Έμμα της Νορμανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Έμμα της Νορμανδίας
British.Library.MS.Add.33241.jpg
Βασίλισσα της Αγγλίας
Περίοδος 1002 - καλοκαίρι 1013
3 Φεβρουαρίου 1014 - 23 Απριλίου 1016
Ιούλιος 1017 - 12 Νοεμβρίου 1035
Βασίλισσα της Δανίας
Περίοδος 1018 - 12 Νοεμβρίου 1035
Βασίλισσα της Νορβηγίας
Περίοδος 1028 - 12 Νοεμβρίου 1035
Σύζυγος Έθελρεντ του Ουέσσεξ
Κνούτος
Επίγονοι Εδουάρδος ο Εξομολογητής
Γκόντα
Άλφρεντ Έθελινγκ
Αρθακανούτος
Γκουνχίλτα της Δανίας
Οίκος Οίκος της Νορμανδίας
Πατέρας Ριχάρδος Α΄ της Νορμανδίας
Μητέρα Γκούνορ της Νορμανδίας
Γέννηση 985
Νορμανδία
Θάνατος 6 Μαρτίου 1052 (67 ετών)
Γουίντσεστερ, Βασίλειο της Αγγλίας
Τόπος ταφής Καθεδρικός του Γουίντσεστερ
Θρησκεία Καθολική Εκκλησία
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Η Έμμα της Νορμανδίας (Emma of Normandy, 9856 Μαρτίου 1052) ήταν βασίλισσα της Αγγλίας, της Δανίας και της Νορβηγίας. Ήταν κόρη του Ριχάρδου Α΄ του ισχυρού, δούκα της Νορμανδίας από την δεύτερη σύζυγό του, Γκουνόρα της Νορμανδίας, και έγινε δύο φορές βασίλισσα της Αγγλίας, μετά από δύο διαδοχικούς γάμους με τους βασιλείς Έθελρεντ τον πρεσβύτερο και Κανούτο τον μέγα. Δυο από τους γιους της και δυο από τους θετούς γιους της, ένας από κάθε σύζυγο, έγιναν επίσης βασιλείς της Αγγλίας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την εισβολή των Δανών στην Αγγλία το 1013, οι γιοί της Έμμας από τον πρώτο της γάμο με τον Έθελρεντ τον πρεσβύτερο (Εδουάρδος ο εξομολογητής και Άλφρεντ Έθελινγκ) εξορίστηκαν στην Νορμανδία. Ο βασιλιάς Κνούτος, μετά τους διαδοχικούς θανάτους μέσα σε ένα χρόνο του Έθελρεντ του πρεσβύτερου και του μεγάλου του γιου, Εδμόνδου Β΄ του σιδερόπλευρου, την παντρεύτηκε. Ο γιος τους, Αρθακανούτος, ορίστηκε από τον πατέρα του κληρονόμος του Δανέζικου βασιλείου των Βρετανικών νησιών. Ο Κνούτος παντρεύτηκε την Έμμα κυρίως για λόγους στρατηγικής, επειδή ήθελε να εξασφαλίσει την συμμαχία με τους επικινδύνους Νορμανδούς και το Γαλλικό στέμμα στο οποίο ήταν υποτελείς. Δεν ήθελε να ανοίξει νέο μέτωπο πολέμου στα νότια του βασιλείου του, αφού οι πολλές διαμάχες Γάλλων ευγενών θα δημιουργούσαν ισχυρούς κινδύνους στο βασίλειό του.

Μετά το θάνατο του Κνούτου, τα δύο αδέλφια (Εδουάρδος ο εξομολογητής και Αλφρέδος Έθελινγκ) επέστρεψαν στην Αγγλία από την εξορία το 1036 στο πλευρό της μητέρας τους Έμμας και του ετεροθαλούς αδελφού τους, Αρθακανούτου, που βρισκόταν εκείνη την εποχή σε πόλεμο στη Δανία. Τότε ο γιος του Κανούτου από τον πρώτο του γάμο, ο Χάρολντ o λαγοπόδαρος, βρήκε την ευκαιρία να σφετεριστεί τον θρόνο. Ο Αλφρέδος Έθελινγκ συνελήφθη, τραυματίστηκε και πέθανε από τα τραύματά του, ενώ ο μεγάλος αδελφός του, Εδουάρδος ο εξομολογητής, κατάφερε να δραπετεύσει ξανά στην Νορμανδία. Η μητέρα τους Έμμα δραπέτευσε στην Φλάνδρα.

Μετά τον πρόωρο θάνατο του Χάρολντ, ο Αρθακανούτος συμφιλιώθηκε μαζί τους, κάλεσε στην αυλή του την μητέρα και τον ετεροθαλή αδελφό του και όρισε τον Εδουάρδο διάδοχό του, στην περίπτωση που πέθαινε πρόωρα χωρίς παιδιά, όπως και έγινε. Η Έμμα, αντίθετα, δεν υποστήριξε τον γιο της, Εδουάρδο τον εξομολογητή, στην προσπάθεια του να κερδίσει το Αγγλικό στέμμα, γιατί δεν είχε καμιά αγάπη στα παιδιά από τον πρώτο της γάμο.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Emma of Normandy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).