Ερρίκος Α΄ της Βαυαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ερρίκος Α΄ της Βαυαρίας
Henry I, Duke of Bavaria.jpg
Γέννηση
Νορντχάουζεν
Θάνατος
Herzberg am Harz
Ιδιότητα φεουδάρχης
Σύζυγος Ιουδήθ της Βαυαρίας
Τέκνα Lua error in mw.wikibase.entity.lua at line 34: The entity data must be a table obtained via mw.wikibase.getEntityObject.
Γονείς Ερρίκος Α΄ ο Ορνιθοθήρας και Ματίλδη του Ρινγκενχάιμ
Αδέλφια Χεδβίγη της Σαξωνίας, Γκερμπέργκα της Σαξονίας, Όθων Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Μπρούνο ο Μέγας και Thankmar
Αξίωμα duke of Bavaria
Commons page Πολυμέσα

Ο Ερρίκος Α΄ της Βαυαρίας (919/921 - 1 Νοεμβρίου 955) ήταν δούκας της Βαυαρίας, δεύτερος γιος του Γερμανού βασιλιά Ερρίκου του κυνηγού και της συζύγου του, Ματθίλδης του Ρίνγκελχαϊμ.

Εξεγέρθηκε εναντίον του μεγαλύτερου αδελφού του, αυτοκράτορα Όθωνα Α΄, σε συμμαχία με τον Έμπερχαρντ της Φραγκονίας, πιστεύοντας ότι έχει ελπίδες να διεκδικήσει τον θρόνο. Ηττήθηκε (939) στο Μπίρτεν. Καταφεύγοντας στην αυλή του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου Δ΄, λίγο αργότερα επέστρεψε στην Γερμανία και συμφιλιώθηκε με τον Όθωνα, που του παραχώρησε το δουκάτο της Λωρραίνης.

Δεν μπόρεσε να εδραιώσει την εξουσία του στην Λωρραίνη, με αποτέλεσμα να καθαιρεθεί (940) τοποθετήθηκε προσωρινά δούκας στην Λωρραίνη ο Όθων του Βερντέν. Ο Ερρίκος συνωμότησε να δολοφονήσει τον Όθωνα (941), αλλά αποκαλύφθηκε η συνωμοσία και φυλακίστηκε. Απελευθερώθηκε τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους ύστερα από δήλωση μετάνοιας. Απέκτησε (948) το δουκάτο της Βαυαρίας με τον γάμο του με την ευγενή Ιουδήθ. Κατάφερε να υπερασπιστεί και στην συνέχεια να επεκτείνει το δουκάτο με τους πολέμους του με την Ουγγαρία.

Σαν προξενητής έφερε για τον αδελφό του την βασίλισσα Αδελαΐδα της Ιταλίας στην Παβία (951). Το 953/954 κατέστειλε μια εξέγερση του δούκα Λιούντολφ της Σουηβίας και του Κορράδου της Λωρραίνης,

Τον διαδέχθηκε ο γιος του, Ερρίκος Β΄, δούκας της Βαυαρίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Henry I, Duke of Bavaria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).