Ερρίκος Α΄ της Βαυαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ερρίκος Α΄ της Βαυαρίας
Henry I, Duke of Bavaria.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 920 (περίπου)
Νορντχάουζεν[1]
Θάνατος 1  Νοεμβρίου 955
Herzberg am Harz
Εθνικότητα Γερμανοί
Υπηκοότητα Γερμανία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα φεουδάρχης
Οικογένεια
Σύζυγος Ιουδήθ της Βαυαρίας
Τέκνα Ερρίκος Β΄ ο Εριστικός
Hedwig of Swabia
Γκερμπέργκα του Γκάντερσχαϊμ
Γονείς Ερρίκος Α΄ ο Ορνιθοθήρας και Ματίλδη του Ρινγκενχάιμ
Αδέλφια Χεδβίγη της Σαξωνίας
Γκερμπέργκα της Σαξονίας
Όθων Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Μπρούνο ο Μέγας
Τάνκμαρ
Οικογένεια Δυναστεία των Οθώνων
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα δούκας της Βαυαρίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ερρίκος Α΄ της Βαυαρίας (919/921 - 1 Νοεμβρίου 955) ήταν δούκας της Βαυαρίας, δεύτερος γιος του Γερμανού βασιλιά Ερρίκου του κυνηγού και της συζύγου του, Ματθίλδης του Ρίνγκελχαϊμ. Παντρεύτηκε την Ιουδήθ της Βαυαρίας μαι μαζί της έκανε τρία παιδιά: τον Ερρίκο Β΄ που γεννήθηκε το 951, την Γκερμπέργκα του Γκάντερσχαϊμ που γεννήθηκε το 956 και την Χεντβίγκα που γεννήθηκε το 994.

Εξεγέρθηκε εναντίον του μεγαλύτερου αδελφού του, αυτοκράτορα Όθωνα Α΄, σε συμμαχία με τον Έμπερχαρντ της Φραγκονίας, πιστεύοντας ότι έχει ελπίδες να διεκδικήσει τον θρόνο. Ηττήθηκε (939) στο Μπίρτεν. Καταφεύγοντας στην αυλή του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου Δ΄, λίγο αργότερα επέστρεψε στην Γερμανία και συμφιλιώθηκε με τον Όθωνα, που του παραχώρησε το δουκάτο της Λωρραίνης.

Δεν μπόρεσε να εδραιώσει την εξουσία του στην Λωρραίνη, με αποτέλεσμα να καθαιρεθεί (940) τοποθετήθηκε προσωρινά δούκας στην Λωρραίνη ο Όθων του Βερντέν. Ο Ερρίκος συνωμότησε να δολοφονήσει τον Όθωνα (941), αλλά αποκαλύφθηκε η συνωμοσία και φυλακίστηκε. Απελευθερώθηκε τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους ύστερα από δήλωση μετάνοιας. Απέκτησε (948) το δουκάτο της Βαυαρίας με τον γάμο του με την ευγενή Ιουδήθ. Κατάφερε να υπερασπιστεί και στην συνέχεια να επεκτείνει το δουκάτο με τους πολέμους του με την Ουγγαρία.

Σαν προξενητής έφερε για τον αδελφό του την βασίλισσα Αδελαΐδα της Ιταλίας στην Παβία (951). Το 953/954 κατέστειλε μια εξέγερση του δούκα Λιούντολφ της Σουηβίας και του Κορράδου της Λωρραίνης,

Τον διαδέχθηκε ο γιος του, Ερρίκος Β΄, δούκας της Βαυαρίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Henry I, Duke of Bavaria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).