Οίκος των Σαλίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Οίκος των Σαλίων ή της Φραγκονίας είναι ένας δυναστικός Οίκος με μέλη του δούκες της Φραγκονίας. Τέσσερα μέλη του έγιναν βασιλείς της Γερμανίας, που στέφθηκαν στη Ρώμη (1027-1125). Διαδέχθηκε τον Οίκο των Οθωνιδών, που ήταν ο πρώτος στη Γερμανία και είχε επιγαμία με αυτόν. Η Οθωνίδες είχαν συγκροτήσει το κράτος της Γερμανίας και οι Σάλιοι ανέπτυξαν ένα διοικητικό σύστημα βασισμένο σε δημοσίους υπαλλήλους που εξαρτιόταν στο στέμμα. Η Έριδα της Περιβολής του Ερρίκου Δ΄ με τον πάπα αποδυνάμωσε την κεντρική εξουσία. Τον Οίκο των Σαλίων διαδέχθηκε ο Οίκος των Χοενστάουφεν, που και αυτός είχε επιγαμία με τον Οίκο των Σαλίων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αρχαιότερο μέλος είναι ο Βέρνερ κόμης του Σπέυερ και του Βορμς, περιοχές του δουκάτου της Φραγκονίας. Ο γιος του Κορράδος ο ερυθρός νυμφεύτηκε τη Λιουτγάρδη, κόρη του Όθωνα Α΄ της Γερμανίας. Ο γιος τους Όθων Α΄ έγινε δούκας της Καρινθίας (978-1004).

Ο Όθωνας Α΄ είχε γιο τον Ερρίκο κόμη του Σπέυερ και του Βορμς, πατέρα του Κορράδου Β΄ της Γερμανίας: το 1024 απεβίωσε ο Ερρίκος Β΄ τη Γερμανίας, τελευταίος των Οθωνιδών και εξάδελφος του Όθωνα Α΄ της Καρινθίας και το 1026 οι εκλέκτορες εξέλεξαν τον Κορράδο Β΄ ως βασιλιά της Γερμανίας. Το 1026 στο Μιλάνο στέφθηκε βασιλιάς της Λομβαρδίας ("βασιλιάς της Ιταλίας") και το 1032 κληρονόμησε το βασίλειο της Βουργουνδίας (της Αρλ).

Ο Ερρίκος Δ΄ ζητά τη μεσολάβηση της Ματθίλδης μαρκησίας της Τοσκάνης για να τον συγχωρήσει ο πάπας Γρηγόριος Ζ΄.

Το 1039 απεβίωσε ο Κορράδος Β΄. Ο γιος του Ερρίκος Γ΄ήδη από το 1028 ήταν βασιλιάς της Γερμανίας. Έκανε τον καθεδρικό του Σπέυερ τον μεγαλύτερο στη Δυτική Ευρώπη. Την αντίληψή του ότι τα δουκάτα δεν ήταν κληρονομικά, αλλά ότι ο βασιλιάς τα διαθέτει κατά την κρίση του, κατάφερε να την επιβάλλει. Ο δούκας της Λωρραίνης που αντέδρασε, νικήθηκε. Επιβλήθηκε στους δούκες επειδή είχε την υποστήριξη της Εκκλησίας. Το 1046 έκανε να παύσει το Σχίσμα και ο πάπας να μην εξαρτάται από τους ευγενείς της Ρώμης. Απεβίωσε το 1056.

Τον διαδέχθηκε ο γιος του Ερρίκος Δ΄ από τον οποίο το 1075 ο δυναμικός Πάπας Γρηγόριος Ζ΄ απαίτησε να παραιτηθεί της εξουσίας του στην Εκκλησία της Γερμανίας (Έριδα της Περιβολής). Όταν ο Γρηγόριος Ζ΄ πρότεινε την υπεροχή του πάπα έναντι του βασιλιά, οι δυσαρεστημένοι δούκες τον υποστήριξαν. Απείλησε με αφορισμό τους ιερείς που θα υποστήριζαν τον Ερρίκο Δ΄, τον οποίο αφόρισε. Στην αρχή ο Ερρίκος Δ΄ πήγε το 1077 να ζητήσει τη συγγνώμη του πάπα, αλλά μετά συνέχισε να δίνει εκείνος τα εκκλησιαστικά αξιώματα, μάλιστα διόρισε τον αντίπαπα Κλήμη Γ΄.

Απεβίωσε το 1106 και τον διαδέχθηκε ο γιος του Ερρίκος Ε΄. To 1122 έληξε η Έριδα με τη συμφωνία (concordat) στο Βορμς, όπου ο πάπας πρότεινε επισκόπους και ο βασιλιάς είχε το δικαίωμα να τους αρνηθεί (veto). Εν τω μεταξύ οι δούκες απέκτησαν στρατό και εξουσίαζαν το φέουδό τους ως πρίγκιπες. Έτσι ο βασιλιάς περιορίστηκε στοα φέουδά του. Αντίθετα στη Γαλλία και την Αγγλία την εποχή αυτή η εξουσία γινόταν πιο συγκεντρωτική. Άλλη συνέπεια της Έριδας ήταν ότι δεν ιδρύθηκαν τον 14ο αι. Πανεπιστήμια. To 1125 απεβίωσε ο Ερρίκος Ε΄, τελευταίος των Σαλίων και τον διαδέχθηκε ο ανιψιός του Κορράδος Γ΄ Χοενστάουφεν.

Γενεαλογία των Σαλίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 
 
 
 
 
 
 
 
Όθων Α΄
βασ. της Γερμανίας
ΟΙΚΟΣ ΟΘΩΝΙΔΩΝ
 
Βέρνερ
κόμης του Σπάυερ & Βορμς
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Λιούτγκαρτ
 
Κορράδος ο Ερυθρός
δούκας της Λωρραίνης
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Όθων Α΄
δούκας της Καρινθίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ερρίκος
κόμης του Σπάυερ & Βορμς
 
πάπας Γρηγόριος Ε΄
 
Κορράδος Α΄
δούκας της Καρινθίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Κορράδος Β΄ ο Πρεσβύτερος
βασ. της Γερμανίας
 
 
 
 
 
Κορράδος Β΄ ο Νεότερος
δούκας της Καρινθίας
 
Μπρούνο
επίσκοπος του Βύρτσμπουργκ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ερρίκος Γ΄
βασ. της Γερμανίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ερρίκος Δ΄
βασ. της Γερμανίας
 
Κορράδος Β΄
δούκας της Βαυαρίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Φρειδερίκος Α΄ Χοενστάουφεν
δούκας της Σουαβίας
 
Αγνή
 
2.Λεοπόλδος Γ΄ Μπάμπενμπερκ
μαργράβος της Αυστρίας
 
Κορράδος Β΄
βασ. της Ιταλίας
 
Ερρίκος Ε΄
βασ. της Γερμανίας
 
 
 
 
 
Κορράδος Γ΄
βασ. της Γερμανίας
ΟΙΚΟΣ ΧΟΕΝΣΤΑΟΥΦΕΝ

Πινακοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]