Όντο Β΄ του Μπλουά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Όντο Β΄ του Μπλουά
Elias I of Maine - Odo II Count of Blois.jpg
Γέννηση 10ος αιώνας
Θάνατος
Λωρραίνη
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Σύζυγος Μαώ της Νορμανδίας
Τέκνα Θεοβάλδος Γ΄ του Μπλουά, Στέφανος Β΄ του Τρουά και Μπέρθα του Μπλουά
Γονείς Όντο Α΄ του Μπλουά και Μπέρθα της Βουργουνδίας
Αδέλφια Theobald II of Blois και Roger de Beauvais
Commons page Πολυμέσα

Ο Όντο Β΄ ή Εύδης Β΄ του Μπλουά (9831037) ήταν κόμης των Μπλουά, Σαρτρ, Σατεντίν, Προβηγκία, Τουρ (1004 - 1037) και των Τρουά και Μω (10221037). Υιός και διάδοχος του κόμητος Όντο Α΄ του Μπλουά και της Μπέρθας της Βουργουνδίας, κόρης του Κορράδου της Βουργουνδίας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλο το διάστημα της ζωής του επιδόθηκε σε συνεχείς πολέμους με γείτονες και κυριάρχους, προσπαθώντας να προσαρτήσει στην ηγεμονία του όσο το δυνατό περισσότερες περιοχές.

Η πρώτη σύζυγος του, Ματθίλδη της Νορμανδίας, ήταν κόρη του Ριχάρδου Α΄ της Νορμανδίας και πέθανε το 1006. Άρχισε τότε έναν διαρκή πόλεμο με τον κουνιάδο του γύρω από την προίκα της, ιδιαίτερα για την πόλη Ντρε. Με την βοήθεια του βασιλιά Ροβέρτου Β΄, που είχε παντρευτεί την μητέρα του, κέρδισε την πόλη.

Προσπάθησε να κυριεύσει την Τουραίνη, αλλά το 1016 ηττήθηκε στην μάχη του Ποντλεβουά από τον Φούλκωνα Γ΄ του Ανζού. Το 1023 κυρίευσε την Τρουά, όταν ο ξάδελφός του, Στέφανος Α΄, πέθανε χωρίς απογόνους. Επιτέθηκε στον Έμπλ του Ρουσί, αρχιεπίσκοπο του Ρενς, και στον Θεοδώριχο Α΄, δούκα της Λωρραίνης. Όμως μια συμμαχία μεταξύ του βασιλιά και του αυτοκράτορα Ερρίκου Β΄ κατάφερε να τον σταματήσει και ο Όντο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ρενς.

Του προσφέρθηκε το Ιταλικό στέμμα από τους Λομβαρδούς βαρώνους, αλλά στη συνέχεια οι βαρώνοι ανακάλεσαν την απόφασή τους για να μην δυσαρεστήσουν τον βασιλιά της Γαλλίας. Το 1032 μετά τον θάνατο του Ροδόλφου Γ΄ επιτέθηκε στην Βουργουνδία, αλλά οπισθοχώρησε με τον φόβο μην τυχόν και υπάρξει νέα συμμαχία ανάμεσα στον Γάλλο βασιλιά Ερρίκο Α΄ και τον αυτοκράτορα Κορράδο Β΄.

Πέθανε σε μάχη στο Μπαρ-λε-ντοκ κατά την διάρκεια της νέας επίθεσής του στην Λωρραίνη.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την δεύτερη σύζυγο του, Ερμενγάρδη, απέκτησε τους δύο διαδόχους του:


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Odo II, Count of Blois της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).