Ερρίκος του Σπάυερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερρίκος του Σπάυερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση971 (περίπου)
Θάνατος1000 (περίπου)[1]
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός Ναός του Βορμς
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑδελαΐδα του Μετς[1]
ΤέκναΚορράδος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
ΓονείςΌθων Α΄, δούκας της Καρίνθιας και Judith von Kärnten
ΑδέλφιαΓουλιέλμος Α΄του Στρασβούργου
Πάπας Γρηγόριος Ε΄
Κορράδος Α΄, Δούκας της Καρινθίας
ΟικογένειαΟίκος των Σαλίων
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ερρίκος του Σπάυερ (περί το 970 - 989/992) μέλος του Οίκου των Σαλίων ήταν κόμης του Σπάυερ και του Βορμς, περιοχών της Φραγκονίας στον Ρήνο και πατέρας του αυτοκράτορα Κορράδου Β΄. Ο Ερρίκος ήταν μεγαλύτερος γιος του Όθων Α΄ της Καρινθίας, δούκα της Καρινθίας και μαργράβου της Βερόνας και της Γιούτνιτ/Ιουδήθ, ίσως εγγονής του Αρνούλφου των Λεοπολδιδών δούκα της Βαυαρίας.[2] Μικρότεροι αδελφοί του ήταν ο Πάπας Γρηγόριος Ε΄ που εξελέγη πάπας (996) και ο Κορράδος Α΄ της Καρινθίας που διαδέχθηκε τον πατέρα του ως Δούκας της Καρινθίας (1004).

Νυμφεύτηκε την Αδελαΐδα του Μετς, αδελφή των Γκέρχαρτ Γ΄ και Άνταλμπερτ Β΄ κομήτων της Λωρραίνης[3][4] Με τον γάμο απέκτησε έναν γιο τον Κορράδο Β΄ που εξελέγη Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και Βασιλιάς της Γερμανίας (1024) και μια κόρη την Ιουδήθ που πέθανε σε βρεφική ηλικία.[5] Δεν είναι γνωστά πολλά πράγματα για την ζωή του Ερρίκου εκτός από το έγγραφο που έκανε δωρεά στο αβαείο του Λάμπρεχτ από το οποίο γνωρίζουμε το όνομα του (977). Ο Ερρίκος του Σπάυερ πέθανε πολύ πρόωρα σε ηλικία περίπου 20 ετών και 14 χρόνια πριν από τον πατέρα του, τάφηκε στον καθεδρικό του Βορμς μαζί με την επίσης πρόωρα χαμένη κόρη του. Η σύζυγος του επέζησε πολλά χρόνια και πέθανε υπέργηρη (1046), παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο έναν ευγενή από την Φρανκονία μέλος του Οίκου του Μπάμπενμπερκ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 fmg.ac/Projects/MedLands/FRANCONIA.htm#HeinrichWormsdied989.
  2. Walter 2016, σ. l
  3. Η Αδελαΐδα ήταν μεγάλη θεία του πάπα Λέοντα Θ΄: ο πατέρας του Ούγος ήταν γιος του Ούγου Γ΄, αδελφού της Αδελαΐδας του Μετς.
  4. Walter 2016, σ. l
  5. Wolfram 2006, σ. 18

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Wilson, Peter H. (2016). Heart of Europe: A History of the Holy Roman Empire. Harvard University Press.
  • Wolfram, Herwig (2006). Conrad II, 990-1039: Emperor of Three Kingdoms. Translated by Kaiser, Denise A. The Pennsylvania State University Press.