΄ π. 948 - 1004, δούκας της Καρινθίας.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Conrad, Duke of Lorraine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).