Όντο Β΄ του Μπλουά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Όντο Β΄ (983 - 1037) Κόμης των Μπλουά, Σαρτρ, Σατεντίν, Προβηγκία, Τουρ (1004 - 1037) και των Τρουά και Μω (1022 - 1037). Υιός και διάδοχος του κόμητος Όντο Α΄ του Μπλουά και της Μπέρθα της ουργουνδίας, κόρης του Κονράδου της Βουργουνδίας.

Όλο το διάστημα της ζωής του επιδόθηκε σε συνεχείς πολέμους με γείτονες και κυριάρχους, προσπαθώντας να προσαρτήσει στον εαυτό του όσο το δυνατό περισσότερες περιοχές.

Η πρώτη σύζυγος του, Ματθίλδη της Νορμανδίας, ήταν κόρη του Ριχάρδου Α΄ της Νορμανδίας και πέθανε το 1006. Άρχισε τότε έναν διαρκή πόλεμο με τον κουνιάδο του γύρω από την προίκα της, ιδιαίτερα την πόλη Ντρε. Με την βοήθεια του βασιλιά Ροβέρτου Β΄, που είχε παντρευτεί την μητέρα του, κέρδισε την πόλη.

Προσπάθησε να κυριεύσει την Τουραίνη, αλλά ηττήθηκε στην μάχη του Ποντλεβουά από τον Φούλκωνα Γ΄ του Ανζού (1016). Το 1023 κυρίευσε την Τρουά, αφού ο ξάδελφος του Στέφανος Α΄, πέθανε χωρίς απογόνους. Επιτέθηκε στον Έμπλ του Ρουσί, αρχιεπίσκοπο του Ρενς, και στον Θεοδώριχο Α΄, δούκα της Λωρραίνης. Μονάχα μια συμμαχία μεταξύ του βασιλιά και του αυτοκράτορα Ερρίκου Β΄ μπόρεσε να τον σταματήσει και αναγκάστηκε ο Όντο να εγκαταλείψει την Ρενς.

Του προσφέρθηκε από τους Λομβαρδούς βαρόνους το Ιταλικό στέμμα, αλλά αμέσως οι βαρόνοι ανακάλεσαν την άποψη τους για να μην δυσαρεστήσουν τον βασιλιά της Γαλλίας. Επιτέθηκε (1032) στην Βουργουνδία με τον θάνατο του Ροδόλφου Γ΄, αλλά οπισθοχώρησε με τον φόβο μην τυχόν και υπάρξει νέα συμμαχία ανάμεσα στον Γάλλο βασιλιά Ερρίκο Α΄ και τον αυτοκράτορα Κονράδο Β΄.

Πέθανε σε μάχη στο Μπαρ-λε-ντοκ κατά την διάρκεια νέας επίθεσης του στην Λωρραίνη. Με την δεύτερη σύζυγο του, Ερμενγάρδη, απέκτησε τους δύο διαδόχους του :

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Odo II, Count of Blois της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).